yes girlin KEVÄTSIIVOUS: Kodin Detox

yes girlin KEVÄTSIIVOUS: Kodin Detox

 

Kevät on uudistumisen ja puhdistumisen aikaa. Teimme Petran kanssa kuluneella viikolla yes girl -talvidetoxin. Tosin vähän rennommalla otteella, sillä etukäteen oli sovittuna mm. mummin kanssa lounasta ja uuden Vitamin Well Prepare -juoman lanseerausillallinen. Pareton periaatteella mennään!

 

Kropan lisäksi keskitymme seuraavat viikot kokonaisvaltaiseen kevätsiivoukseen. Vaikka siistejä tyyppejä ollaankin (heh heh), niin puolen vuoden välein tulee puunattua kämpät vähän perusteellisemmin.

 

 

 

Nyt kun valon määrä lisääntyy ja siirrymme pian kesäaikaan (hurraa!), niin koti suorastaan huutaa pikku pikku puhdistusta. Ja, vaikka lämpötilat eivät vielä yhtään resonoi kevään merkkien kanssa, niin kerrankin on hyvä olla ajoissa kevätsiivouksen kanssa. Otetaan kaikki irti pakkaspäivistä vielä kun voi! Ei ole mitään ihanampaa kuin pakkastuuletetut petivaatteet 😍

 

 

Kevätsiivouksen kunniaksi kanavoimme sisäisen Martha Stewartimme ja teimme listan, jolla pääsee helposti alkuun:

 

KODIN DETOX

 

1. Vie matot ja petivaatteet pakkaseen

➸ Mattojen pesu kuuluu kesään, mutta näin kevättalvella niille voi tehdä lumipesun! Matot ja petivaatteet (ja oikeastaan monet muutkin vaatteet) rakastavat pakkasta, jossa ne raikastuvat instant. Myös mahdolliset pölypunkit tuhoutuvat kovassa pakkasessa.

 

2. Vaihda (tai pese) verhot

➸ Verhot tekevät yllättävän paljon huoneen ilmeelle ja vaikka meillä ei (vielä) ole vanhempiemme tai isovanhempiemme tapaan sesonkiverhoja, niin jopa niiden yhtien peseminen ja höyryttäminen tekee paljon. Taidetaan anyway olla jo aikuisuuden puolella, kun iloitsemme fresheistä ja puhtaan tuoksuisista verhoista!

 

 

3. Pese ikkunat ja peilit.

➸ yes girlit luottaa tässä Fairyyn ja ikkunalastaan. Sekoita ämpärissä haaleaa vettä ja pesuainetta. Pese ikkunat sienellä ylhäältä alaspäin. Kuivaa lopuksi ikkunalastalla ja ota avuksi pyyhe, johon kuivaat lastan vetojen välissä. Pyyhi samalla sälekaihtimet (!). Ai että, kodin tuulettaminen pakkasella tekee hyvää! Pese samalla tavalla peilit.

 

4. Pyyhi kytkimet, vetimet ja ovenkahvat.

➸ Saatatte yllättyä miten likaiseksi nämä menevät jo ihan muutamassa päivässä. Käytä mietoa puhdistusainetta ja mikrokuituliinaa. Panosta non-toxic -puhdistusaineisiin; nykyään Methodin ympäristöystävällisiä siivousaineita alkaa löytymään jo ihan tavallisista ruokakaupoista. Myös Ecoveriltä löytyy hyviä vaihtoehtoja.

 

5. Pyyhi lattialistat ja pistorasiat.

➸ Suosittelemme tähänkin käyttämään mikrokuituliinaa, mutta riippuen kotisi sisäilman laadusta pölyhuiskalla huiskiminen voi myös riittää. Ammattilaiset luottavat strutsinsulkaiseen pölyhuiskaan, joka on oletettavasti paras pölyjen pyyhkimiseen.

 

 

 

 

 

 

6. Tee kaappi-inventaariot

➸ Tämä on pitkä, mutta sitäkin palkitseva siivousprosessi. Käy kaapit läpi huone kerrallaan ja aloita vaikka keittiöstä; pese jääkaappi, sulata pakkanen, käy läpi kuivakaapin ainekset ja astiakaappi. Heitä kierrätykseen kaikki astiat, joissa fengshui ei ole kohdillaan.

Kylppärissä; käy läpi kosmetiikka, laita meikit järjestykseen ja pese sudit. Kierrätä vanhat ja kämäiset pyyhkeet puhdistusliinoiksi.

Lopuksi käy läpi kaikki vaatteet ja heitä kierrätykseen kulahtaneet sukat, alushousut, -vaatteet jne., mitä ei voi laittaa eteenpäin. Varaa kirpparipöytä tai lahjoita vaatekeräykseen sellaiset vaatteet, takit, asusteet, kengät ja laukut, jotka eivät enää palvele sinua.

 

7. Pese lattiat

➸ Mikään ei ole ihanampaa kuin hyvin pidetty vanha parketti! Pese ja suojaa lattiat materiaalin mukaan oikeanlaisilla aineilla ja välineillä. Puiset lattiat kaipaavat öljyämistä ja vahaamista aika ajoin, mutta esimerkiksi monet laminaattilattiat eivät siedä vettä ja kosteutta kovin hyvin. Silloin puhdistus pitää tehdä kuiva- tai mikrokuitumopilla.

 

 

8. Pese kylpyhuoneen suihkutilat, wc ja lavuaari.

➸ Käy läpi suihkukaappi tai seinä samalla tavalla kuin ikkunat ja peilit. Pese lattiakaivo ja hajulukko (sieltä voi löytyä jotain ihania ylläreitä) ja vaihda samalla suodatin, mikäli sellainen sieltä löytyy. Puhdista wc-pönttö sisältä ja ulkoa (ja takaa). Joissain taloissa lavuaarin hajulukon voi itse avata ja puhdistaa, mutta joissain tarvitaan huoltoyhtiön apua. Putkia ei kuitenkaan missään nimessä kannata lähteä sörkkimään omatoimisesti.

 

9. Kodinkoneiden puhdistus

➸ Olemme tottuneet pyyhkimään tasot sekä keittiöstä että kylppäristä, mutta milloin viimeksi olet puhdistanut kahvikoneen tai pyykinpesukoneen? Moniin kahvikoneisiin, astian- ja pyykinpesukoneisiin on saatavilla pesutabletteja. Kannattaa tsekata laitevalmistajalta, josko sellaisia löytisi. Ainakin kodinkoneiden pinnat voi puhdistaa pesuaineella ja mikrokuituliinalla. Puhdista samalla ainakin mikro, uuni ja liesituuletin.

 

 

Mikäli sinulla on timanttisia niksipirkkavinkkejä kevätsiivousta varten, niin yes girlin kommenttiboksi on auki. Sharing is caring!  🏡✅🍋🛀🏽

 

P.S. Onko kenellekään kokemusta höyrypesureista? Homma näyttää TV-shopissa sen verran mielenkiintoiselta, että kiinnostaa. Toimiiko?

 

Share:

3 Comments

 1. AnneL
  17 maaliskuun, 2018 / 9:28 am

  Apteekista saatavalla sitruunahapolla saa kätevästi kodinkoneet puhdistettua 🍋

  • 19 maaliskuun, 2018 / 12:08 pm

   Hei Anne, ihan mahtava vinkki. Kiitos <3 Tää menee heti testiin!

 2. 23 maaliskuun, 2018 / 11:18 pm

  Näissä usein kommenttiboksit ovat kultaa – jo postauksessa oli hyviä vinkkejä (ja inspiroivia kuvia, kiitos!) ja jään seurailemaan, löytyykö lukijoilta lisää hyväksi todettuja neuvoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.