yes girl TALKS: Miten sinä nukut?

yes girl TALKS: Miten sinä nukut?

 

Eikö ole hurjaa, että joka kolmas suomalainen on uneton? Unen määrä ja laatu vaikuttavat kaikkeen mitä teemme ja keitä me olemme. Samalla kaikki vaikuttaa siihen, miten nukumme.

 

Siinä missä ennen laskettiin makroja ja pumpattiin maksimeja, nyt mitataan unta. Voisi jopa sanoa, että se on hyvin trendikäs puheenaihe hyvinvoinnin puolella. Silti, äärimmäisen tärkeä, joka koskettaa ihan jokaista ihmistä tällä maapallolla.

Noin 300 000 suomalaista käyttää unilääkkeitä, mikä kuulostaa meidän korviin huolestuttavalta määrältä?! Meistä myös ehkä tuntuu siltä, että lääkkeisiin kajotaan vähän liian herkästi. Keksimme niin monta muuta tapaa muuttaa nukkumistottumuksia, kuin syödä unilääkkeitä. Toki on tapauksia, joissa unilääkkeet ovat ainoa pelastus.

 

 

On selvää, että unen laatu ja määrä vaikuttavat meidän kognitiiviseen toimintakykyyn. Mutta mitä oikeastaan sen aika tapahtuu?

Unessa on neljä vaihetta: kevyt-, keskisyvä-, syvä- ja REM-uni. Olette saattaneet kuulla, että REM-uni olisi kaikista tärkein palautumisen kannalta. Ilman sitä meidän muisti ja keskittymiskyky heikkenee. Samalla meidän tarkkaavaisuus, vireys ja motivaatio laskee.

Univaje on monien terveysriskien taustalla, kuten:

mielenterveyshäiriöt

sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet

ylipaino ja liikalihavuus

sokeriaineenvaihdunta ja tyypin 2 diabetes

liikenneonnettomuudet

työtapaturmat

työuupumus ja burn out

 

 

Lisäksi uni on tärkeää aikaa meidän hormoneille. Kasvuhormoni on urheilijoiden kannalta tärkeää, mutta se myös tukee meidän tavallisten tallaajien soluja ja korjaa vaurioita unen aikana. Kehomme korjaa itse itsensä unen aikana.

Laadukas uni vaikuttaa myös kilpirauhasen toimintaan ja sukupuolihormoneihin. Univaje voi johtaa miehillä impotenssiin ja naisilla taas koko kierron kestäviin PMS-oireisiin, hedelmällisyyteen ja myös keskenmenoihin. Huh!

 

Mainitsimme aikaisemmin unen mittaamisesta ja nyt on kovin trendikästä seurata omaa palautumista ja unen mittaamista erilaisilla kelloilla tai sormuksilla. Tässä on kuitenkin meidän mielestä kaksi puolta. Joku voi motivoitua parantamaan omia elintapojaan paremman unen takia, kun taas toinen voi stressaantua huonoista tuloksista.

Psykologinen kuormitus voi olla merkittävä, mikäli ahdistuu datasta. Ensisijaisesti luotamme itsemme kuunteluun, mutta silti kiinnostaisi ihan hirveästi testata, mitä Firstbeat-mittaus tai Oura Ring sanoisi meidän nukkumisesta.

 

 

Suomalaisten unettomuusoireet ovat yleistyneet pitkällä aikavälillä ja tähän on vaikuttanut mm. työn kuormittavuus, vuorotyön epäsäännölliset työajat, yötyö. On kuitenkin selvää, että jonkun on tehtävä myös öisin töitä.

Meidän vinkit yötyöläisille on samat kuin muillekin: tee hetkestä ennen nukkumaan menoa itsellesi miellyttävää ja nautinnollista!

Komppaamme unilääkäri Henri Tuomilehtoa, että jokaiselle toimii eri jutut ennen nukkumaan menoa. Paljon paasataan siitä, ettei saisi olla kännyköillä ennen nukkumaan menoa tai pitäisi välttää sinivalolaitteita. Ollaan kaikki yksilöitä ja mikäli joku kokee rauhoittuvansa puhelimen selaamisesta, se suotakoon hänelle. Tärkeintä on juurikin kuunnella itseään. Meillä yes girleillä ei toimi Instan selaaminen nukahtamislääkkeenä, mutta voimme hyvin kuvitella, että jollekin se toimii! 😀

 

 

Tärkeimpänä on tehdä iltatoimista mahdollisimman rauhoittavat ja mukavat. Ja mikäli harrastaa 5 Am Clubia, niin täytyy huolehtia siitä, että menee tarpeeksi ajoissa nukkumaan. Ihminen tottuu kaikkeen, niin aikaisiin aamuihin kuin aikaiseen nukkumaan menoaikaan.

Ayurvedisesti paras aika olisi herätä ennen klo 6.00, “ennen auringonnousua”. Täällä Suomessa tuo ei kuitenkaan päde sillä ihmisten on käytävä myös talviaikaan töissä. Joka tapauksessa, tässä voi adaptoitua energiaan, joka vallitsee ympärillämme. Meidän mielestä on ihanaa herätä silloin, kun koko kaupunki vielä nukkuu! Mummoilu on cool!

 

 

Tässä koottuna meidän vinkit majesteettisiin uniin:

Säännöllinen nukkumisaika: eli mene nukkumaan ja herää joka päivä samaan aikaan.

Yin-jooga ennen nukkumista. Vältä raskasta liikuntaa iltaisin ja hemmottele itseäsi mielummin rauhoittavalla ja palauttavalla yin-joogalla.

Syö kevyesti illalla. Vaikka raskaan aterian jälkeen väsyttääkin, niin ne usein kuitenkin haittaavat REM-unta. Kannattaa myös välttää raakaruokaa, sillä se kuormittaa ruuansulatusta öisin.

Kylpy tai sauna. Lämpö rentouttaa ja ruumiinlämmön aleneminen saunan tai kylvyn jälkeen helpottaa nukahtamista.

Feng shuit kohdilleen makuuhuoneessa. Muista ainakin nämä: pidä huone siistinä, elektroniikkavapaana, viileänä ja erityisesti ennen nukkumaan menoa hämäränä.

Älä pakota unen tulemista. Mikäli uni ei tule, tee jotain rentouttavaa: keitä iltateetä, kokeile nukahtamista edistävää hengitysharjoitusta ja muista yin-jooga. Hyväksi koettu liike, jonka kaikki osaa: jalat ylös seinää vasten. 5-10 min. tässä asennossa on kutsuhuuto Nukkumatille.

Kauniit, rennot ja hengittävät yöasut. Vähempi on enempi!

 

♡ Hyvä sänky ja kunnon petivaatteet! Nukumme 1/3 elämästämme, joten yhtälailla kroppamme on kuormituksen alaisena, mikäli meillä on huonot nukkumavälineet.

 

 

 

Tässä vielä yes girlin kirjakerhon lukuvinkit, mikäli kiinnostaa lukea aiheesta enemmän:

Matthew Walker – Miksi nukumme

Henri Tuomilehto – Nukkumalla menestykseen

 

 

Mitä vinkkejä sulla on unenlaadun parantamiseksi?

 

 

Kuvat: Joel Hyppönen

Lakanat: Familon (*saatu osana yhteistyötä)

 

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!