yes HOME: 10 x vinkit asunnon ostamiseen

yes HOME: 10 x vinkit asunnon ostamiseen

 

yes HOME!

Meidän uusin postaussarja on kovin toivottu ja sointuu meille yes girleille tosi hyvin, sillä me kaikki 3 ollaan todellisia kotihiiruleita.🐹🐹🐹

Koti on paikka, jossa on turvaa ja rakkautta. Meille koti on maailman paras paikka, ja olemme tästä kovin kiitollisia.

Kaikilla meillä on tulevassa asumiseen liittyviä toiveita, sen oman turvasataman rakentamiseen liittyviä unelmia.

Viimeisimpänä meitsi eli Petra haravoin New Yorkin vuotemme jälkeen uutta kotia Helsingistä. Heti voi todeta, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Mieheni eli yes boy Markku on asunut lapsuuttaan sekä nuoruuttaan Töölössä, joten tämä oli selkeä ykköstoive alueen suhteen. Itse olisin ollut Mansen likkana tässä joustavampi. Neliöillä ei varsinaisesti ollut meille niin väliä, toisin kuin hyvällä fiiliksellä, vanhalla rakennuksella, valon määrällä… niin ja tietty hinnalla.

Löysimme kuin löysimmekin meille sopivan kodin, jonka iso remppa on piakkoin valmis. Remonttiin ja sisustukseen liittyen on siis tulossa paljon postauksia, mutta nyt ihan ekaksi halusin kuitenkin jakaa muutamat pointit, jotka on mielestäni hyvä ottaa huomioon asuntoa, ja nimen omaan kotia ostaessa.

 

 

Helsingin asuntomarkkinat ovat suhteellisen haastavat ja meillä kävikin ”säkä”, sillä etsimme omaamme kunnolla ”vain” vajaat 4kk. Vinkki numero 1 onkin pitää alkujaan asenne kohdillaan. Pessimistiksi ei pidä ryhtyä, mutta on hyvä sisäistää, että kaikkea haluamaansa ei voi aina saada. Koti ei ehkä löydy muutaman viikon katselulla, tai kymmenenkään tehdyn tarjouksen jälkeen. Voi sitä turhautuneisuuden määrää kun kuulet sen unelmien kodin menneen sivu suun! Siltikään tilannetta ei helpota, jos luopuu toivosta. Pitkäjänteisyydestä, asuntonäytöissä ravaamisesta, välittäjille soittelusta, FB-kyselyistä jne opit aina lisää (niin itsestäsi kuin markkinoista). Tässä se jo oikeastaan tulikin sanottua, eli vinkki numero 2 on olla hel*etin aktiivinen.

Vinkki nro 3 on oma lempparini: kirjoita lista kolmesta asiasta, jotka ovat sinulle tulevassa kodissasi tärkeimpiä. Mahdollinen puolisosi tai perheenjäsenesi kirjaa samoin toiveensa ylös.

Sijainti? Koko? Huonemäärä? Kerros? Parveke/oma piha? Valoisuus? Remppakohde vai muuttovalmis? Sauna? Taloyhtiön tase? Uudiskohde? Putkiremppa?

Mistä näistä tai muista omista toiveistasi et olisi hevillä valmis luopumaan?

Asiaa helpottaa jos haet asuntoa yksin tai jos sinun ja tulevan kämppiksesi top3 toiveet osuvat edes about yhteen.

Listoihin on hyvä palata silloin kun tulee erimielisyyksiä tai meinaat tyytyä turhan vähään (big mistake, älä ole hätähousu!). Kodin suhteen ei saa hätiköidä, mutta samaan aikaan nykymarkkinoilla pitää usein olla salaman nopea. Vaikea yhtälö, I know. Toki tämä Helsingin ydinkeskusta on ehkä jonkinmoinen poikkeus haastavuudessaan.

Vinkki nro 4 on muodostaa hyvä käsitys toivealueesi hintatasosta ja samalla omasta lompakostasi.

Hintatietoa löydät esimerkiksi Ympäristöministeriön tietokannasta. Sanomattakin on selvää, että Etuoven ja Oikotien kaltaisia sivuja kannattaa käyttää hintavertailuun. Jos vanhempasi kauhistelevat hintoja, voit näyttää heille numeroita.

 

 

Vinkki numero 5 on hankkia lainalupaus, mikäli olet oikeasti ostoaikeissa. (Ja vaikket olisi vielä pariin vuoteen, niin ei ole muuten yhtään hassumpi idea käydä silti silloin tällöin kiertelemässä näyttöjä.) Mitä lainalupaukseen tulee, niin rohkeasti vaan googleen vaikkapa oman pankkisi nimi ja asuntolainalaskuri laulamaan. Laskurin avulla voit laskea itsellesi sopivan lyhennyksen, lainamäärän ja laina-ajan.

Kannattaa joka tapauksessa kilpailuttaa asuntolaina ja neuvotella lainan ehdoista sekä marginaalista. Älä pelkää kysyä! Ja se tarjous, jonka sait nettilaskurin kautta paranee usein, kun käyt pankissa paikan päällä tai/ja jos sinulla on jo valmiina kilpailevia tarjouksia. Yrittäjänä joudut usein näkemään lainan eteen hieman extravaivaa palkansaajiin nähden, tai näin on ainakin oman kokemukseni mukaan. Älä ole vaatimaton suomalaisluonne, muista seistä vakaasti pienen yrityksesi takana.

Lainalupaus on tosiaan tärkeä olla hankittuna, sillä kohteen ollessa kiinnostava on nopeat liikkeet valttia. Tämä tuntui itsestäni välillä todella ahdistavalta, sillä yleensä näin valtavien ostosten kohdalla tuppaisin edes ”nukkumaan yön yli”, mutta sekin saattaa olla joskus liikaa pyydetty.

 

Jos asuntosi on kuten meillä, eli remonttia vaativa, on seuraava vinkki numero 6 tärkeä: ennen tarjouksen antamista tarkista suoraan isännöitsijältä mitä seiniä voit purkaa tai siirtää. Jos visioit siirtäväsi esimerkiksi keittiön tai kylppärin paikkaa, niin näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, sillä aina tuo ei olekaan mahdollista. Meillä keittiö siirtyi hieman, mutta ei sinne mihin sitä alkujaan kaavailimme. Taloyhtiömme oli todella tarkka, mikä oli mielestämme hyvä asia.

Ystävällinen uteliaisuus kannattaa aina, ja vinkki numero 7 onkin pyrkiä jäämään asuntoa myyvän tahon mieleen. Kysele ja ihastele, olipa kyseessä omistaja tai välittäjä. Jää ehkä viimeisten joukkoon, mutta älä roiku. Esittele reippaasti itsesi, kiitä kohteliaasti ja lupaa palaavasi saman päivän aikana. Muiden ostokandidaattien puheita ei kannata kuunnella liikaa, sillä jotkut manaavat asunnon kuin asunnon kun taas osa sanoo laittavansa megatarjouksen heti – tekemättä tätä koskaan. Asunnon osto on välillä kuin mikäkin sokkeloinen mind game.

 

 

Vinkki nro 8 on tutustua asunnon asiakirjoihin. Pyydä isännöitsijätodistus ja käy tuo läpi jonkun siitä ymmärtävän kanssa. Huomioi kaikki tärkeimmät yksityiskohdat kuten vastikkeet, tulevat rempat sekä taloyhtiön taloudellinen tilanne. Jos tsekkaat tiedot etukäteen, voit välttyä kohteilta, jotka eivät sovi lompakollesi. Vaikka asunnon hinta olisikin sillä hetkellä houkuttelevan matala, saatat tulevaisuudessa maksaa kalliita taloyhtiön remontteja. Tuo on toki ok, kunhan olet siihen varautunut ja tehnyt asunnon arvoa koskevia laskelmia (mm. neliöhinta) sen mukaisesti.

Ah ja hei, jos olet visuaalinen ihminen, niin muistathan olla keskittymättä liikaa kuviin. Vinkki nro 9 onkin olla pelästymättä huonoja kuvia. Jos olet kuten me saatat jopa toivoa myynti-ilmoituksia huonoilla kuvilla, sillä jos myyjä ei ole panostanut kuviin laisinkaan, jättää moni tulematta näyttöön. Ja mikäli sinun/teidän top3 kriteerit täyttyvät edes kutakuinkin, kannattaa paikalle ehdottomasti mennä.

Vika vinkki nro 10 on pyrkiä pääsemään katsomaan asuntoa ennen ensinäyttöä. Rohkeasti puhelin käteen. Näin teimme mekin, ja vaikka tarjouksestamme huolimatta myyjä piti ensinäytönkin, päädyimme me lopulta ostamaan kyseisen asunnon eli ehkä siitä pienestä etumatkasta oli jotain hyötyä.

 

Jaan seuraavalla kerralla itse remppaan liittyviä kommervenkkejä, koska jestas, niitä löytyy. Jos teiltä löytyy suoria kysymyksiä tai yes HOME -postaustoiveita, niin antakaa kuulua.

 

 

 

5 Comments

 1. x
  26 toukokuun, 2020 / 1:06 pm

  Taloyhtiön talouteen kannattaa erityisesti paneutua, olipa kyseessä ensiasunnon ostaja tai asunnon vaihtaja. Tilinpäätöksen vastikelaskelma on hyvä käydä läpi ja katsoa minkä verran erityisesti hoitoyli/alijäämää on tilikaudella ja madollisesti edelliselläkin tilikaudellakin jäänyt. Hyvä nyrkkisääntö on se, että vastikeylijäämää tulisi olla 2-3kk vastikkeiden verran, jotta taloyhtiö ei ole heti kassakriisissä jos jotain pientä tai suurta korjattavaa ilmenee. Räikeä alijäämä, varsinkin jos sitä on kertynyt useamman tilikauden ajan, kertoo usein siitä että taloutta ei ole hoidettu hyvin tai yhtiössä on ollut jotain muuta suurempaa häikkää. Asia siis, joka kannattaa selvittää isännöitsijältä.

  Toinen hyvin tärkeä asia on se, että selvittää asuntosijoittajien määrään yhtiössä. Tällä on merkitystä sen takia, että jos as. sijoittajia on selkeästi yli puolet ja jos taloyhtiöön on esim. 5 -10 vuoden aikana tulossa isompia remontteja, voi korjauslainan saanti taloyhtiölle olla vaikeaa (tai joskus sitä ei saa ollenkaan) tai lainan hinta sellainen, joka vaikuttaa luonnollisesti asukkaan rahoitusvastikkeen määrään. Pankit joutuvat tarkkailemaan as.sijoitajien määrää viranomaisten suositusten pohjalta ja siksi tämä asia vaikuttaa myös yksittäiseen asunnon ostajaan varsinkin jos ostaa asunnon yhtiöstä jossa on tulossa isoja korjaushankkeita. Erityisesti alueilla, mm. Helsingin keskustan alueella, on paljon asuntokantaa, jotka ovat tulleet korjausvaiheeseen ja näissä ns. riski korkean hinnan yhtiölainoista voi realisoitua. Asuntosijoittajien määrä kaikista osakkeen omistajista kannattaa siis selvittää suoraan isännöitsijältä ja peilata sitä pts:ssä oleviin tuleviin korjauksiin.

  • Petra Korpi
   Kirjoittaja
   26 toukokuun, 2020 / 1:39 pm

   Omg mitä pro-vinkkejä! Tuhannet kiitokset!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

 2. x
  26 toukokuun, 2020 / 2:15 pm

  De nada 🙂 Talouspuoli vain monesti saattaa unohtua tai jäädä liian vähällä huomiolle ostoprosessissa kun oman kodin osto on kuitenkin pitkälti tunnepuolen päätös. Kuitenkin taloutta (omaa tai taloyhtiön) ei saa/voi unohtaa, koska jos ikäviä ylläreitä tulee juuri esim. yhtiön kustannusten muodossa, niin pahimmillaan se voi tarkoittaa omasta unelma-asunnosta luopumista, koska nousevia hoito/rahoitusvastikkeita ei ole osattu ottaa huomioon. Hyvä kun siis nostit myös talouspuolta tässä jutussa esiin 🙂

 3. Minni
  10 kesäkuun, 2020 / 5:35 pm

  Hyviä vinkkejä! Korostan myös talouspuolta, mutta tuon uudiskohteiden näkökulmaa. Todella moni uudiskohde myydään nykyään alhaisella myyntihinnalla ja velaton hinta on paljon korkeampi. Tällöin taloyhtiön perustava rakennusliike on hakenut lainan taloyhtiön nimiin uudiskohteen rakentamista varten ja taloyhtiölainaa lyhennetään osakkailta kerättävällä rahoitusvastikkeella. Taloyhtiölainassa ei sinänsä ole mitään pahaa ja esim. sijoittajalle se voi olla hyvä vaihtoehto, mutta kannattaa varoa ylisuuria taloyhtiölainoja. Taloyhtiö usein maksaa taloyhtiölainasta ensimmäiset vuodet vain korkoja ja tyypillisesti 2-5 vuoden kuluttua valmistumisesta alkaa taloyhtiölainan lyhennys ja samalla rahoitusvastikkeiden keräys. Näin yhtäkkiä osakkaan kuukausittaiset vastikemenot voivat jopa tuplaantua. Vaikka itse olisi tähän valmistautunut, tai maksanut omiin osakkeisiin kohdistuvan velkaosuuden (velaton hinta) jo ostaessa, kaikki muut uudiskohteen ostajat eivät välttämättä ole tehneet niin. Tällöin osa osakkaista saattaa joutua maksuvaikeuksiin ja esim. vastikkeet voivat jäädä maksamatta. Tällöin taloyhtiö joutuu hankaluuksiin, koska sillä ei ole varaa takaisinmaksaa taloyhtiölainaa. Viime kädessä tämä kaatuu muiden osakkaiden niskaan, kun rahaa joudutaan keräämään lisää.

 4. X
  10 kesäkuun, 2020 / 10:12 pm

  Kyllä ja siitä syystä juuri onkin tärkeää selvittää välittäjältä /isännöitsijältä etenkin uudiskohteissa asuntosijoittajien määrä, sillä sijoittajat ei nimenomaan halua useinkaan maksaa yhtiölainaa pois, jos rahoitusvastikkeet on tuloutettu tilinpäätöksessä. Tämä johtuu siitä että tällöin he voivat vähentää vuokratuotoistaan rahoitusvastikkeen kokonaisuuden, joten asunnon ostaminen on houkutteleva ja järkevä vaihtoehto asuntosijoittajalle veroteknisestikin. Jos sitten iskee matalasuhdanne/korona tms. Talouteen suoraan vaikuttava kriisi, ovat sijoittajat usein pulassa koska vuokratulojen saaminen saattaa vaukeutua/vuokrat tippua tms. Ja joka edelleen vaikuttaa yhtiön maksukykyyn ja muihin osakkaisiin. Asunnon ostaminen on kuitenkin lähtökohtaisesti aina hyvä päätös, kunhan vain tutustuu yhtiöön, sen talouteen ja tekee päätökset tiedostaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.