yes girl HACKS: 5 x vinkit valokuvaamiseen

yes girl HACKS: 5 x vinkit valokuvaamiseen

Kaupallinen yhteistyö: Olympus Suomi

 

Hej alla yes flickorna! Täällä Kriselda kirjoittelee ja intohimoisena visuaalisena ihmisenä haluan jakaa meidän vinkit valokuvaamiseen ja miten rakennamme yes girlin kuvat!

Pakko ujuttaa tämän postauksen tärkein disclaimer tähän alkuun: kumpikaan meistä ei ole valokuvauksen ammattilaisia saati käyneet yhen yhtä valokuvauskurssia. Kuitenkin, meidän työ on vaatinut satoja (ellei jopa jo tuhansia) tunteja harjoittelemista sekä kameran takana, että edessä.

Ennen yes girliä minua ja Petraa yhdisti yhteisten intohimojen lisäksi Olympus-kamerat. Olemme vuosia käyttäneet Olympusta, joten muutama kikkakolmonen löytyy meidän takataskuista, mitä tulee näihin kyseisiin valokuvausvälineisiin.

 

Tutustuin aikoinaan Olympukseen ystäväni ja valokuvaajan Lars Johnsonin ansiosta. Teimme tiiviisti töitä yhdessä ja häneltä tuli opittua paljon kuvaamisesta sekä ylipäätään kameroista.

Eniten tässä japanilaisessa brändissä ihastuttaa helppokäyttöisyys, kompaktius ja laatu. Tänä päivänä on myös tärkeää, että kuvat saa wifillä suoraan puhelimeen, am I right?!

Nyt juhlitaan kymmenettä PEN-kameraa. Uusin malli E-PL10 on edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi kaunis kuin mikä ja siihen saa myös hiljaisuus-toiminnon. Erittäin kätevää, kun vaikka kuvaa eläimiä (tai salaa ihmisiä)!

 

 

Olin pari viikkoa sitten Kööpenhaminassa uuden PEN E-PL10:n lanseerauksessa, jonka myötä sain kameran testiin – ja voi poitsut, miten olen kaivannut tällaista kevyttä kameraa, joka mahtuu pienempäänkin laukkuun. Reissuissa ja muutenkin päivisin ei millään jaksa kantaa päivät pitkät painavaa kamerakalustoa. Täällä on muutenkin yksi niska-hartia-potilas, niin se ei tule kuuloonkaan.

 

Uuden PEN E-PL10:n värivaihtoehdot: valkoinen, ruskea ja musta.

 

Uuden PEN-kameran mukana tulee “pannukakku”. Ei sellainen pannari, vaan 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake -zoomobjektiivi (arvo 349€). Ohuen muotoilunsa takia se on saanut söpön lempinimensä. Kyseinen objektiivi on osoittautunut hyväksi yleislinssiksi, jolla voi kuvata niin kaupunkimaisemaa kuin potretteja.

Ensimmäiset ostajat saavat koko setin saa nyt 50€ alennuksella ja lisäksi saa lahjaksi (!) 25mm 1:1.8 -huippuobjektiivin (arvo 379€)! Kyseessä varsin monipuolinen kaveri, eikä sitä ole turhaan kehuttu huippuobjektiiviksi. Muotokuvauksessa tykkäämme siitä, että tausta jää epätarkaksi, jolloin varsinainen kohde erottuu hyvin taustasta. Kyseinen objektiivi pehmentää taustaa nätisti kun kuvaa täydellä aukolla.

Tästä objektiivista löytyy voimaa, nimittäin se on äärimmäisen valovoimainen, mikä tarkoittaa sitä, että sen suorituskyky hämärässä on erinomainen. Se soveltuu myös maisema-, muoto- ja luontokuvaukseen. Se on ihan täydellinen matkakumppani, kun laatu on priimaa, eikä se paina juuri mitään. Ihan mahtava tyyppi ja on tullut markkinoille vasta muutama vuosi sitten. Tällaista yleiskakkulaa ollaan kaivattu ja nyt sen saa ilmaiseksi.

 

Ensimmäinen ja kolmas kuva kuvattu 25mm:llä ja keskimmäinen pannukakulla.

 

 5 x yes girlin vinkit valokuvaamiseen

 

1. Bokeh

Tarkoituksena on pitää tämä postaus mahdollisimman selkeänä ja kansankielisenä, ilman ammattijargoniaa, mutta bokeh tai boke on japania ja tarkoittaa sumeutta. Lähikuvissa pidämme siitä, että tausta blurraantuu. Tätä epätarkkaa osaa kuvassa kutsutaan bokeh’ksi ja se muodostuu valitsemalla mahdollisimman suuri aukko kameran objektiivista. Kuten mainittu aiemmin, tällöin kuvauskohde erottuu hyvin taustasta. Erityisesti, jos tausta on hyvin hälyinen, niin suurella aukolla kuvaaminen on must.

Homma toimii myös toisinpäin: mikäli kuvauskohde on kauempana, voidaan tällä ominaisuudella jättää etualan häly epätarkaksi.

 

Etuala sumea ja kuvattava kohde skarppina taustalla.

 

Kuva kuvattu F1.8-aukolla, jolloin taustalla blurria.

 

Samasta tilanteesta napattu kuva F22-aukolla, jolloin se kuvaa tarkasti kaikki pöydällä olevat tavarat. Tässä myös näkyy kuinka kauniisti 25mm-objektiivi piirtää hämärässäkin valossa!

 

2. Light is everything

Jos pitäisi yksi vinkki sanoa, niin se olisi tämä. Valo määrittelee kuvan tunnelmaa äärimmäisen paljon. Niin monta kertaa olemme kironneet valoa (tai oikeastaan valon puutetta) kuvaillessamme. Wikipedian mukaan valokuvaus on menetelmä, jossa luodaan kuvia kohdistamalla valoa tai muuta sähkömagneettista säteilyä valoherkälle pinnalle.

Tykkäämme valosta niin paljon, että kuvaamme usein myös vastavaloon. Tästä monet ammattilaiset taas ei tykkää. 25mm-objektiivin mukana tulee vastavalosuoja, joka vähentää objektiiville tulevan hajavalon määrää.

yes girlissä kuvat ovat pääosin valoisia ja värikkäitä. Haluamme kuvillamme välittää iloa ja positiivisuutta, joten valoisuus on meille kaikki kaikessa.

Toki tummanpuhuvissa ja mustavalkokuvissa on myös oma tunnelmansa ja tärkeää onkin löytää oma tyylinsä. Valokuvaus on itseilmaisua parhaimmillaan ja upea taidemuoto, joka on tänä päivänä kaikkien saatavilla! Oma tyyli löytyy kokeilun ja harjoituksen kautta.

 

 

3. Kultainen leikkaus

Tätä tykkäämme käyttää epäsäännöllisen säännöllisesti kuvissamme. Kultainen leikkaus tai kultainen suhde on tunnettu vuosituhansia. Se perustuu luonnon taipumukseen järjestäytyä mahdollisimman tehokkaasti: kasvit, eläimet ja kasvojen osien väliset mittasuhteet noudattavat tätä kaavaa. Kun kultaista suhdetta sovelletaan kuvaan (tai kuvan rakentamiseen), syntyy sopusointuinen lopputulos, jossa yksityiskohdat ovat harmoniassa kokonaisuuteen.

Olet ehkä joskus ihmetellyt, miksi kuvaa ottaessa kameran näytössä on ruudukko? Ruudukko on täydellinen apuväline kultaisen leikkauksen kanssa. Voit myös jakaa kuvan kolmeen osaan pysty- ja vaakatasossa. Viivojen risteyskohdat ovat kuvan parhaat paikat yksityiskohdille.

 

Kultainen leikkaus eli kultainen suhde saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kultainen suhde on tällöin pidemmän ja lyhyemmän jako-osan pituuksien suhde, noin 1: 0,618 tai 1,618: 1. Lähde.

 

4. Liikettä vai staattisuutta?

Valon lisäksi kuvauskohteen liike määrittää pitkälti kuvan tunnelman. yes girlin kuvissa pyrimme mahdollisimman paljon liikkumaan, sillä staattisuus on tylsää! Toki paikallaan pönötykset toimivat välillä. Kokonaisuus ratkaisee ja se, mitä halutaan kuvalla viestiä.

Liikkeellä luodaan mielikuvaa, jota vertaamme omiin kokemuksiimme. Jos kuvassa on tanssia, niin siihen heti syntyy kepeyttä ja iloisuutta. Jos taas kuvassa kannetaan joulukuusia, niin siihen syntyy tekemisen meininkiä. Fiilis olisi aivan erilainen, jos vain poseeraisimme kuusien kanssa staattisesti. Erityisesti käsien paikka on pönötyskuvissa haastava, siksi on helpompaa tehdä niillä jotain! 😉

 

 

5. Wabi-Sabi

Japanissa on estetiikan suuntaus nimeltä wabi-sabi, joka meinaa epätäydellisyyttä tai keskeneräisyyttä. Se on alun perin osa Japanin zen-buddhalaista teeseremoniaa ja on noussut myös sisustustrendiksi ympäri maailmaa. Muun muassa Kanye West on rakennuttanut kotinsa wabi-sabi-tyylisuuntauksen mukaisesti.

Wabi-sabi on keskeneräisyyden arvostamista, jossa löydetään kauneutta epätäydellisyydestä. Elämänmakuisuus on cool! Eikä haittaa, että kuvissa näkyy jotain, mitä siellä “ei pitäisi olla”. On vähän rakennustyömaata ja tikkaita. Maassa ei ole lunta, vaikka on muuten talvinen meininki joulukuusineen. Niin, ja stylistin painajainen: vaatteet on rypyssä. Olkoon.

 

 

Toivottavasti saitte näistä jotain ideoita ja voitte samaistua meidän ajatusmaailmaan valokuvaukseen liittyen!

Ollaan ilolla otettu vastaan uusi PEN meidän elämään ja pakko kehaista Olympuksen appiä, jolla saa kätevästi kuvat siirrettyä puhelimeen, vaikka kamera ei olisi käden ulottuvilla. Myös itselaukaisu-toiminto on ollut yes girlin alkutaipaleesta asti kovassa käytössä mm. näissä joogakuvissa. Kyllä elämä on tehty jälleen vähän helpommaksi ja jotenkin on ihanaa puhua Olympuksesta ja valokuvaamisesta, vaikka se ei ole meidän corea, niin se liittyy silti niin vahvasti meidän päivittäiseen tekemiseen.

 

 

Köpiskuvat: Jenni Rotonen

Hefe-kuvat: Kriselda

Tuomiokirkko-kuvat: Salla Lummi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.