yes girlin kestävämmät kuluttajavalinnat

yes girlin kestävämmät kuluttajavalinnat

Viime viikkoina on ollut paljon puhetta siitä, kuinka pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä.

Isot muotitalot tekevät heikkoa laatua halvalla ja synnyttävät paljon vaatehävikkiä. Jopa kaksi kolmasosaa valmistetuista vaatteista päätyy kierrättämisen sijaan kaatopaikalle, kertoo tutkimus.

Pelkästään pikamuotia ei voi tekstiilialalla asiasta syyttää. Vaatteet saastuttavat ympäristöä koko elinkaarensa ajan, materiaalikuitujen valmistuksesta vaatteen hävittämiseen saakka. Yhden puuvillapaidan valmistaminen kuluttaa 2 700 litraa vettä, eli yhtä paljon kuin ihminen juo keskimäärin 2,5 vuodessa.

HUI!

 

Meillä yes girleillä ei todellakaan ole asian suhteen mitenkään putipuhdas omatunto, mutta haluamme tehdä yhä enemmän töitä aiheen eteen. Tälläkin hetkellä molempien meidän vaatteita roikkuu kirppareiden rekeillä ja hyväntekeväisyyteen viemme aina mieluusti vanhoja aarteitamme. Ihan mahtavaa että kirpparit ovat nyt niin in!

Kierrätys kunniaan!

Kokosimme listan tuotteista ja keinoista, jotka olemme kokeneet arjessa helpoiksi tavoiksi huomioida rakasta maapalloamme. Kliseistä mutta totta: pienet valinnat merkitsevät.

Ihana vieraskirjoittajamme Noora kirjoittikin jo hienon artikkelin siitä, kuinka voit vähentää muovin käyttöä. Meidänkin listalla on paljon Nooran mainitsemia seikkoja.

Muovi on out!

 

KORVAA KERTAKÄYTTÖISET TUOTTEET

Olipa kyseessä kertakäyttöinen kahvikuppi tai pilli – osta kestoversio! Kriselda on kirjoittanut maailman parhaasta pillistä täällä. Unohda muovipussit, kanna AINA mukanasi kankaista kassia. Omanlaisiaan kestopusseja voit käyttää myös hevi-osastolla. Veskoissamme kulkee usein lasiset juomapullot, koska muovisten ostamista pyrimme pitämään minimissä. Emme myöskään osta joka kerta koteihimme uutta nestesaippuapulloa, vaan täytämme uudelleen täytettävää saippuapulloa. Tiskiharjastakin kannattaa ostaa malli, josta voi vaihtaa ainoastaan harjaosan. Pyri välttämään muovikelmujen ja pussien käyttöä keittiössä, vaan panosta kerralla lasisiin säilytysastioihin. Lista on loputon, mutta kun keskityt kertakäyttöisyyden vähentämiseen, pääset nopeasti asiassa jujulle.

 

LAJITTELE & KIERRÄTÄ

Tämä on tosi tärkeä pointti! Käy läpi kotisi jokainen kaappi ja tavara. Työlästä mutta anteliasta. Mitä vähemmän omistat sitä enemmän pystyt panostamaan laatuun.
Kierrätä kotona paperi, pahvi, metalli, lasi, ongelmajäte sekä biojäte, ja mieluusti myös muovi. Kuulosta paljolta, mutta uudet tavat oppii pian. Vaatteet ja vaikkapa urheiluvälineet kannattaa tietty kierrättää ensin perheesi ja ystäviesi kesken ja viedä loput kirpparille. Roskiin mahdollisimman vähän!

 

HUOLLA

Älä heitä pois, pidä huolta ja huolla. Ei pelkkää autoa, vaan myös esimerkiksi villaneuleitasi sekä kenkiäsi. Näin saat niille monia vuosia elinikää lisää.

 

RUOKA

Siivoa jääkaappi! Keksi keinoja, joilla lajittelet hyllyt optimaaliseen käyttöön, niin ettei takanurkkaan pääse unohtumaan ja homehtumaan kamaa. Pidä huoli, että ymmärrät elintarvikkeiden parasta ennen -ja muut merkinnät. Suosi satokalenterin tuotteita, lähituotantoa ja luomua. Epämuodostuneet kasvikset tai hieman rupiset omput ovat vain luonteikkaampia, ja luultavimmin myös maukkaampia. Lihan tuotanto on elintarviketalouden pahis, eli pyri täyttämään ostoskorisi mahdollisimman suurelta osin hedelmä- ja vihannesosastolta.

 

 

Mitä unohdettiin? Jatketaan yhdessä listaa kommenttiboksissa, joohan 🙂

 

 

1 Comment

  1. Päivi
    19 huhtikuun, 2019 / 6:19 pm

    Upeaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.