yes girl LOVES gluteeni

yes girl LOVES gluteeni

yes girl LOVES gluteeni.

Leivonnaiset ja eritoten leipä ovat vaan omaa luokkaansa perinteisillä gluteenia sisältävillä resepteillä.

#sorrynotsorry

Gluteenittomasta ruokavaliosta on muutaman viimeisen vuoden aikana kuitenkin tullut jättimäisen iso muoti-ilmiö, jota – myönnettäköön – mekin silloin tällöin seurailemme.

Olemme kuulleet lähipiirimme keliaakikoilta sekä myönteisiä että vastahakoisempia sanoja tästä muotisuuntauksesta. Hyvä puoli on se että kauppojen valikoima on moninkertaistunut pienessä ajassa. Keliaakikoille löytyy laadukkaita tuotteita, eikä vain sitä hintavaa paperilta maistuvaa pakastepussileipää. Tämä ilouutinen on tietty myös yes girlin mieleen! Toisaalta villitys luo kuulemma harhakuvaa erityisesti esimerkiksi ravintoloille siitä, että pikku määrä gluteenia olisi silloin tällöin keliaakikollekin ihan ok. Ei kai se nyt yhdestä murusesta kiinni ole!? Kyllä muuten on, jos keliaakikolta kysyt.

Suomalainen Keliakialiitto arvioi, että Suomen väestöstä noin kaksi prosenttia eli noin sata tuhatta henkilöä sairastaa keliakiaa.

Keliakia on elinikäinen sairaus, ei allergia. 

Gluteeniherkkyys on asia erikseen. Monet meistä tiedämme kokemuksesta sen, että vatsamme saattaa voida paremmin vähemmällä gluteenilla. Tätä emme kiellä!

Keliakian (ja samalla gluteeniherkkien) tyypillisiä oireita ovat erilaiset suolistovaivat, kuten vatsakipu, ripuli, vatsan turvotus, suoliston kouristukset ja ilmavaivat. Myös pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja oksentelu sekä väsymys voivat kuulua oirekenttään. Sairaus voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana, tällöin kyseessä on ihokeliakia.

Monilla ihmisillä on viljan käyttöön liittyviä mahavaivoja, jotka eivät kuitenkaan selity keliakialla. Heistä moni huomaa oireiden vähenevän välttäessään ruista, ohraa ja venhää eli gluteenia sisältäviä viljoja. Vatsaoireiden lisäksi myös oudot kivut ja kolotukset kuten esimerkiksi nivelvaivat saattavat parantua mikäli gluteenin syönnin pitää hallussa. Moni gluteeniherkkä varmasti allekirjoittaa tämän.

yes girlin salapoliisit ovat kuulleet myös seuraavaa: suomalaisten pitäisi jo geeniperimänsä vuoksi välttää gluteeniviljoja, sillä keliakiageenit ja gluteeniherkkyys ovat hyvin yleistä suomalaisessa väestössä.

No mikä meistä sitten gluteenissa on niin hyvää? Paitsi sen tuoma maku, DUH!

Gluteeniton dieetti sisältää helposti liian vähän kuituja. KÄÄK! yes girl frendailee kuidun kanssa joka päivä, muistattehan? Niukka kuidunsaanti kohottaa veren kolesterolia ja altistaa suolistosairauksille. Luontaisesti gluteenittomat viljat, kuten riisi, maissi ja tattari sisältävät niukemmin kuituja. Gluteenittomien viljatuotteiden kuitumäärät vaihtelevat paljon,  joten pussin kyljestä kannattaa kurkata, että niissä olisi kuitua vähintään kuusi grammaa sadassa grammassa.

Vaikka emme laskekaan kaloreita niin huomioikaa myös tämä: gluteenittomat leivonnaiset sisältävät yhtä paljon ja usein jopa enemmänkin kaloreita kuin ”tavalliset” (kurkkaa vaikkapa Mäkkärin kalorimäärät gluteenittomista hamppareista vs normituotteista). Koska gluteeni vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen, se korvataan monesti lisäämällä sokeria ja rasvaa. Moni kuvittelee gluteenittoman ruokavalion olevan jo lähtökohtaisesti dieetti, laihis ja megaterveellinen – ei, ei ja ei.

Terveellinen ruokavalio koostuu niin monista eri palasista! Ton-ton-ton meininki sopii toki joillekin, meille yes girleille ei.

Jos tunnet saavasi oireita gluteenista, suosittelemme ehdottomasti käyntiä lääkärillä ja keliakia vasta-ainetestiä. Sen positiivinen tulos antaa aiheen jatkotutkimuksiin, mutta ei kuitenkaan vielä gluteenittomaan ruokavalioon. Keliakia todetaan ohutsuolesta mahantähystyksellä otettavasta koepalasta, josta nähdään mahdollinen tulehdus ja suolinukan madaltuminen.

Ennen kuin hylkäät viljat, yes girl haluaa haastaa myös kurkkaamaan FODMAP-ruokavalion. Senkin avulla voit löytää apua vatsavaivoihin.

Mitäs te sanotte gluteenista? NO vai GO? Kuulemme mieluusti kaikenlaisista vinkeistä ja kokemuksista, niin keliakikoilta kuin pullamössöfaneilta.

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. LauraK
  13 huhtikuun, 2018 / 12:31 pm

  Uusin tutkimustietohan esittää, että viljoihin liittyvien vatsavaivojen syy ei olisikaan gluteeni, vaan viljoissa oleva fruktaani. Muun muassa juuri fruktaanin välttämiseen perustuu myös FODMAP-ruokavalio (F edustaa lyhenteessä fruktaaneita), josta olen itse ainakin saanut suuren avun vatsakipuihin ja turvotteluun.

  Tutkimus löytyy täältä: http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)36302-3/pdf ja tässä yksi uutinen aiheesta Suomen mediassa: https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvaa-elamaa/artikkeli/gluteeniherkkyys-ei-johdukaan-gluteenista-uusi-syyllinen-loytyi/6659658#gs.jXpro7A

  • Petra Korpi
   Kirjoittaja
   22 huhtikuun, 2018 / 4:10 pm

   Super mielenkiintoista, kiitos että jaoit tuon tutkimuksen ja etenkin omat kokemuksesi! t. yes girlit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!