Supervoimia kuukautiskierrosta

Supervoimia kuukautiskierrosta

“Sillä on varmaan menkat.”

 

“Onko kuukautiset alkamassa?”

 

Uskallamme väittää, että yllä olevat kommentit ovat varmasti tuttuja jokaiselle naiselle. Ai, että. Naisen keho. Se lienee monimutkaisin asia koko universumissa. Puhumattakaan kuukautisista ja siitä, miten se heittelee hormoneja laidasta laitaan.

 

Vaikka kuukautiskierto ei ole mikään maailman mediaseksikkäin sana, nyt on arvon yes girlit aika tullut kääntää se meidän voitoksi. Ensin pitää ymmärtää muutama perusjuttu kuukautiskierrosta ja siitä, miten kehomme toimii.

Olemme täällä yes girlissä puhuneet paljon va-jay-jaystämme, kuukautisista ja hedelmällisyydestä, mutta otetaan muutama askel taaksepäin ymmärtääksemme vähän paremmin omaa kehoamme.

 

 

Normaalin kuukautiskierron ylläpitoon tarvitaan normaali aivolisäkkeen toiminta, normaalit munasarjat, jotka reagoivat aivolisäkehormoneiden erittymiseen, sekä normaali kohtu.

 

Hormonaalisesti kuukautiskierto jaetaan kahteen vaiheeseen:

 1. follikulaarivaihe, eli munarakkulan kypsymisvaihe
 2. luteaalivaihe, eli keltarauhasen toimintavaihe

 

Kierron alussa aivolisäkkeestä erittyy munarakkulaa kypsyttävää hormonia (FSH = follicle-stimulating hormone). Hormoni valitsee, kasvattaa ja valmistelee munarakkulasta hedelmällisen.

Munarakkula tuottaa naishormonia estradiolia (estrogeenin muoto), joka paksuntaa kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten.

Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa ja munasolu irtoaa. Tätä kutsutaan ovulaatioksi. Ovulaatio ja sitä edeltävät päivät ovat hedelmällisempiä päiviä ja ne ovat parasta aikaa tulla raskaaksi. Irronnut munasolu elää noin vuorokauden, kun taas siittiöt sinnittelee va-jay-jayssä jopa viisi päivää. Aika sisukkaita!

 

Ovulaation käynnistää aivolisäkkeestä erittyvä luteinisoivan hormonin nopea nousu (LH-piikki tai LH-huippu). Sama LH tukee munarakkulan paikalle kehittyvän keltarauhasen toimintaa ja keltarauhashormonin (progesteronin) eritystä noin 14 päivää.

Keltarauhashormoni kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten. Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt ja kiinnittynyt, keltarauhanen surkastuu ja “putoaa”, eli kuukautisvuoto alkaa.

Vuoto kestää tyypillisesti 3-7 päivään ja kun kuukautiset tulevat, alkaa uusi kierto. Terve kierto kestää 25-35 päivää, mutta se voi olla myös huomattavasti pidempi.

Kirjoitimme täällä lisää hedelmällisyydestä ja myytti, että epäsäännöllinen kierto vähentäisi hedelmällisyyttä ei pidä paikkaansa.

 

Estrogeeni ja progesteroni paitsi käynnistävät maagisen tapahtuman kehossamme, se myös vaikuttaa meidän käyttäytymiseen, säätelemällä energiaa, unta, libidoa ja ruokahalua.

Kuukautiskierron eri vaiheet ovat kuin vuoden eri ajat; jokainen sesonki tuo erilaisia vahvuuksia ja haasteita.

Niitä voi myös vertailla kuun kiertoon ja nyt on erittäin hip & cool synkata kuukautiset kuun mukaan. Onko teillä tästä kokemuksia? 

Kuukautisvuoto on kuin talvi (uusi kuu). Aika, jolloin eristäydymme ja lepäämme. Sen jälkeen tulee kevät (kasvava kuu), kun keho ja mieli on valmiina uuteen. Ovulaatio on kesä (täysikuu), kun on kevyt ja energinen olo. Ja lopuksi tulee syksy (vähenevä kuu), kun on aika hidastaa ja keho valmistautuu tulevaan talveen.

Jokaisen sesongin haasteet, kuten stressi, pitkät työpäivät, Woltista tilatut pikaruuat terveellisten kotisafkojen sijaan, riidat kumppanin tai muiden perheenjäsenten kanssa, kehoa rankaisevat treenit tai sairaudet voi heitellä hormoneja epätasapainoon. Sen seurauksena kierto voi olla epäsäännöllistä tai ne voi olla liian lyhyitä taikka liian pitkiä. On sanomattakin selvää, että me yes girlit kehotamme jokaista kääntymään oman lääkärin tai gynekologin puoleen, mikäli kierto tuntuu epätavalliselta. 

 

 

 

Kuukautiskierron seuranta 

 

Me yes girlit vannomme kuukautiskierron seurantaan. Kun sitä on tehnyt muutaman kierron (tai jopa muutaman vuoden), alkaa ymmärrys omien hormonien toiminnasta valkenemaan. Silloin havaitsemme helpommin epätasapainot ja sen, mikä meille yksilöinä on normaalista poikkeavaa.

 

Seurantaa varten tarvitset kynän ja paperia, mutta virtuaalimuistiinpanot toimivat myös. Erilaiset sovellukset ovat myös erinomaisia. Tästä yksi esimerkki, Flo-app.

Itse otin sen käyttöön vuonna 2015. Vuosi sen jälkeen, kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn, jotta voin seurata omaa kiertoa ja kuukautisia.

Sovellukseen kirjataan kaikki mahdolliset, kuten mielialat, oireet ja emätinvuodot. Lisäksi voi kirjata unen, stressin, seksin ja alkoholin käytön.

Tänä päivänä en enää tarvitse appia, kun oma kierto alkaa olemaan tuttu. Mutta, kun on aika toivottaa jälkikasvua, niin sovellus kertoo koska on paras aika tulla raskaaksi.

 

Monet naiset uskovat ovulaation tapahtuvan kierron 14. päivänä, mutta tämä on yksilöllistä. Useimmilla naisilla ovulaatio tapahtuu eri päivinä kuukautiskierron aikana ja sen ajankohta vaihtelee kierron mukaan. Kuukautisten seuranta auttaa arvioimaan ovulaation ajankohdan entistä paremmin. Ja onneksi vahvimmat siittiöt sinnittelee siellä jopa viisi päivää ;P

 

Kehuja on myös sadelleet Clue ja Kindara -nimisille sovelluksille. Petralla on käytössä vastaava Clue, johon hän merkkailee ihon kuntoa, kipuja, ärtyneisyyttä ja tietty seuraa omaa kierron säännöllisyyttä. Adama on käyttänyt sekä Flo että Clue -sovelluksia, mutta nyt raskauden aikana seurataan vauvan kehitystä Preglife-appillä.

 

 

Miten kääntää hormonien toiminta voitoksi?

 

TALVI 

(uusi kuu)

 

Yin-jooga ja kiinalainen lääketiede on meille opettanut sen, että sesonkeja ja luontoa on hyvä kunnioittaa. Luonto pysähtyy talvella ja menee levolle – silloin meidänkin kannattaa himmailla, rentoutua ja tehdä itsetutkiskelua.

 

Kuukautiskierron alussa hormonitasot tippuvat ja samalla kun vuoto alkaa, olemme väsyneempiä ja tunteellisempia. Ensimmäisten päivien aikana keho myös vapauttaa hyvän olon hormoneja, oksitosiinia ja endorfiineja, jolloin jotkut tuntevat olonsa erityisen hyväntuulisiksi.

Englanniksi ilmiötä kutsutaan menstrual trippingiksi, joka voi lisätä meidän motivaatiota ja keskittymistä.

 

Kuulostele ensi kerralla kehoasi: laita kädet alavatsan päälle, sulje silmät ja ota muutama syvä hengitys. Kuuntele ja kunnioita kehoasi.

Tarvitsetko enemmän rentoutumista “talven” aikana? Ehkä vähemmän rääkkitreenejä ja juhlia? Ehkä enemmän käpertymistä sohvannurkkaan, kynttilöitä ja hyviä kirjoja?

 

Kuukautiset voivat olla epämiellyttäviä ja sotkuisia, joten elämää kannattaa säädellä mahdollisimman mukavaksi, mitä siinä tilanteessa pystyy.

Kuten talvisin, myös kuukautiskierron alussa vannomme lämmön nimeen: lämmitettävä kauratyyny, (infrapuna)sauna, hot yin -jooga, lämmin kylpy tai suihku. #yesgirlLOVES!

Lämpimät ruuat, juomat ja erityisesti lämmittävät mausteet, mitä käytetään ayurvedisesti: chili, mustapippuri, kaneli, muskottipähkinä, korianteri, neilikka ja juustokuminan siemenet. Lisäksi sinappi, cayenne, valkosipuli ja piparjuuri lämmittävät.

 

Kuukautissuojat on myös hyvä valita oman mieltymyksen mukaan. Sotkuisuus = not cool! Se, mikä on kaverin mielestä paras, ei välttämättä sovi juuri sinulle.

Kuukautiskupeista meillä yes girleillä on valitettavasti huonoja kokemuksia, joten turvaudumme sen sijaan Vuokkosten kotimaisiin luomutamponeihin. Luimme myös jostain, että koko kannattaa valita tarkoin, sillä liian iso tamponi voi aiheuttaa ärtymystä – kaikki varmasti tietää, miltä tuntuu vetää kuiva tamponi ulos…

Suosittelemme myös valtavan paljon Thinx-kuukautispöksyjä! Ostin nämä Petralle joululahjaksi ja Adama saa omansa, jahka vauva on syntynyt ja normaali kuukautiskierto on palautunut. 😉

Thinxien kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää muuta kuukautissuojaa, sillä ne imee vuodon itseensä. Haaraosassa on neljä kerrosta kangasta, josta päällimmäinen on puuvillaa, toinen kerros on antimikrobista kangasta, joka torjuu hajuja ja bakteereita. Kolmas kerros on imukyykyinen ja neljäs ehkäisee ohivuodot. Ihanaa, kun tällaisia on olemassa, Thinxit ovat erittäin #yesgirlAPPROVED!

Mikäli kuukautiset ovat runsaat, housuja voi käyttää tamponin tai kuukupin kanssa. Malleja löytyy tusinoittain, on stringiä, korkeavyötäröisiä, hipstereitä ja sportti-pikkareita, ja jopa sporttivaatteita! Ihan paras! Ja mikä vapaus! Eräänlaista free bleedingiä tämäkin taitaa olla.

 

Kun pahin vuoto alkaa olemaan ohitse hormonitasot alkavat pikkuhiljaa jälleen nousta ja fiilis alkaa olemaan sekä energisempi että motivoituneempi. Alkaa kevät!

 

 

 

KEVÄT

(kasvava kuu)

 

Kevät on uuden alkua ja täynnä mahdollisuuksia. Mieliala nousee hormonien mukana ja munasarjat valmistelevat itseään uutta ovulaatiota varten.

 

Tämä on täydellistä aikaa kokeilla jotain uutta, sillä fiilis on kevyt ja leikkisä. Se on myös parasta aikaa muutoksille, joten jos haluat muuttaa jotain elämässäsi tai opetella uuden rutiinin, tämä on optimaalisin aika siihen.

Joka kuukausi ei tarvitse tehdä suuria muutoksia, mutta uuden kokeilu voi olla jokin resepti tai uusi treenimuoto. Uteliaisuus voittaa!

 

Tiedättekö, kun on niitä päiviä, kun on kaunis olo (ainakin tiedätte ne päivät kun on ruma olo?). Kauniimpi fiilis johtuu estrogeenin noususta. Tästä voi olla hyötyä, jos on esimerkiksi ensitreffit tiedossa ja haluaa tuntea itsensä entistä itsevarmemmaksi.

 

Täytyy muistaa, että olemme kaikki yksilöitä. Joillakin nousu on hitaampaa kuin toisilla ja kipuaminen kohti kevättä ja kesää voi tuntua eri kuukautiskierroilla erilaiselta.

Tähän voi vaikuttaa stressi ja kiireet – kaikkia prokkiksia ei voi laittaa pauselle talven ajaksi, se on ihan selvää! Puhumattakaan raudan puutteesta (tai paljon puhutuista ferritiiniarvoista) kuukautisvuodon jälkeen.

Estrogeeniä erittyy myös yksilöllisesti ja sen vähäisyys voi myös johtua liiallisesta treenaamisesta, tiukasta (ja niukasta) ruokavaliosta ja vanhenemisesta. Jälleen, me yes girlit kehotamme kääntymään oman lääkärin tai gynekologin puoleen, mikäli tässä kohtaa kiertoa tuntuu epätavalliselta.

 

 

 

KESÄ

(täysikuu)

 

Ovulaatio, eli feels like summer! Hormonit ovat huipussaan ja kuten tekstin alussa selitetty, luteinisoivan hormonin piikki on täällä. Tämän lisäksi munasarjoissa erittyy testosteronia, jonka tunnemme paremmin mieshormonina. Se on kuitenkin osa tasapainoista hormonitoimintaa ja edistää lisääntymistä ja seksiviettiä.

Jotkut voivat myös tuntea itsensä fyysisesti lämpöisemmäksi, sillä meidän ruumiin lämpötila nousee ovulaation ja keltarauhashormonin (progesteronin) myötä.

 

Monet varmasti tunnistaa oman seksiviettinsä kesällä. Meillä naisilla on kesä kerran kuussa ovulaation aikaan 😉 Silloin fiilis on kiimaisempi ja itsevarmuus on (hormonaalisesta ja tieteellisestä näkökulmasta) huipussaan. Lisäksi ruokahalu ja unen tarve vähenee.

 

Kesän seksuaalienergian voi ja kannattaa kohdistaa myös tärkeisiin projekteihin. Sen voi käyttää luovaan tekemiseen ja/tai töihin. Tähän kohtaan on myös voimallista buukata tärkeitä palavereja. 

Myös sosiaalinen elämä kukoistaa ja tämä on hyvää aikaa tutustua uusiin ihmisiin. Kröhöm! yes girl NEEDS treffi-illat!

 

Mikäli et tunne kesän huumaa, niin se voi olla merkki siitä, ettei ovulaatiota tapahtunut. Tämä on ajoittain täysin normaalia, eikä sitä kannata pelästyä. Meidän kierto voi olla herkkä stressille, ruokavaliomuutoksille tai muille ulkopuolisille ärsykkeille. Jos kuitenkin tuntuu epätavalliselta, niin kannattaa jälleen kääntyä ammattilaisen puoleen.

PCOS, eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö. Se voi aiheuttaa epäsäännöllisiä kiertoja ja lapsettomuutta. Tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja juurikin epäsäännölliset (ja epämääräiset) kuukautiset. Duodecim Terveyskirjaston mukaan yli puolet potilaista ovat ylipainoisia, ja heillä on taipumus erityisesti keskivartalolihavuuteen.

Mikäli kärsit munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kannattaa välttää maitotuotteita, gluteiinia ja sokeria.

 

 

SYKSY

(vähenevä kuu)

 

Syksyllä käperrytään viltin alle ja valmistaudutaan talveen. Mieliala laskee ja olemme väsyneempiä kuin just hetki sitten. Meidän kehot valmistautuu tulevaan: joko vauvaan tai uudestaan talveen. 

 

Estrogeeni ja progesteroni nousee inasen ovulaation jälkeen ja jotkut voivat kokea intiaanikesän, mutta pääsääntöisesti hormonit tippuvat suunnilleen viikkoa ennen kuukautisia. Silloin mieliala ja energiatasot ovat myös maassa. Tätä kutsutaan PMS:ksi. Olet ehkä joskus kuullut… 😁

Premenstruaalinen oireyhtymä käsittää jopa 150 oiretta, kuten ärtyneisyyttä, itkuisuutta, päänsärkyä, ahdistusta, turvotusta ja ummetusta! Not nice!

Tätä aikaa kannattaa seurailla tarkkaan ja merkata oireita ylös menkka-appiin. Rankat PMS-oireet voivat johtua matalasta keltarauhashormonista. Tämä taas voi johtua hypotyreoosista, eli kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Myös stressi (aikamme suurin vihollinen), ravinto ja vanheneminen voivat heittää keltarauhashormonit epätasapainoon.

 

Tämä on aikaa, kun olemme kaikista kriittisimpiä itsestämme ja muista. Näemme myös selkeämmin, mitkä osa-alueet meidän elämästä kaipaa kehittämistä ja muutosta. Oli se sitten työpaikalla tai ihmissuhteissa. Tämä on aika, jolloin saatamme puhua suumme puhtaaksi ja joskus jopa vähän liikaakin.

Kannattaa siis myös varoa, mitä ajattelee ja sanoo. Erityisesti sisäistä ääntä kannattaa kääntää positiiviseksi tähän “vuodenaikaan”.

 

Mitä enemmän pidät huolta itsestäsi syksyllä, sitä paremmin tulet kestämään tulevan talven koitoksen. Muista pitää to-do -lista itseäsi palvelevana ja tasapainota elämää kesän rientojen jälkeen.

 

 

 

Murrosikä, raskaus ja (esi)vaihdevuodet muuttavat hormonaalisesti vuodenaikoja. Raskauden ensimmäinen kolmannes on talvea, kun keho tuottaa keltarauhashormonia. Toinen kolmannes on kevättä, joka ampaisee kohti kesää. Kun syksy vihdoin saapuu, vauva on valmis syntymään ja keho on valmistelee itseään jälleen kohti talvea.

Vaihdevuodet tai oikeastaan perimenopaussi, eli esivaihdevuodet ovat ns. “one last ride”, kun hormonit hyrräävät. Kuumat aallot, mielialamuutokset, unettomuus ja alapään kuivuus ovat tyypillisiä oireita. Myös kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi, ennen kuin ne loppuvat kokonaan.

Estrogeenitasot tippuvat ja huomaat välittäväsi vähemmän siitä, mitä muut ajattelevat. Sille siis löytyy tieteellinen selitys, miksi meidänkin äidit ja mummit ovat nykyään niin suorasanaisia. 😀

 

Loppuun vielä muista nämä:

 

Ruokavalio olemme puhuneet siitä, mitä kannattaa syödä kuukautisten aikana, mutta yhtä tärkeää on se, mitä syömme koko kierron ajan. Kannattaa kiinnittää tähän huomiota erityisesti, mikäli kärsit kovista PMS-oireista, kivuista tai mielialan muutoksista.

Liikunta kuukautisten(kin) aikana kannattaa. Se myös auttaa liialliseen estrogeenin tuotantoon. Muutenkin hikoilu tekee ihmeitä, jos meiltä kysytään! Muistakaa silti kunnioittaa kroppaanne.

Miten sinä nukut vaikuttaa meidän hormonitoimintaan. Uni on tärkeää aikaa meidän keholle ja se voi vaikuttaa PMS-oireisiin, hedelmällisyyteen ja myös keskenmenoihin.

Hormonaalinen ehkäisy on big no-no meille kolmelle yes girlille. Synteettiset hormonit tärvelevät meidän luonnollisen kierron ja estävät ovulaation. Voi mennä vuosia ennen kuin nämä palautuvat normaaliksi hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Lisäksi siitä on monia muita terveyshaittoja, kuten veritulppariski, masennus ja erilaiset suolistosairaudet.

 

Muokattu 27.1.2020: olemme tässä postauksessa useaan otteeseen kehottaneet kääntymään oman lääkärin tai gynekologin puoleen, mikäli jokin asia askarruuttaa ja haluamme näin jälkikäteen painottaa tätä. Olemme kaikki yksilöitä ja se, mikä on toiminut meillä, ei välttämättä sovi sinulle.

 

Kun opit tuntemaan oman kehosi, sen toimintakaavan, vahvuudet ja heikkoudet, opit kukoistamaan kaikissa kierron vaiheissa!

 

 

xx,

yes girlit

 

 

Kuvitukset: Laura Berger

 

 

Muokattu 27.1.2020:

Lähteet:

Terveyskirjasto, Duodecim.

Hill, M. (2019), Period Power: Harness Your Hormones and Get Your Cycle Working For You.

Share:

6 Comments

 1. Karoliina
  25 tammikuun, 2020 / 1:02 pm

  Hei yes girlit! Pidin postauksestanne koskien kuukautisia, kunnes pääsin loppuun ja luin kommenttinne koskien hormonaalista ehkäisyä.
  Kyseinen kommentti on vaikuttajien suusta huolestuttava, sillä teitä seuraa suuri joukko (hyvinkin) nuoria naisia. Monille hormonaalinen ehkäisy tarjoaa apua kivuliaisiin kuukautisiin, hormonihäiriöihin tai esimerkiksi akneen, ja ovat sitä kautta pelastus. Jos näitä ei ole itse kokenut, on tietysti helppo kertoa miten paljon pahaa hormonaalinen ehkäisy tuo tullessaan. Lisäksi monet nuoret naiset ovat elämäntilanteessa jossa lapsen saaminen olisi lähes katastrofi, jolloin esimerkiksi pelkkä kondomin käyttö ehkäisynä ei ole järkevää. Sama pätee ”kierron seuraamiseen”, nuorilla kierto voi olla hyvin epäsäännöllinen murrosiän takia ja siksi ns varmoihin päiviin ei voi luottaa. Te olette aikuisia, vakaassa elämäntilanteessa olevia naisia joille lapsi tuskin olisi maailman loppu (uskoisin), ja muutenkin kokonaisuudessaan pystytte tekemään omaa elämää koskevia valintoja paremmin. Toivon teiltä vaikuttajina, että ette levitä tietoa omakohtaisten kokemusten kautta, vaan annatte neuvoja myös tieteen pohjalta. Muutoin sivustonne on ihana, mutta vaikuttajina pyydän kantamaan asioista vastuuta 🙂 kiitos!

  • Kriselda Mustonen
   Kirjoittaja
   28 tammikuun, 2020 / 10:29 pm

   Kiitos asiallisesta viestistä ja palautteesta! 😊 Olemme yes girlin alusta asti puhuneet luonnollisuuden ja hormonittoman ehkäisyn puolesta. Suurin osa meidän lukijoista ja seuraajista on 25-45 -vuotiaita naisia ja tämän blogin tarkoituksena on nimenomaan puhua asioista meidän näkökulmasta, meidän kokemusten kautta. 😄 Jos joku haluaa lääketieteellistä faktaa, niin hän tuskin tulee tänne etsimään tietoa. Tämä on hyvän mielen- ja olon kanava, jossa kerromme omista näkemyksistämme kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, johon kuuluu myös viini ja pizza. Pyrimme inspiroimaan ihmisiä kuuntelemaan itseään ja pitämään kiinni tasapainosta. Lääketieteelliset faktat ja neuvot jätämme mieluusti ammattilaisille!
   Lisäksin postauksen loppuun lähteet ja neljännen disclaimerin. Postauksessa on mainittu nyt 3 + 1 kertaa, että kehotamme kääntymään oman lääkärin ja gynekologin puoleen, jos jokin asia mietityttää. 🙂
   Uskomme vahvasti siihen, että meillä on fiksuja ja medialukutaitoisia naisia meidän seuraajakunnassa. yes girlin seuraajat ovat avoimia, tasapainoa ja henkistä hyvinvointia hakevia tyyppejä! 😄

 2. milja
  25 tammikuun, 2020 / 2:50 pm

  Moikka! Olipa kivasti tehty tietopaketti 🙂 Mielenkiinnosta kysyisin mitä ehkäisyä sitten käytätte?

  • Kriselda Mustonen
   Kirjoittaja
   28 tammikuun, 2020 / 10:21 pm

   Kiitos kommentista. Ihanaa, että tykkäsit! Kondomi on paras ehkäisy. Ja tietty se, ettei harrasta seksiä. 😄 Adama ei käytä nyt mitään, kun hän on raskaana. 😄
   Kuparikierukka on ollut mulla haavelistalla, mutta lääkärini ei ole suositellut sitä kovien kuukautiskipujen vuoksi.

 3. Kirsi
  26 tammikuun, 2020 / 10:53 am

  Tosi hyvä ja informatiivinen postaus kuukautiskierrosta! Mulla on kans ihan hyviä kokemuksia Thinxeistä, mutta kyseisen firman she-E-O:n häirintäsyytökset on kaikkea muuta kuin YES, joten en enää tiedä ostaisinko 🙁

  • Kriselda Mustonen
   Kirjoittaja
   28 tammikuun, 2020 / 3:51 pm

   Piti oikein googlettaa, että mistä on kyse. Tulipa harmillinen mieli tuosta tapauksesta 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!