yes girl DETOX: Tasapainottava Kitchari

yes girl DETOX: Tasapainottava Kitchari

 

Me yes girlit puhumme täällä vähän väliä meidän ayurvedisistä rituaaleista (mm. kielen puhdistus aamuisin) ja tänään esittelemme Kriseldan Bali-tuliaisen, mieltä ja kehoa tasapainottavan kitchari-reseptin.

Ayurveda on perinteinen intialainen lääketiede, joka keskittyy mielen ja kehon tasapainottamiseen yksilön näkökulmasta. Suoraan käännettynä, ayur tarkoittaa elämää ja veda tiedettä. Ayurvedassa ihminen nähdään kokonaisuutena, jolloin myös vaivoja hoidetaan holistisesti. yes girl LOVES!

Ayurvedassa käytetään tridoshista teoriaa, mikä tarkoittaa sitä, että kehotyypit on jaettu kolmeen doshaan: vata, pitta ja kapha. Netistä löytyy pilvin pimein ayurveda-testejä, jolla voi testata oman doshansa. Tässä yksi.

Lisäksi voi käydä konsultaatiossa ayurvedisellä lääkärillä tai harjoittajalla. Ammattilaiselta saa henkilökohtaisemman arvion omasta kehotyypistä ja sen tasapainottamisesta. Meissä kaikista löytyy ominaisuuksia jokaisesta kolmesta doshasta, mutta useimmiten on kuitenkin yksi ylitse muiden.

Kun osaamme tulkita kehotyyppiämme ja pidämme sitä tasapainossa, olemme parhaita versioita itsestämme.

 

 

Puhdistautuminen on ayurvedassa äärimmäisen tärkeää ja kokonaisvaltaisempaa detoxia suositellaan tehtäväksi kausien vaihtuessa. Meidän yksiä lemppariaiheita tähän aikaan vuodesta onkin: kevätsiivous. Tämä on vuoden paras aika puhdistumiselle ja ennen kaikkea uudistumiselle!

Ayurvedisesta näkökulmasta paasto tarkoittaa kitchari-paastoa, joka voi kestää muutamasta päivästä jopa kahteen viikkoon. Kitchari-paasto antaa ruoansulatukselle pikku breikin ja elimistölle aikaa puhdistautua hellävaraisesti. Se puhdistaa kropan toksiineista (ama) ja vahvistaa sekä ruoansulatusta että aineenvaihduntaa (agni). Tämä yksinkertainen ateria on myös osa intensiivisempää ayurvedistä puhdistautumisrituaalia, panchakarmaa.

Kitchari on intialaisessa perinteessä comfort foodia, joten vaikka et paastoaisikaan, niin kulhollinen tätä tasapainottaa kehoa ja mieltä. Se siis sopii täydellisesti vaikka ihan yksittäisenä ateriana. 🥄❤️

 

 

Fun fact: Kitchari tunnetaan myös nimillä khichri, khichadi, khichdee, khichadi, khichuri, khisiri, khechidi, kisuri, khichari, kitcheree ja kitchree. Se tarkoittaa “riisiä ja mungpapuja”.

Kitchari on tridoshinen, eli sopii kaikille kehotyypeille. Sen taika on siinä, että se on helposti imeytyvää ja ravitsee kaikkia doshasta huolimatta. Ainesosien määrää voi kuitenkin muunnella, esimerkiksi kaphalle vähemmän suolaa, rasvaa ja riisiä, kun taas vatalle määriä voi (ja pitää) nostaa. Myös kasviksia voi muunnella sesonkien ja makumieltymysten mukaan.

Joskus keho kaipaa kuivempaa kitcharia, jolloin kannattaa käyttää minimaalinen määrä keitinvettä. Toisinaan taas se menee helpommin alas keittomaisempana. Silloin kannattaa lisätä veden ja mausteiden määrää. Oheinen resepti on Balilta, joogaopekoulutuksestani. 🙂

 

Tasapainottava kitchari

2,5 dl mungpapuja

2,5 dl basmatiriisiä

2 rkl raastettua inkivääriä

1 porkkana

1/2 tl mustapippuria

1 tl merisuolaa

1 tl juustokuminan siemeniä

1 tl kurkumajauhetta

2 rkl gheetä (kirkastettua voita)

sitruunan mehua

korianteria

1-2 L vettä

 

Kuumenna ghee kasarissa tai kattilassa.

Lisää juustokuminan siemenet ja kun siemenet alkavat poksahtelemaan, lisää raastettu inkivääri.

Lisää kuorittu ja kuutioitu porkkana ja sekoita minuutin verran.

Lisää liotetut ja huuhdellut mungpavut ja riisi, sekoita rasvan kanssa.

➸  Lisää vesi ja anna kypsyä kannen alla.

Lopuksi mausta suolalla, pippurilla ja kurkumajauheella. Anna ruoan vetäytyä.

Tarjoile korianterilla ja sitruunanmehulla.

 

 

Kitcharia voi tietty valmistaa kerralla enempi, mutta ayurvedassa ruoka kannattaa syödä 24h sen valmistuksesta. Työpäivät kuitenkin paranevat, kun tämä ihana lohturuoka kulkee hyvin mukana lounaaksi toimistolle! 😋

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!