yes girl TALKS: Kohti fiksumpaa lentomatkustamista

yes girl TALKS: Kohti fiksumpaa lentomatkustamista

 

yes girlin sivuston yksi katergorioista on travel, matkustelu. Kiinnostus nähdä maailmaa, kokea ja oppia uutta yhdistää meitä molempia. Olemme olleet yhdessä reissussa niin Suomen Lapissa kuin New Yorkissa.

Pääsimme molemmat kuulemaan Finnairin ympäristöjohtaja Kati Ihamäen ja mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvistin luentoa lentämiseen liittyen. Aihe on puhuttanut etenkin Euroopassa viime ajat paljon, ja hyvä niin. Avoin, aktiivinen ja kehittävä keskustelu ympäristöasioista on todella tervetullutta.

Sekä tarpeellista.

Saamme paljon kysymyksiä lentämisestä ja halusimme kirjoittaa teille niin meidän ajatuksista kuin Finnairin luennolta saamistamme tiedoista. Olipa aihe mikä tahansa, haluamme oppia uutta ja pyrkiä ymmärtämään kokonaisuuksia. Seisomme sen faktan takana, että maapallomme tarvitsee jokaista meistä, joka ikisellä päätöksellämme on vaikutus ympäristöömme.

 

 

Lentäminen on yksi yksilön saastuttavimmista teoista ja siksi on tärkeää, että aiheeseen perehdytään. Samaan hengenvetoon, yksilön lentämistä puolustelematta todettakoon, että samanlainen perehtyminen esimerkiksi rakennus- ja vaateteollisuuteen olisi kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta merkittävää.

Ilmailun osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 2%. Finnair on sitoutunut toimialan yhteisiin tavoitteisiin, joiden mukaan polttoainetehokkuutta parannetaan 1,5% vuodessa ja puolitetaan päästöt vuodesta 2005 vuoteen 2050 mennessä.

Alkuun haluamme jakaa Finnairilta saamiamme muutamia lukuja maailmanlaajuiseen lentoliikenteeseen liittyen. Maailmassa on

 

4,4 miljardia matkustajaa vuodessa

3759 lentokenttää

noin 32000 lentokonetta

1300 lentoyhtiötä

45 000+ reittiä

120 000 lentoa päivässä

12 miljoonaa matkustajaa päivässä

$18,8 miljardilla lentorahtia päivässä

Lähde: ATAG, 2018

 

 

Finnair haluaa tarjota parhaat ratkaisut vastuulliselle lentomatkustajalle ja on tehnyt tehnyt töitä kestävämmän lentomatkustamisen eteen vuosia. Uusimpana keinona he kuuntelivat asiakkaitaan ja toivat Push for change –päästövähennysprojektin, jonka myötä jokainen lentolipun ostanut voi olla mukana hyvittämässä lennon päästöjä joko tukemalla päästövähennysprojektia tai vähentämällä päästöjä biopolttoaineella. Palveluun voit tutustua täältä.

Hyvitys on 1€ kotimaan, 2€ Euroopan ja 6€ mannertenvälisestä edestakaisesta lennosta. Rahat menevät lyhentämättömänä NEFCO:n päästövähennysprojektiin, joka edistää tehokkaampien liesien käyttöönottoa Mosambikissa vähentäen puuhiilen käyttöä ja paikallisten metsien hakkuuta.

Toinen vaihtoehto on biopolttoaine ja sitä voit ostaa 10, 20 tai 65 eurolla ja nämä summat vastaavat 15% biopolttoainepanostuksesta edestakaisella kotimaan, Euroopan tai kaukolennolla. Biopolttoaine valmistetaan käytetystä keitinrasvasta Kaliforniassa ja se vähentää lennon CO2-päästöjä 60-80%.

Kuuntelimme korvat höröllä Finnairin mielenkiintoista presentaatiota lentämisen nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Finnairilla on 3 eri kategoriaa, joiden sisällä he panostavat päästövähennyksiin mitä erilaisin keinoin. Avasimme alle muutamia mielenkiintoisimpia seikkoja.

 

1) UUSI TEKNOLOGIA

– Jatkuvat panostukset laivastoon. Finnair on viime vuosina oli siirtynyt uuteen kevyempään A350-lentokonemalliin, joka oli ilmastoteko sinällään sillä se pudotti 25% päästöistä ja samalla vähensi lentoyhtiön polttoainekuluja huomattavasti. Polttoaineen ollessa jokaisen lentoyhtiön suurin kulu, on kehitys kohti vähäpäästöisempää lentomatkailua luonnollisesti lentoyhtiöiden taloudellinen intressi. Uudet koneet ovat myös hiljaisempia kuin edeltäjänsä.

– Biopolttoaineen käyttö. Biopolttoaine sertifioitiin lentämiseen vuonna 2011 ja tämä nähdään myöskin merkittävänä osana lentoalan päästöratkaisuja. Biopolttoaineen haaste on sen hinta – ainakin vielä tällä hetkellä. Biopolttoaine on noin 3-5 kertaa lentokerosiinia kalliimpaa. Hinta pitää saada kysynnän myötä alas, jotta sitä päästään hyödyntämään tehokkaammin.

 

 

2) OPERATIIVISET KEINOT

– Finnairin kapteenit saavat vihreän kuljetuksen koulutusta, jotta he osaavat hyödyntää tuulen suunnat polttoaineen vähentämiseksi aina noususta laskuun saakka. Tuulet vaikuttavat merkittävästi lentojen kestoon, ja suotuisilla tuulilla voidaan lentää hitaampaa, aikataulun puitteissa. Mitä ruuhkaisempi ilmatila (yleistä muun muassa Euroopassa), sitä haastellisempaa on lentää optimaalisin eli suorin reitti.

– Lentokoneiden paino vaikuttaa tarvittavan polttoaineen määrään. Rungon lisäksi jokainen matkustaja matkatavaroineen, muu rahti sekä kalusteet lisäävät painoa ja sen myötä päästöjä. Olipa kyseessä istuinpenkki tai muovilusikka, jokainen punnitaan (kirjaimellisesti) tarkasti. Esimerkiksi Finnairin käyttämissä Marimekon kertakäyttökupeissa lukee Marimekko for Finnair, sillä nämä ovat tarkoituksella valmistettu 15% kevyemmiksi kuin kuluttajaversiot. Alta löydät vielä vinkin omien matkatavaroidemme pakkaamiseen liittyen.

 

 

3) INFRASTRUKTUURI

– Lentoreitit pyritään pitämään aina mahdollisimman tehokkaina. Yhtenäinen ilmatila sekä lennonjohto olisi päästöystävällinen ratkaisu, sillä tällä hetkellä kansalliset lennonjohdot sekä sotilasalueet mutkistavat asioita, ja lentoreittejä.

– Lentokenttien infrastruktuuri. Helsinki-Vantaalla on kolme kiitorataa (Lontoossa ja Hong Kongissa 2), jolloin liikenne on sujuvaa ja siten myös (päästö)tehokasta. Kiitoratojen määrä vaikuttaa muun muassa siihen, että lentojen alastulot voidaan optimoida. Puhutaan CDA approachista eli liukulaskeutumisesta, jossa koneita ei ajeta portaittaisesti välillä moottorin tehoja lisäten. Tämä ei ole pelkästään päästö- vaan myös meluystävällisempää.

 

Näiden lisäksi neljäntenä keinona on 4) markkinapohjaiset keinot, jossa siis maksetaan päästöoikeudesta. Finnair on mukana EU:n päästökaupassa ja maksavat erilaisia ympäristöperusteisia maksuja useissa eri maissa. Tähän kategoriaan luetaan myös Push for Change -palvelu.

 

 

 

Mitä jokainen lentomatkustaja voi siis tehdä?

-valita lentoyhtiö, jolla on modernit koneet

-lentää suorinta mahdollista reittiä, ja lähteä heti alusta oikeaan suuntaan

-yhdistää lentäminen muihin liikennemuotoihin kuten esimerkiksi junaan

-pakata kevyesti

-hyvittää päästöt

 

Pakkaamisesta opimme mielenkiintoisen seikan: jos jokainen Finnairin matkustaja pakkaisi kilon vähemmän matkatavaraa mukaansa, säästyisi vuodessa 1,2 miljoonaa kiloa lentopetrolia. Tällä määrällä lentäisi 20 lentoa Helsingin ja Tokion välillä.

Me yes girlit tiedostamme, ettei lentomatkustaminen maailmassa ole vähenemässä (päinvastoin Afrikan ja Aasian välinen lentoliikenne kasvoi viime vuonna 267%), joten aiheen eteen on tehtävä töitä yhä kovemmin.

Haluamme itse pyrkiä tekemään voitavamme lentopäästöihin liittyen, muun muassa yllä mainittujen seikkojen avulla. Petran asuessa nyt New Yorkissa, olemme niputtaneet aina mahdollisimman paljon töitä yhteen ja sanoneet monille mielenkiintoisille työtarjouksille lentosyistä ei. Pyrkimyksenämme on ollut pitää Atlantin yli lentäminen niin minimissä kuin mahdollista.

 

 

Haluamme myös muistuttaa, että aiheena yksilön lentopäästöt ei ole kovin mustavalkoinen, päinvastoin. Maailman isoimmat lentoyhtiöt ovat rahtiyhtiöitä. Teemmekö ja tuemmeko siis esimerkiksi yrityksiä, joille kansainvälinen kauppa on tärkeää? Käytämmekö tuotteita (olipa se ruokaa, elektroniikkaa, vaatteita…), jotka on tuotu meille lentokoneen rahdissa? Aiheen rehellinen pohdiskelu itsemme kanssa tekee hyvää. Kiinan nettikauppa ja kaikki mulle nyt heti –asenne on lisännyt rahtilentoja.

Oli hienoa kuulla Finnairin työntekijöiltä, että heidän mielestä postauksen alussa mainitsemamme vuoteen 2050 ulottuva päästöjen puolitukseen liittyvä tavoite, ei ole tarpeeksi kova. Töitä olisi siis tehtävä tätäkin kovempaa!

Yksi toive, jonka me haluamme lähettää Finnairille, on lentojen ruokatarjontaan liittyvä. yes girlit liputtaisivat vege-vaihtoehdon puolesta, aina silloin kuin lennoilla tarjotaan lämmin ateria.

Haluamme itse olla puhumassa aiheesta avoimesti ja rakentavasti, kehittyä itse lentomatkustajina.  Olisi kiva saada kuulla teidän pohdintoja aiheesta vaikkapa kommenttiboksissa tai IG:n inboxin puolella.

 

x,

yes girlit

Kriselda & Petra

 

 

 

 

Kuvat: Daniel Taipale

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!