Tyttöjen päivä: ilmastonmuutos ei ole tasa-arvoinen

Tyttöjen päivä: ilmastonmuutos ei ole tasa-arvoinen

Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi

 

Mitä ihaninta kansainvälistä tyttöjen päivää ja samalla onnea yes girl 2 vee! Sitä voisi luulla, että olemme perustaneet yes girlin tarkoituksella tyttöjen päivän tienoilla, mutta kun on meistä kyse, niin tässä on käynyt puhdas sattuma. Näin oli kuitenkin tarkoitus käydä ja ainakin tänä tyttöjen päivänä meille on entistä merkityksellisempää puhua maailman tyttöjen oikeuksista.

 

Ilmastonmuutos on puhuttanut tänä vuonna enemmän kuin koskaan ja myös lastenoikeusjärjestö Plan International vaikuttaa ilmastotyöllään, jonka painopiste on ilmasto-oikeudenmukaisuudessa.

Ilmastonmuutos ei ole tasa-arvoinen ja se uhkaa heikentää tyttöjen oikeuksia entisestään, sillä heikoimmassa asemassa olevat kärsivät ensimmäisenä ja eniten.

 

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat mittavan tuhoisia jo nyt ja vielä voimistuvat tulevina vuosina. Arvioidaan, että sata miljoonaa ihmistä vajoaa takaisin köyhyyteen 2030 mennessä, mikäli ilmastonmuutosta ei saada torjuttua.

Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten köyhät ja lapset kehittyvissä maissa. He, jotka ovat valmiiksi heikoimmassa asemassa, jotka ovat olleet vähiten vastuussa ongelman aiheuttamisesta. Ilmastonmuutos vähentää tyttöjen aikaa opiskella ja käydä koulua. Se lisää riskiä joutua väkivallan ja hyväksikäytön kohteeksi. Tytöillä on myös muita huonommat mahdollisuudet selvitä luonnonkatastrofeissa

 

Kehittyvissä maissa asuvat tytöt ja naiset kohtaavat paitsi ilmastonmuutoksen vaikutukset voimakkaasti elämässään, he ovat myös aliedustettuina päätöksenteossa ja työmarkkinoilla.

Tytöt kokevat jo nyt syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia. He kärsivät huonosta koulutuksesta, lapsiavioliitoista, väkivallasta, ihmiskaupasta ja liian varhaisista raskauksista.

Plan edistää lasten oikeuksia syntymästä aikuisuuteen ja tekee töitä tasa-arvoisemman maailman eteen. Tyttöjen ja naisten koulutus on ratkaisevana tekijänä, jotta saadaan tasa-arvoisempi maailma, mutta se on myös keskeistä ilmastokriisin keskellä.

 

 

Koulutus parantaa tyttöjen valmiuksia sopeutua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin muutoksiin: sillä voidaan lisätä tyttöjen tietoa luonnonvarojen kestävästä käytöstä ja ruokaturvan parantamisesta muuttuvissa olosuhteissa. Koulutetut tytöt myös tietävät paremmin, miten suojautua luonnonkatastrofeilta ja kuinka toimia niiden aikana.

Tyttöjen koulutus ja naisten ja tyttöjen oikeus päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan edistää myös ilmastonmuutoksen ratkaisua hillitsemällä väestönkasvua:

population: koulutuksen ja lastensaannin yhteys (väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen yhteys)

leadership: ilmastotoimien ja tasa-arvon yhteys (tyttöjen ja naisten oikeuksien, aseman ja osallistumismahdollisuuksien parantaminen vahvistaa koko ympäröivää yhteiskuntaa ja edistää muiden kehitystavoitteiden saavuttamista -> tehostaa myös ilmastotoimia)

skills: Tyttöjen kouluttaminen kasvattaa ihmiskunnan kapasiteettia löytää ratkaisuja ilmastokriisiin. Tyttöjen kouluttaminen voi myös tukea siirtymää vihreämpään talouteen, jos tyttöjen pääsyä näiden alojen koulutukseen tuetaan.

 

Kampanjakasvona on 13-vuotias ugandalainen Maliza, jonka haavena on käydä koulua, mutta se ei ole mahdollista sillä hänen tehtävänään on hakea perheelleen vettä. Vedenhaku on ympäri maailmaa tyttöjen ja naisten tehtävä, myös Ugandassa. Kuivuuden takia vesipisteet ovat usein kaukana ja vedenhakureissut pitkiä. Malizan on jo nyt kuusi kilometriä ja ilmastonmuutos uhkaa pidentää vedenhakumatkoja entisestään.

 

 

Kuuntelimme Maria Veitolan ja Plan International Suomen pääsihteerin Ossi Heinäsen kiinnostavan podcastin liittyen aiheeseen. Maria ja Ossi puhuvat siitä, miten koulutus vaikuttaa ilmastonmuutokseen sekä tietty siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa kehitysmaiden tyttöihin. Suosittelemme lämpimästi kuuntelemaan äärimmäisen mielenkiintoisen podin!

 

Lahjoitimme postauksen palkkion suoraan keräykseen. Tästä sinäkin voit tukea lahjoittamalla Planin tyttöjen päivän keräykseen ja tuet maailman heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja erityisesti tyttöjen koulutusta.

Lahjoituksella edistät tasa-arvoa ja olet mukana lopettamassa lapsiavioliittoja ja sukuelinten silpomista, purat esteitä tyttöjen koulunkäynnin tieltä ja autat tyttöjä kriisien keskellä, kun hätä on suurin. Ilmastonmuutos ei ole tasa-arvoinen ja koulutus lisää tyttöjen ja naisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.

Yksin ei paljoa pysty, mutta yhdessä muutamme maailmaa pieni askel kerrallaan!

 

 

Kuvat: Daniel Taipale

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!