Vinkit aineenvaihdunnan buustaamiseksi

Vinkit aineenvaihdunnan buustaamiseksi

 

Kun ikää tulee lisää aineenvaihdunta alkaa hidastua ja ainakin meitä yes girleitä kiinnostaa (varsinkin näin kesän kynnyksellä) sen tehostaminen.

Hyvä ja toimiva aineenvaihdunta osaa ottaa käyttöön tarvittavat ravintoaineet ja samalla pistää kuona-aineet liikkeelle. Kun keho toimii optimaalisesti se meinaa sitä, että meillä on enemmän elämäniloa ja virtaa!

 

Ennen kuin päästämme teidät niihin buustausvinkkeihin, niin on hyvä tietää pari perusasiaa; Aineenvaihdunnassa on kaksi tilaa, jotka vuorottelevat: anabolinen ja katabolinen.

Anabolisessa keho saa enemmän energiaa kuin mitä se ehtii kuluttaa. Eli se käyttää ravintoaineita ruuansulatuksesta ja ”luo uutta”. Katabolisessa taas keho käyttää ”varastoja”, kun ravintoaineita ei enää ole saatavilla. Molemmat yhtä tärkeitä ja se kumpi vallitsee riippuu täysin iästä, elämäntilanteesta, hormoneista yms.

Jo pelkästään meidän sisäelimet vaativat paljon energiaa ja oikeastaan kaksi kolmasosaa energiankulutuksestamme kuluu perusaineenvaihduntaan. Elimistön pyörittäminen on melkoista hommaa ja jopa silloin kun nukumme, sisäelimet ovat edelleen töissä.

 

 

Pidemmittä puheitta mennään asiaan, eli niihin yes girlien vinkkeihin aineenvaihdunnan tehostamiseksi:

 

 Älä skippaa aamupalaa. Yön levon jälkeen on hyvä herätellä elimistö ja se viestii aivoille, että on aika tehostaa aineenvaihdunta uuteen päivään. Ota haltuun yes girlien energisoiva aamujuoma.

Välttele miinuskaloreita. Aineenvaihdunta hidastuu, mikäli päivän aikana saatuja kaloreita vähentää. Elimistö menee ns. säästöliekille.

➸ Syö säännöllisesti. Pidä ateriat maltillisina ja muista välipalat. Kun syöt säännöllisesti (esim. 3-4 tunnin välein) aineenvaihdunta pysyy kokoajan käynnissä.

Muista nesteytys. Tästä paasaamme always and forever. Litra ennen lounasta on hyvä muistisääntö.

Nauti kylmiä juomia. Viilentävät juomat pakottavat kehon lämpenemään ja polttamaan energiaa.

Syö chiliä. Tuliset ruuat ja erityisesti kapsaisiinia sisältävä chili tehostaa enregiankulutusta sekä kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Suosi luomua. Valitse hedelmät ja vihannekset luomuhyllyltä, jolloin kilpirauhanen säästyy haitallisilta myrkyiltä ja aineenvaihduntajärjestelmä toimii  kuin rasvattu.

Suosi hyviä rasvoja. Eli omega-3-rasvahappoja, jota saa esimerkiksi lohesta. Omegakolmoset pitää verensokerin alhaalla ja vähentää tulehdusriskejä, joka taas tasoittaa ja tehostaa aineenvaihduntaa.

Juo vihreää teetä ja kahvia. Kofeiini lisää energian kulutusta ja täten kiihdyttää elimistön aineenvaihduntaa.

Liiku! On ehkä sanomattakin selvää, että liikunta nopeuttaa aineenvaihduntaa. Arjessa on hyvä muistaa hyötyliikunta: kävele mahdollisimman paljon paikasta toiseen ja kävele rappuset hissin sijaan. Nappaa myös täältä yes girlien kokovartalotreeni!

 

Löytyykö sinun hihastasi muutama ässä vielä tähän? Kaikki vinkit otetaan vastaan!

 

Kuvat: Adama Sofia

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!