Tyttösponssilla mahdollisuuksia maailman tytöille

Tyttösponssilla mahdollisuuksia maailman tytöille

 

Kirjoittelin (Kriselda täällä hei) Planin Tyttösponssi-hankkeesta omaan blogiin, mutta päätettiin Petran kanssa, että siitä pitää ehdottomasti kirjoittaa myös täällä yes girlin puolella. Haluamme aina ajoittain nostaa meille naisille kiusallisia aiheita ja meille tuli yllätyksenä kuinka moni häpeää niinkin luonnollista asiaa kuin kuukautiset.

 

Tyttöjen ja naisten oikeuksista kiinnostuneina järkytyimme, miten paljon menkat rajoittavat monissa maissa tyttöjen elämää.

Esimerkiksi Intiassa vain 12% tytöistä ja naisista on mahdollisuus käyttää hygieniatuotteita. Usein köyhissä maissa naiset käyttävät kuukautissuojina isoja lehtiä, paperia tai vanhoista kankaista revittyjä rättejä. On ehkä sanomattakin selvää, että epähygieenisissä oloissa ne voivat aiheuttaa vakaviakin tulehduksia.

Moni tyttö joutuu jäämään kuukautisten ajaksi pois koulusta ja esimerkiksi Etiopiassa joka toinen tyttö jää kotiin menkkojen ajaksi.

Monista maista puuttuu kunnollinen terveys- ja seksuaalivalistus, eikä vanhemmat ja opettajat osaa tai kehtaa puhua asiasta lapsille. Joissain maissa ajatellaan, että tyttölapsi on kuukautisten alkamisen jälkeen valmis avioon ja äidiksi, jolloin tytöt jäävät kokonaan pois koulusta.

Myös monet kulttuuriset ja uskonnolliset tekijät tekevät naisesta “likaisen” menkkojen aikaan. Jopa Raamatussa sanotaan, ettei naiseen tulisi koskea kuukautisten aikaan. Indonesiassa tytöt ja naiset eivät saa kylpeä, huuhtoa hiuksiaan eivätkä valmistaa ruokaa muille ihmisille kuukautisten aikana.

 

Nämä tuntuvat ehkä meistä absurdilta, kun täällä Suomessa saamme vapauden päättää omasta elämästämme ja kehostamme. Lisäksi saamme kunnon seksuaalivalistukset jo alakoulussa ja muutenkin saamme kouluttautua työtä ja elämää varten. Kehitysmaissa monilla tytöillä eivät nämä oikeudet toteudu.

 

 

Me yes girlit olemme ryhtyneet Tyttösponsseiksi ja tällä hetkellä lahjoituksemme edistävät Planin toimintaa. Kyseinen hanke auttaa yli 50:ssä maassa tyttöjä hoitamaan kuukautisensa turvallisesti ja arvokkaasti. Järjestö kouluttaa eri maissa terveydenhoitajia, opettajia ja vapaaehtoisia valistamaan tyttöjä ja heidän perheitään kuukautisiin liittyvissä kysymyksissä. Mikäli tytöt eivät tunnista kuukautisiin liittyviä tuntemuksia, vakavien gynekologisten sairauksien havaitseminen vaikeutuu. Useissa maissa ei edes anneta perustietoa naisen sukuelinten anatomiasta. 

 

Tyttösponssiksi voi ryhtyä millä tahansa summalla, kuitenkin vähintään 10€/kk. Tämä tekee vuodessa vain 120€ ja kun miettii miten helposti tuo summa menee turhiin juttuihin, niin se on pieni teko, jolla voi auttaa muuttaa maailmaa.

Julkistimme myös pari päivää sitten uudet yes girl -KASSIT & -LIPPIKSET ja jokaisesta myydystä tuotteesta lahjoitamme 10% Planille Tyttösponssi-ohjelmaan.

 

Kuukautistasa-arvoon on vielä matkaa, mutta pienin askelin muutetaan yhdessä maailmaa. yes girlien mielestä kaikilla tytöillä tulee olla mahdollisuus käyttää mukavia ja hygieenisiä kuukautissuojia.

Itsemme ja ystävämme tuntien kuukautisstigma ei ole ongelma pelkästään kehitysmaissa. Menkoista tulee voida puhua avoimesti, elämään kuuluvana asiana, jota ei tarvitse hävetä tai pelätä.

 

 

Kuvat: Adama Sofia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!