yes girlin pro-tipit palautumiseen

yes girlin pro-tipit palautumiseen

Kaupallinen yhteistyö: Vida 

 

Tässä kuussa yes girlien teemana on ollut vireys. Näin pimentyvien päivien myötä me kaikki varmaan kaivataan hieman ekstra vinkkejä energian ja ilon lisäämiseen!  Kuun alussa jaettiin meidän  parhaat ilmaiset hyvinvointivinkit ja ollaan puhuttu myös stressistä. 

 

Tämän viikon podcast jaksossa (pääset kuuntelemaan sen alta) puhutaan yhdestä suuuper tärkeästä aiheesta, joka liittyy myös vireyteen, nimittäin palautumisesta. Palautuminen on ehdottomasti yksi tärkeimmistä tekijöistä – ehkä jopa tärkeimpiä – mitä tulee meidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja vireyteen. Hyvä, riittävä palautuminen edistää meidän terveyttä, suorituskykyä ja myös onnellisuutta. Jos on kokoajan tosi väsynyt niin on tosi vaikeeta nauttia elämästä ja toteuttaa niitä itselleen tärkeitä asioita ja unelmia. 

 

Ilman riittävää palautumista keho ylikuormittuu ja meidän hyvinvointi heikkenee. Siksi on niin tärkeää priorisoida lepoa ja tiedostaa niitä omia voimavaroja sekä tehdä omassa arjessa pieniä, parempia valintoja, jotka kuluttamisen sijaan antaisi lisää energiaa.

 

Riittävään palautumiseen vaikuttaa eniten perusjutut kuten uni, lepo ja ravitsemus sekä itseasiassa myös se oma asenne – näitä kaikkia käsitellään tämän päivän podijaksossa eli kannattaa ehdottomasti käydä myös kuuntelemassa se!

 

Mitä palautuminen oikeastaan on? 

 

Palautumisella tarkoitetaan elintoimintojen rauhoittumista, jolloin autonomisen hermoston parasympaattinen säätely on voimakkaampaa. Tällöin syke laskee, sykevälivaihtelu lisääntyy, hengitystiheys hidastuu ja ruoansulatus kiihtyy. Palautuminen on fysiologinen prosessi, jonka myötä yksilön fyysinen ja psyykkinen tila palautuu kuormitusta edeltäneeseen tasapainotilaan. 

 

Simppelisti se siis tarkoittaa aivojen, kehon ja mielen elpymistä rasituksesta. Päivän aikana me kohdataan paljon asioita, jotka nostaa meidän vireystilaa eli käynnistää fysiologisen stressireaktion. Tämä ei välttämättä ole mikään huono juttu, ja usein me tarvitsemme stressiä tehokkaaseen aikaansaamiseen. Palautuminen ei siis tarkoita täysin stressitöntä elämää vaan enemmänkin tavoitteena on, että kuormitus ja voimavarat ovat tasapainossa. Tästä puhuttiin mm. meidän stressi jaksossa.

 

 

Mitkä asiat saattaa haitata palautumista? 

 

 • Vähäinen uni ja lepo
 • Liian rankan treenin toistaminen peräkkäin
 • Epäterveellinen ruokavalio
 • Alkoholi ja muut päihteet
 • Henkinen ylikuormitus
 • Huonot ihmissuhteet
 • Negatiivinen mielenlaatu

 

 

Entä mitkä asiat edistää palautumista? 

 

 • Riittävä laadukas uni
 • Syvään hengittäminen
 • Terveellinen, monipuolinen ruokavalio
 • Kevyt liikunta
 • Henkinen hyvinvointi
 • Mindfulness
 • Lukeminen ja kirjoittaminen
 • Sauna
 • (Kylmä)uinti
 • Riittävän proteiinin ja hiilihydraattien nauttiminen treenin jälkeen
 • Veden juonti
 • Magnesium ravintolisä 

 

 

Palautumista edistävien asioiden listalla oleva magnesium on yksi meidän suosikki ravintolisistä ja ollaan saatu tästä apua mm. hermoston pistelyyn, syvempään uneen ja lihasten rentoutumiseen. Vida Kuulas Magnesium 4x on enemmän kuin #yesgirlAPPROVES  


Vidan Magnesium 4x koostuu nimensä mukaisesti neljästä eri magnesium yhdistemuodosta; magnesiumbisglysinaatista, magnesiummalaatista, magnesiumasetyylitauraatista ja magnesiumglyserofosfaatista, jotka kaikki ovat tehokkaasti imeytyviä ja orgaanisia

 

Lisäks mukana on tärkeetä B6-vitamiinia, joka tehostaa magnesiumin toimintaa. Viime viikon jaksossa Timo Kosonen kertoi syvemmin meille ravintolisien imeytyvyydestä eli jos tämä aihe kiinnostaa syvemmin, kannattaa ehdottomasti kuunnella edellinen jakso tästä.

 

Uutta tässä Vidan Kuulas Magnesium 4x ravintolisässä on se, että se sisältää kahta yhdistemuotoa – magnesiumasetyylitauraatti ja magnesiumglyserofosfaattia – jotka on molemmat täysin uusia Suomen ravintolisä markkinoilla. Molemmilla on omat vahvuutensa ja erityisesti magnesiumasetyylitauraatti on tehokas hermoston normaalin toiminnan pysymisen kannalta. Niinkuin näissä muissakin Vidan ravintolisissä, on tässäkin kasvikapseli, joka kestää mahahappoja ja mahdollistaa tehokkaan imeytyvyyden. 

 

Magnesium edistää proteiinisynteesiä ja energia-aineenvaihduntaa, ja sen on tutkittu myös parantavat meidän unen laatua sekä palautumista erityisesti treenaamisen jälkeen. Magnesium onkin jokaisen säännöllisesti urheilevan must-have ravintolisä! 

 

Loppuun vielä yes girlien pro-tipit palautumiseen: 

 

Kriselda: Hengitys on kaiken a ja o! 

 

Tätä en voi korostaa tarpeeksi (Kriselda täällä hei!), meidän hengityksen voimaa. Sen avulla voidaan energisoida meidän kehoa tai vastaavasti rauhoittaa sekä meidän mieltä että kehoa. Meidän pallea on lihas, jota voidaan oppia tietoisesti säätelemään.

 

Hengityksen avulla voidaan ”huijata” mielemme rentoutuneemmaksi, mikäli to do -listat painaa.
Syvät ja hitaat palleahengitykset ovat avainasemassa, jotta saadaan parasympaattinen hermosto aktivoitumaan ja sykevälivaihtelu suureksi. Tällöin keho on valmis palautumaan.

 

Vagushermo on parasympaattisen hermoston tärkein hermo. Se kontrolloi mm. Meidän sydämen toimintaa ja ruuansulatusta. Pitkittynyt stressitila heikentää vagushermon toimintaa.

 

Jo muutamalla pitkällä uloshengityksellä voi tehokkaasti katkaista stressireaktion, jolloin palautuminen aktivoituu. Syvät hengitykset on helppo työkalu meidän stressitasojen laskemiseen ja palautumisen kannalta. Kaiken lisäksi se on täysin ilmaista.

 

Adama: Oma aika palauttaa! 

 

Etenkin näin vauva-arjen keskellä en voi korostaa sitä kuuluisaa oman ajan tärkeyttä! Rauhalliset aamut – kun Leona nukkuu tai on miehen hoitovuoro – on kultaakin kalliimpia ja vaalin niitä suuresti. Toisaalta myös monet hetket vauvan kanssa palauttaa, kun nauretaan tai leikitään yhdessä. Silti kaipaan säännöllisesti sitä omaa aikaa, jolloin saan keskittyä täysillä omiin ajatuksiini ja syventyä energiaa sekä iloa tuoviin asioihin. 

 

Parasta oman ajan viettoa mulle on mm. sohvalla lepääminen, aamuteen juominen, hyvän kirjan lukeminen, kirjoittaminen, meditointi tai vaikka kävely. Oikeastaan kaikki sellainen, jossa saan joko tehdä jotain luovaa tai keskittyä vain yksin olemiseen, palauttaa kehoa ja mieltä suuresti! 

 

Petra: Palautumisen ykkönen on uni! 

 

Hyvä uni on palautumisen kannalta välttämättömyys meille yes girleille. Se on välttämättömyys JOKAISELLE! Palautumisesta suurin osa tapahtuu unen aikana ja yleisin syy riittämättömään palautumiseen on juuri unen puute. Jaksossa juttelimme mm. hormonitoiminnasta, ärtyneisyydestä, väsymyksestä, ylikunnosta ja nämä kaikki (sekä vino pino muita oireita) voivat olla seurausta huonosta palautumisesta. Muistetaan siis unen merkitys niin fyysiselle kuin psyykkiselle hyvinvoinnillemme! 8h on hyvä tavoite!

 

Hyvät yöunet alkaa jo niiden arvostuksesta ja iltarutiinien kautta. Jos esimerkiksi to do -listat stressaavat iltaisin kuten meikäläistä eli Petraa ja on vaikea saada unta niin mindfulnessistakin voi olla apua. Koska listat eivät varsinaisesti lopu kenelläkään meistä, on erityisen merkityksellistä pysähtyä hetkeen sen sijaan että olisi koko ajan suoriutumismoodissa. Iltatee plus joku aivot narikkaan sarja tai romaani kuten Harry Potter tekee tehtävänsä. Työmailit ja maailma saa odottaa.

 

Millaiset asiat auttaa sinua palautumaan? Kommentoi meille Instagramin puolella ja kuuntele uusin podcast jakso tästä:

 

Kuvat: Sara-Annika Aremo 

 

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!