yes girlin vinkit kylmäuintiin (part 1)

yes girlin vinkit kylmäuintiin (part 1)

 

Vihdoin päästään meidän rakastamaan aiheeseen, nimittäin kylmäuintiin! Meiltä on paljon pyydetty vinkkejä tähän liittyen ja tässä ensimmäisessä osassa käydään alkutalven vinkit. Pakkasella varusteet muuttuu, joten säästetään ne part-kakkoseen!

 

Mikäli avanto kiinnostaa, niin NYT on hyvä aika aloittaa totuttelu kylmään veteen. Täällä etelässä on reilusti plusasteita ja vesikin on vähän alle 10-astetta.

 

Parasta kylmäuinnissa on se, että sitä voi harrastaa täysin ilmaiseksi. Täällä tuhansien järvien maassa kannattaa ottaa kaikki ilo irti kylmäuinnista, vaikka asuu sisämaassa.

 

Me yes girlit rakastetaan endorfiiniryöppyä, joka seuraa kylmäuinnin jälkeen. Muutama minuutti vedessä vähentää syysväsymystä.Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan avantouinnin säännöllistyessä noradrenaliinin eritys vähenee, kun elimistö tottuu kylmäaltistukseen. Sen myötä kehon kylmänkestävyys, stressin ja kivunsietokyky paranee.

 

Reuma ja astmapotilaat ovat saaneet kylmästä apua myös kivunlievitykseen. Veden hydrostaattisella paineella on muutenkin hyviä vaikutuksia meidän lymfakiertoon, niveliin ja lihaksistolle. Kylmyys tekee hyvää verenkierrolle. Meillä yes girleillä ei ole mikään maailman paras ääreisverenkierto, joten kylmäuinti laittaa veren liikkeelle. Se myös edistää meidän lihaksiston lämpötilamuutoksia sekä lämmönsäätelyä. #yesgirlLOVES!

 

 

Kylmäuinti ei sovi kaikille, joten kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa, sopiiko harrastus juuri sinulle. Esimerkiksi erilaiset sydänsairaudet voivat olla esteenä. Kylmäuintia ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville äideille. Petra, joka on tällä hetkellä raskaana, on harrastanut kylmäuintia pidempään, joten hänen kroppansa on jo tottunut lajiin.

 

Pukeudu lämpimästi

Me tykkäämme käydä vedessä ilman saunaa, joten lämpimät päällysvaatteet ovat must. Rennoista merinovilla-asuista ja cashmere-verkkareista emme luovu. Ohuet villasukat, jotka mahtuvat kenkien sisään ovat myös aina mukana, sillä varpaat jäätyvät ensimmäisenä. Pipo, kaulahuivi, käsineet ja makuupussi-toppatakit ovat myös ehdottomat!

 

Varusteet

Kun lämpimät ulkovaatteet ovat kondiksessa, tulee tietysti uintivarusteet. Uimapuvusta tai -housuista on hyvä aloittaa. 😉 Tämän lisäksi kannamme mukanamme pyyhettä. Joskus myös kylpytakkia. Otamme märän uikkarin aina pois uimisen jälkeen. Kylmä ja märkä uimapuku ihoa vasten on ehkä pahinta uinnin jälkeen, etenkin, jos kotiin on pitkä matka. Vaatteiden vaihto julkisella paikalla onnistuu hyvin esimerkiksi ison hupparin tai pidemmän neuleen alla.

 

Hengitys

Kylmään veteen kannattaa mennä melko reippaasti. Hyväksi koettu tapa on ottaa syvä sisäänhengitys ja laskeutua veteen uloshengityksellä. Mikäli pelkää vettä valmiiksi, mieli huijaa kehon paniikkiin ja saatamme haukkoa henkeä refleksinomaisesti, jolloin keho menee shokkitilaan. Hengitystä voi olla helpompi hallita ja sitä kautta rauhoitamme sekä mielen että kehon. Tärkeintä on hengittää syviä ja rauhallisia hengityksiä.

Kurkkaa tästä Iceman, Wim Hofin hengitysharjoitukset. Tyyppi on kiivennyt Mount Everestille shortseissa!

 

Kaveri mukaan

Mikäli olet ensikertalainen, pulahda aina kaverin seurassa. Se on huomattavasti turvallisempaa ja kivempaa, kun on vertaistuki mukana!

 

Uintipaikat

Me käymme julkisilla uimarannoilla tai mattolaitureilta uimassa. Uimaan.fi-sivustolta löytyy kaikki Suomen julkiset uimarannat. Lisäksi kylmäuintia voi kokeilla yleisissä saunoissa. Pääkaupunkiseudulta löytyy: Löyly, Allas Sea Pool, Sompasauna, Uunisaari, Kuusijärvi ja Kulttuurisauna. Mikäli innostuu uimisesta, niin kannattaa liittyä jäseneksi paikalliseen uimaseuraan! Silloin saa käyttöön pukuhuoneen ja joissain seuroissa on myös sauna.

 

Kuuntele kehoasi

Ensimmäisellä kerralla kannattaa ehdottomasti vain kastautua ja sen jälkeen pidentää aikoja vedessä. Kannattaa myös kokeilla saunan kanssa ja ilman, ja sen mukaan päättää kumpi on sinulle parempi. Kokeilemalla myös selviää oletko aamu- vai iltauimari!

 

Vaikka kylmäuinti parantaa kehon vastustuskykyä, älä koskaan mene kipeänä tai flunssaisena avantoon. Käänny aina lääkärisi puoleen, mikäli terveys mietityttää.

Tsempit testailuun ja tägätkää meidät Instagramissa, kun käytte uimassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!