yes girl TALKS: The Daily Stoic

yes girl TALKS: The Daily Stoic

 

yes girl Petra täällä moikka!

Ootte ehkä saattaneet törmätä yhteen viime vuosien lempikirjaani eli Ryan Holidayn The Daily Stoic:iin.

Daily Stoic tarjoaa nimensä mukaisesti vuoden jokaiselle päivälle yhden stoalaisen filosofian ajatuksen.

Kirja on tuntunut merkitykselliseltä seikalta päivissäni (etenkin nyt koronaviruksen aikaan) ja on tosiaan ollut nyt parisen vuotta yksi lempiopuksistani.

Mutta mitä stoalaisuus tai stoismi oikeastaan on? Hyvä kysymys.

Stoalaisuus oli hellenistisen filosofian koulukunta, joka vaikutti useiden vuosisatojen ajan antiikin Kreikan ja Rooman moraaliseen ajatteluun. Stoalaisuuteen yhdistetään mielenrauhan tavoittelu ja tunteiden hillintä.

Antiikin stoalaisten elämänasenne perustui huomioon, että niistä asioista ei kannata välittää, joille emme voi mitään. Ainoa, mihin voimme vaikuttaa, on suhtautumisemme asioihin. Stoalaisten mukaan hyvän elämän esteenä ovat siis hallitsemattomat tunteet, järkytykset ja emootioita ohjaavat harhaluulot. (Lähteet OPH ja Wikipedia)

Luetaanpa uudestaan yksi lause: Ainoa, mihin voimme vaikuttaa, on suhtautumisemme asioihin.

yes girl LOVES!!!

Stoalaisuuden perusti Zenon, joka menetettyään omaisuutensa haaksirikossa löysi filosofian. Toisina tärkeimpinä stoalaisuuden filosofeina ovat, mielenkiintoista kyllä, orja ja keisari. Epoktetoksen ollessa orja ja Marcus Aureliuksen roomalainen keisari.

Mielenkiintoista? Kyllä!

 

 

 

Emme aivan halua allekirjoittaa stoalaisuuden nykyistä käsitystä, jossa termi ”stoalainen” viittaa usein ihmiseen, joka on välinpitämätön nautinnon, kivun, ilon ja surun suhteen, tai joka tukahduttaa tunteet ja säilyttää aina mielenrauhansa.

No, no, no.

Emme halua missään nimessä olla välinpitämättömiä tunteita kohtaan, mutta kuten sanottua; oppia hallitsemaan ja tutkiskelemaan niitä paremmin. Tähän The Daily Stoic on mitä mainioin opus.

Itselläni on ollut tapana lukea kirjaa sivu per päivä, mieluusti heti aamusta. Kirjoittelen usein sivuille omia havaintoja, ihmetyksiä ja alleviivailen asioita, jotka resonoivat tai tuntuvat tärkeiltä. Välillä jaan näitä puolisoni kanssa, tai kysyn jos jokin enkun kielen vaikeampi termi tuntuu haastavalta ymmärtää. Parasta on ollut kuitenkin se itsetutkiskelu, jonka kirja on saanut aikaan.

 

Kysyin teiltä IG:ssa kokemuksia tästä kirjasta, ja muutamat kerroitte laillani tykkäävän kovasti tästä päivittäisestä rituaalista. Sanoitte sen antavan perspektiiviä (mikä on muuten niin totta!!) ja sen lukemisen olevan juurruttavaa. Totta tämäkin! ”Laittaa miettimään” oli myös yleinen vastaus ja piditte siitä, kuinka kirjan äärelle tulee rauhoituttua kiireisistä päivistä huolimatta. Edes lyhyeksi hetkeksi!

Muutama koki kielen haasteeksi, ja kirjan jääneen siksi pölyttymään kirjahyllyyn. Ymmärrän tämän hyvin, mutta toisaalta kuten yllä kuvassakin sanotaan, ei perfektionismia kannata tavoitella. Ei siis haittaa jos ei aivan ymmärrä jokaista sanaa, sillä ajatus tulee ainakin noin suuri piirtein selville.

 

 

Me yes girlit olemme tainneet jossain podcast-jaksossa todeta, että olemme kaikki melko impulsiivisia, ainakin tunneasioissa. Kirja tuo näihin tilanteisiin loogisuutta.

Se on opettanut, että luonto antaa paljon, että usein isot saavutukset vaativat epämukavia tunteita, että tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, ja että se on ihan ok. Stoalaiset puhuvat myös materiasta ja järjestä. Silkka materia on stoalaisten mielestä käsittämätöntä. Onneksi asia joka yhdistää meitä yes girlejä on se, että meillä ei ole riippuvuutta tai erityistä kiintymystä omistamiimme asioihin. Materiasta saa toki (tai pitää?) olla kiitollinen, mutta siihen ei saa koukuttua.

”It’s not the man who has little, but the man who craves more, that is poor”. -Seneca

Jos haluat lukea lisää stoismista, niin ainakin täältä voit aloittaa.

The Daily Stoic kirja puolestaan löytyy ainakin täältä. Tykkäämme siitä myös siksi, että kyseessä ei ole mikään valtava filosofinen tiiliskivi, vaan kansien välistä löydät päivittäisiä oppeja vajaan sivun verran. Ja mikä hienointa, voit lukea sitä vuosi toisensa jälkeen, ja löytää eri elämäntilanteissasi aivan uudenlaisia näkökulmia ja reaktioita. Itsetutkiskelusta hyötyy kaikki ja sen avulla voit löytää elämään oikeat ihmiset ja intohimot.

 

Jos omistatte kirjan tai laitatte sen kenties tilaukseen ja saatte tästä suuria tai pieniä oivalluksia, niin olisi todella ihana kuulla näistä.🙏

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!