yes girl LOVES: 3 helppoa meditaatiota

yes girl LOVES: 3 helppoa meditaatiota

 

Terkut joogaopekoulutuksesta! Täällä viedään viimeisiä päivä ja viimeiset neljä viikkoa ovat olleet kasvattavia. Olen kirjoittanut pari postausta koulutuksen alusta, “Matkalla joogaopettajaksi” -postaussarja löytyy blogistani Lilyssä.

Tämän kahdensadan tunnin koulutuksen aikana on tullut melkoisesti uutta tietoa ja haluan ihan ensimmäisenä jakaa ehkäpä miellyttävimmät opit täältä: erilaiset meditaatiotekniikat.

 

En ole koskaan ollut kummoinen meditoija ja meidän yes girlien muutaman minuutin aamumeditointi on yleensä tehnyt tehtävänsä.

Myönnetään, että pidempään paikallaan istuminen on hemmetin hankalaa ja epämukavaa. Kropassa alkaa tuntua, keskittyminen herpaantuu ja ajatukset lähtevät seikkailemaan ties mihin to do -listoihin.

 

 

Meidän mieli on uskomaton työkalu ja kun opimme hiljentämään ajatuksemme, voimme löytää täysin uuden maailman sisältämme.

Me yes girlit kärsimme ajoittain brain fogista ja meditaatiolla on tähän liittyen isoja hyötyjä. Lisäksi harjoitus vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta. Vastaavasti se lisää empatiaa, myötätuntoa ja ennen kaikkea itsetuntemusta. Olen täällä koulutuksessa kuullut extremejäkin tarinoita, joissa meditaation avulla on pystytty parantamaan vakavempiakin sairauksia, kuten autoimmuunisairauksia ja syöpiä.

 

Meditaatiotekniikoita on useita kymmeniä, mutta tänään haluan jakaa kolme iisiä harjoitusta, jolla pääsee helposti alkuun. Mikäli aloitat nollasta, niin kokeile alkuun viittä minuuttia. Voit nostaa viikoittain aikaa viidellä minuutilla; toisella viikolla meditoit viiden minsan sijaan jo kymmenen. Kolmannella viikolla 15 minuuttia ja neljännellä jo 20 minuuttia.

Paljon myös kuulee sitä, “ettei ole tarpeeksi aikaa” tehdä meditointiharjoituksia – silloin nimenomaan pitäisi tarttua zen-härkää sarvista ja istua alas vähintään puoleksi tunniksi! 😀

Mitä eniten välttelet, sitä eniten tarvitset.

 

 

Suosittelen tekemään kaikki harjoitukset lattialla istuen. Pepun alla voi olla tyyny, joka niin ikään helpottaa istumista. Silmät ovat kiinni, selkäranka mahdollisimman suorassa ja kädet joko polvilla tai reisillä taikka sylissä. Kämmenet mielellään vastaanottavassa asennossa ylöspäin.

Hengitys saisi olla rentoa ja vaivatonta. Tähtäimenä olisi hengittää palleaan (mahaan), eikä hengittämisestä tarvitse tehdä sen suurempaa numeroa. Tiedän, haastavaa!? Don’t do, just be.

 

 

Breath awareness

Tämä on tuttu meditaatiotekniikka yes girlin aamumeditoinnista. Jos olet kuten me, niin parilla minuutilla on hyvä aloittaa. Tavoitteena olisi kuitenkin istua 20 minuuttia päivässä. Tähän me ihan oikeasti haluamme tähdätä ja jo muutaman kerran jälkeen ajantaju katoaa.

Tekniikassa keskitytään omaan hengitykseen. Meillä on usein toinen sierain avoimempi kuin toinen, joten kannattaa keskittyä avoimempaan. Anna hengityksen kulkea vapaasti ja rennosti – älä käytä liikaa energiaa tai ajatusta hengitykseen. Mitä ikinä tuntemuksia kropassa herää, anna niiden tulla, hyväksy ne ja kohtaa ne lempeällä mielellä. Epämukavuusalueella on epämukavaa, mutta takaamme, että hiljentyminen on sen arvoista. Palaa hengitykseen, aina kun keskittyminen lähtee harhailemaan.

Pro-tip: Breath awareness on eri asia kuin conscious breathing. Jälkimmäisessä keskitytään hengittämään, kun ensimmäisessä keskitytään hengitykseen. Huomaatteko eron? Hengittämisestä ei tarvitse tehdä numeroa.

 

 

Body Scan

Tässä harjoituksessa käytännössä käydään käydään läpi ruumiinosat tietoisesti. Täällä olemme oppineet aloittamaan aina päästä ja edenneet kohti jalkoja, mutta miksei voisi myös aloittaa jaloista ja kulkea kohti päätä. Tällöin energia kulkee alhaalta ylöspäin.

Body Scan -tekniikalla voi keskittyä ruumiinosiin tai sisäelimiin (aivot, silmät, kieli, kurkku, keuhkot, sydän jne.). Tällä tekniikalla voi myös tuoda tietoisuuteen omat energiakeskukset, eli chakrat. Chakrameditaatiota ei kuitenkaan suositella ilman kunnon gurua tai opastusta, sillä ne saattavat mennä epäbalanssiin meditaation voimalla. Chakrat kannattaa tasapainottaa orgaanisesti, mutta body scan -tekniikalla voi kuitenkin tunnustella niitä tietoisesti. Ikään kuin vain tervehtisi niitä.

Body scan -harjoituksella kannattaa keskittää lempeitä tuntemuksia kohti omia ruumiinosia tai sisäelimiä. Erityisesti kohti sellaisia paikkoja, joita kiristää tai sellaisia paikkoja, joista emme niinkään pidä. Harjoitus lisää kiitollisuutta omasta terveestä kropasta ja ennen kaikkea arvostusta kohti omaa kehoa.

 

 

Loving Kindness
Tämä on ehkäpä ihanin meditointitekniikka, mitä olen kokeillut. Tarkoituksena on keskittää ajatukset omaan sydämeen ja visualisoida ihmiset, joille lähetetään rakkautta. Rakkaus ja ystävällisyys ovat äärimmäisen voimakkaita tunteita ja tällä tekniikalla on mielettömiä vaikutuksia ihmissuhteisiimme.
Ensin aloitetaan lähimmistä ystävistä ja perheenjäsenistä (olivatpa he elossa tai ei). Rakkaimpien jälkeen lähetetään rakkautta niille, jotka ovat meitä joskus loukanneet tai satuttaneet. Eli sellaisille ihmisille, joilla meillä saattaa olla negatiivisempi suhde. Kolmanneksi visualisoidaan neutraalit ihmiset meidän elämässä, kuten lähikaupan työntekijä tai kahvilan barista. Lopuksi lähetetään rakkautta oman olin paikan ihmisille ja viimeiseksi koko maailmaan.
Tämä harjoitus sopii visuaalisille tyypeille. Se syventää ihmissuhteitamme ja kohentaa myös kinkkisimpiä suhteita. Meditoinnin jälkeen sydän pakahtuu onnesta ja rakkaudesta! #yesgirlLOVES

 

Olemme täällä joogaopekoulutksessa tehneet mitä ihmeellisimpiä ja oudoimpia harjoituksia, mutta sanoisin että nämä ovat meditoinnin el classicoita. Näistä kolmesta on hyvä aloittaa (voit vaikka tehdä kaikki putkeen!) ja näistä löytää helposti itselleen sopivan tekniikan.

 

Namaste yes girlit!

 

Kuvat: Jessica Lee

 

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!