yes girl TALKS: Akupunktio ja ruokien energeettinen lämpötila

yes girl TALKS: Akupunktio ja ruokien energeettinen lämpötila

 

 

Hei kaikki, Petra täällä moikka.

 

Oon puhunut vuosien saatossa paljon kiinalaisen lääketieteen kiehtovuudesta. Kerran Shanghaissa soitin läpi 10 TCM (Traditional Chinese Medicine) harjoittajaa päästäkseni kielianalyysiin. Enkä puhu nyt kiinankielen analyysistä, vaan ihmiskielestä, sillä TCM katsoo paljon kieltämme, tutkiessaan terveyttämme.

 

Kuten sanoin, kiehtovaa!

 

Suomessa olen vienyt mieheni Markun kuivakuppaus-treffeille, ja nyt pari kuukautta takaperin tein saman Kriseldalle. Pakko kai se on kehaista itseäni; on muuten olleet parhaita ja mieleenpainuvimpia treffejä nämä.

 

 

Kiinalainen lääketiede sai perusmuotonsa 700-200 e.Kr. Sen käyttämiä hoitotapoja ovat yrttilääkintä, akupunktio, kuivakuppaus, mikrokuppaus, tulineula, moksibustio, Tui Na- hieronta, Gua Sha- hoito, liikuntaharjoitukset eli Chi Kung ja ravintoterapia. Kiinalaisen lääketieteen eri menetelmin tasapainotetaan ihmisen perusenergioiden, yangin ja yinin, toimintaa.

 

Kiinalainen lääketiede perustuu ihmisessä vaikuttavan elämänvoiman, Qin hallintaan. Qi kiertää meridiaaneissa eli energiakanavissa ja säätelee eri sisäelinten toimintaa. Vapaasti virtaava energia merkitsee terveyttä ja tasapainoa. Qin tukokset, puute, sekä patologiset tekijät, kuten kuumuus, kylmyys ja kosteus aiheuttavat kaikki ihmisen sairaudet. Kiinalaisen lääketieteen tunnetuin ja käytetyin menetelmä länsimaissa on akupunktuuri.

 

(*lähde)

 

Kiinalaisen lääkinnän perusperiaate on, että ihmistä hoidetaan kokonaisuutena, kun taas (länsimainen) lääketiede hoitaa sairautta. Me yes girlit pidämme hirveästi ajatuksesta, että hoitoja voidaan käyttää moniin elimistön oireiden hoitoon, joita tiede sinällään ei määrittele sairaudeksi. Tämän lisäksi ennaltaehkäisyn merkitys pääsee paremmin esille, kuin lääketieteessä johon olemme ehkä tottuneempia.

 

Emme kuitenkaan halua liikaa painottaa näiden kahden lääketieteen eroa, vaan pikemminkin yhdistää sulassa sovussa molempia. Tällöin tilanne on win-win, eikö?

 

 

Mutta, takaisin treffeihin: Helsingin Kampista löytyy lääkäriasema nimeltä Sofianova, jonka palveluksessa työskentelee Taina Alakulppi. Tainaa voi kuvailla alan konkariksi Suomessa, hän on opiskellut sekä Suomessa, että suorittanut Kiinassa jatko-opintoja Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa. Lisäksi tällä hetkellä hänellä on loppusuoralla jatkotutkinto Brittiläisestä yliopistosta kiinalaisen lääketieteen tieteellisestä tutkimuksesta.

 

Koulutuksen ja kokemuksen lisäksi Tainalla on hieno tapa kuunnella ihmistä. Jos haluat yksinomaan akupunktioon, niin saat rauhassa keskittyä tähän fyysiseen puoleen, tai jos olet kuin me yes girlit, saat kysellä Tainalta asioita maan ja taivaan väliltä. We love being curious!

 

Taina tekee akupunktion ja kuivakuppauksen lisäksi muun muassa Chi Kung –voimistelua, Tui Na- hierontaa, kosmeettista akupunktiota sekä ruokavalioon liittyvää ohjausta.

 

Kriselda tulee myöhemmin kertomaan kuivakuppauksesta, itse puolestani annan nyt pintaraapaisun akupunktioon liittyen. Jaan alla myös Tainalta saamamme mielenkiintoisen listauksen ruokien energeettisistä lämpötiloista.

 

Akupunktiossa hoito tapahtuu pistämällä äärimmäisen ohuita neuloja potilaan kehoon tarkoin määriteltyihin pisteisiin. Lääketieteellisestiakupunktion teho selittyy hoitoalueen endorfiinituotannolla, lisääntyneellä verenkierrolla sekä kudoksen rentoutumisen kautta. Neulaärsytys herättää elimistön oman puolustusreaktion, jolloin se alkaa erittää kipua lievittäviä aineita kuten kortisolia ja serotoniinia. Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta akupunktiopisteistä puolestaan säädellään kehon Qitä, eli elämänvoimaa ja sen erilaisia epätasapanotiloja.

 

Perustan hoidolle muodostavat ihmiskehon 12 päämeridiaania sekä 8 ekstrameridiaania. Nämä kytkeytyvät toisiinsa ja muodostavat verkoston, joka ylläpitää kehon terveyttä. Akupunktiopisteet sijoittuvat näille meridiaaneille. Useimmat meridiaanit kulkevat päästä jalkoihin, ja tämän vuoksi esimerkiksi migreenissä neulotetaan usein juurikin jalkaterässä olevia pisteitä.

 

Akupunktiota voidaan käyttää loputtoman moneen tarpeeseen. Itse olen saanut apua ainakin vatsavaivoihin, väsymykseen, jetlagiin, allergiaan kuten myös perinteiseen niska-hartia -seudun kipuun. Asia josta olen erityisen kiitollinen Tainalla käydessäni, on hoitosuhde. Se on huomattavasti ”normaalia” pikaista lääkärikäyntiä tiiviimpi, ja potilaana saamani huomio on aivan toista luokkaa. Koska akupunktion avulla hoidetaan esimerkiksi polvikipuja tai flunssaa lääkkeettömästi, näen tässä suuren edun.

 

Esimerkkejä akupunktion hyödyistä:

♡ kiputilojen lievittyminen

♡ hyvän olon sekä voimistumisen tunne, rentoutuminen

♡ unenlaadun paraneminen

♡ allergia- ja astmaoireiden helpotus

♡ toiminnallisten vatsavaivojen paraneminen

♡ hormonaalisten häiriöiden tasapainoittaminen

♡ hedelmällisyyden kehittyminen

♡ ravintoaineiden imeytymisen, ruuansulatuksen ja aineenvaihdunnan edistyminen

 

 

Olemme kirjoittamassa artikkelia akupunktiosta ja hedelmällisyydestä, sillä kuulimme Tainan saaneen hyviä tuloksia tämänkin hoitoon liittyen. Ehkäpä tulevassa haastattelemme Tainaa vielä tarkemmin juuri tästä kulmasta, mutta ennen sitä, olkaa ihmeessä suoraan häneen yhteydessä, jos asia on teille ajankohtainen.

 

 

Akupunktiohoitoni yhteydessä puhuimme melko paljon myös ravinnosta. Täytyy sanoa, että TCM näkemykset asiasta ovat todella mielenkiintoisia ja usein pienen mietiskelyn jälkeen täysin järkeenkäypiä. Kiinassa ravintoa on arvostettu terveyden ylläpitäjänä tuhansia vuosia ja ravintoterapia on hyvin merkittävä osa sairauksien hoitoa, etenkin kroonisissa tiloissa.

 

Juttelimme esimerkiksi ruokien energeettisistä lämpötiloista. Ei siis siitä, onko keitto kylmää vai kuumaa, vaan ruoka-aineet jaotellaan kylmiin, viileisiin, neutraaleihin, lämpimiin ja kuumiin. Tämä jaottelu ei tosiaan tarkoita ravinnon fyysistä lämpötilaa, vaan niin sanottua energeettistä lämpötilaa. Ruuan lämpötila onkin liitoksissa yinin ja yangin käsitteisiin.

 

Koska vatsani kanssa on aika ajoin ongelmia, suositteli Taina kohdallani keskittymään vuodenajan mukaan syömiseen. Kesällä olisi hyvä syödä enemmän viilentäviä ja talvella enemmän lämmittäviä ruokia. Talviaikaan tulisi välttää raakoja vihanneksia niiden viilentävän vaikutuksen vuoksi. Kuumana kesäpäivänä voidaan taas käyttää viilentäviä mausteita, kuten minttua ja sitruunamelissaa. Talvella puolestaan lämmittävinä mausteina toimivat esimerkiksi inkivääri ja valkosipuli.

 

Taina suosittelee yleisesti, että ainakin talvikuukausina kannattaisi syödä fyysiseltä lämpötilaltaan lämpimiä ja kypsennettyjä ruokia, kylmässä Suomessa siis lähes läpi vuoden.

 

Energeettiseltä lämpötilalta lämpimiä / viilentäviä ruokia Taina katsoo potilaansa kanssa aina tapauskohtaisesti: mitä keho milloinkin tarvitsee? Jos keho on terve, kannattaa näistä olla tietoinen, jotta ei vahingossa lipsu kumpaankaan laitaan liikaa vaan antaa kehoon monipuolisesti ruokaa. Jos kehossa on puolestaan Kuumuuden merkkejä, valitaan lautaselle enemmän viilentäviä ja jos Kylmyyden merkkejä, lämmittäviä ruoka-aineita. Molempia laitoja on kuitenkin tärkeää syödä fyysiseltä lämpötilaltaan lämpimänä ja kypsennettynä.

 

 

Akupunktiolla on tietty vissi yhteys ravintoon, sillä tietyillä akupisteillä saadaan edistettyä niin ruoka-aineiden imeytymistä, ruuansulatusta kuin aineenvaihduntaa. Hieman polvieni alapuolelle laitetut neulat ovat eniten käytetyt pisteet ruoansulatuksen tukemiseen. Ne muun muassa tehostavat ja aktivoivat ruoansulatusta, harmonisoivat vatsan ja suoliston toimintaa, poistavat turvotusta ja kipua, tuovat kehoon energiaa ja rauhoittavat mieltä.

 

Fiilis Tainan hoidon jälkeen on aina todella rauhallinen. Jokaisen käynnin jälkeen nukun seuraavan yön kuin tukki. Oloni on normaalia levollisempi ja ehdottomasti myös introvertimpi, joten pyrin aina pitämään kalenterin mahdollisimman tyhjänä käynnin jälkeen. Joskus keho on hieman kylmissään, ja sekin on kuulemma normaalia.

 

Jos vain mahdollista, niin suosittelemme aloittamaan akunpunktion tehokuurilla – kerran viikossa noin kuukauden ajan. Tämän jälkeen voi käydä ylläpitohoidossa esimerkiksi kerran kuussa.

 

Jos pelkäät neuloja hirveästi, niin ei huolta, ammattilainen tietää ottaa pelkosi huomioon etkä välttämättä tunne kaikkia neuloja lainkaan. Ja ken tietää, ehkä teistäkin joku innostuu viemään ystävänsä tai puolisonsa treffeille Tainalle, jolloin mukana on joku tuttu henkilö.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!