yes baby: raskauden ensimmäinen kolmannes

yes baby: raskauden ensimmäinen kolmannes

Hello kaikki nykyiset ja tulevat yes mamat sekä muuten vaan raskaus/vauva jutuista kiinnostuneet yes girlit. Tänään luvassa ensimmäinen yes baby postaus!

Tässä postaus sarjassa tulen kertomaan omista kokemuksistani raskauteen liittyen ja jakamaan vinkkejä niin raskauden kuin vauva-ajan parhaisiin hankintoihin. Toiveita saa laittaa tulemaan täällä ja Instagramin puolella.

Tällä hetkellä raskauteni on jo viimeisellä kolmanneksella – tarkalleen ottaen viikolla 33, mutta aloitetaan käymällä läpi hieman ensimmäistä kolmannesta. Millainen oloni oli alussa, mitä himoitsin, mikä ällötti ja miten raskaus lähti kehittymään ensimmäisten viikkojen aikana?

 

Raskausviikot 6-12:

Raskaudestani sain tietää heinäkuun 2019 alussa. Aluksi luulin olevani kipeä, mutta outo kuumeinen olo kesti vain yhden päivän. Rintoja arasti ja vatsaan sattui.

Tein ensimmäisen testin kolme päivää ennen alkavia kuukautisia ja toisen sen jälkeen, kun kuukautisia ei näkynyt. Testi näytti positiivista molemmilla kerroilla ja toisella kerralla viiva oli selkeästi vahvistunut. 

 

Olo ja tuntemukset: 

Ensimmäiset viikot tuntuivat kaikin puolin jännittäviltä. Oli huolta raskauden etenemisestä ja keskenmenosta– mitä jos raskaus ei jatkuisikaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen? Tästä syystä en myöskään halunnut hiiskua asiasta sen kummemmin muille, ja päätin kertoa perheelle sekä läheisimmille ystäville raskaudestani viikon kahdeksan paikkeilla.

Kahdentoista viikon jälkeen sain huokaista helpotuksesta, kun raskaus oli edennyt turvallisesti ja olo oli luottavainen. 

Kaiken kaikkiaan olin alussa hyvin väsynyt ja olo oli turvonnut. Väsymystä kuvailisin pitkäkestoiseksi krapulaksi, joka ei tuntunut hellittävän millään. Kokoajan oli myös vessahätä ja nälkä. 

Viikon kaksitoista jälkeen väsymys hävisi  ja sen tilalle tulivat häpyluun liitoskivut… Näistä lisää seuraavassa, toisen kolmanneksen postauksessa.

 

Mieliteot ja ruoka:

  • raikkaat hedelmät kuten appelsiini
  • kuumat voileivät 
  • luumut
  • kylmä vichy jäillä 
  • happamat puolukat 
  • kahvi alkoi ällöttämään melkein heti alusta alkaen ja tämän tilalle tuli vihreä tee

 

 

Liikunta: 

Ensimmäisten viikkojen aikana en jaksanut liikkua ollenkaan ja pelkkä ajatus kävelystä puistatti. Lopetin juoksemisen, mutta onneksi pikkuhiljaa into palasi ja pääsin taas treenaamisen makuun. 

Juoksemisen sijaan kävin säännöllisesti bodypumpissa ja spinningissä. Aloitin myös raskausjoogan ja kävin kerran viikossa uimassa. Etenkin uiminen tuntui taivaalliselta turvonneen ja kasvavan vatsan kanssa! 

Ensimmäisen kolmanneksen aikana ei ollut sen suurempia vaivoja ja pystyin liikkumaan hyvin säännöllisesti – tästä olen tietysti todella kiitollinen. Liikkuessa huomasin kuitenkin, että minua hengästytti enemmän kuin ennen. Nukuin myös huomattavasti enemmän, noin yhdeksän tuntia yössä. 

 

Mielenlaatu:

  • tuntemukset ja hormonit all over the place!
  • onnellinen, mutta samalla itkuinen ja ajoittain jopa ärsyyntynyt
  • viikolla kahdeksan tuntemukset alkoi tasaantua ja mieli rentouta

 

Kohokohdat: 

Ensimmäisen kolmanneksen aikana oli myös ensimmäisen neuvolakäynnin vuoro. Käynnillä katsottiin paino, otettiin erilaisia kokeita ja keskusteltiin raskauden kulusta. Ultrakuvasta paljastui pikkuriikkinen, rusinan kokoinen hiukkanen. Tämä riitti, kuitenkin varmistamaan sen, että kyseessä oli kohdunsisäinen raskaus. 

 

 

TOP 3 VINKKIÄ ENSIMMÄISELLE KOLMANNEKSELLE:

Lepää, lepää ja lepää 

Anna kehon tottua uuteen tilaan ja etenevään raskauteen. 

Syö säännöllisesti pieniä aterioita

 Jotta huonoin pahoinvointi pysyisi poissa, kannattaa pitää huolta tasaisesta verensokerista ja yrittää syödä edes jotain pientä vaikka oksettaisikin. Pidä mukanasi esimerkiksi pieniä välipaloja, joita on helppo napostella pitkin päivää.

 Lisää rauhoittumista arkeen 

Lyhyt kävelylenkki luonnossa tai meditaatiohetki tekee yllättävän hyvää tunnemyrskyn keskellä!

 

 

Katso vielä tästä videoni alkuraskauden oireista ja fiiliksistä:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.