Saranda Dedolli & yes mama: Kaikille, erilaisille äideille

Ihanaa äitienpäivää jokaiselle yes girlille. Onko siellä muitakin yes mamoja?

Tämä yes mama viettää tänä vuonna ihkaensimmäistä äitienpäivää äitinä. Ja yes girl -henkeen sopivalla tavalla haluan puhua ilmiöstä, jonka olen huomannut, vaikka olen ollut vasta kolme kuukautta äitinä. Nimittäin äitien tavasta arvostella muita äitejä.

Uskon ja omin silmin näen, että suurimmaksi osaksi äidit osaavat olla sallivia ja kannustavia muita äitejä kohtaan. Arvostelu näkyy satunnaisissa ”Ahaa, sä et imetäkään” -lauseissa neuvolan odotushuoneessa tai ”Miten kuvaat lastasi noin paljon?” Instagramin kommenttilaatikossa. Molemmat ovat tuntuneet tosi pahalta.

Äitiys on selvästi arka aihe. Tavallaan ihanaa, että niin tärkeään aiheeseen kuin lapsen kasvattamiseen suhtaudutaan niin vakavasti, niin suurella intohimolla. Mutta myös erittäin tarpeetonta, myrkyllistä jopa.

Äidit ovat erilaisia, mutta yksi asia heitä kaikkia yhdistää: he yrittävät parhaansa. Äiti on oman lapsensa paras asiantuntija, ei toinen äiti tai tuntematon Instagram-seuraaja. Et voi koskaan todella tietää mitä toisessa perheessä tapahtuu.

Olen luonteeltani kohtalaisen rento ja itsevarma ja silti olen kaivannut kuluneen kolmen kuukauden aikana enemmän tukea ja varmistusta kuin koskaan aiemmin. Olen keskustellut monen äidin kanssa ja saanut korvaamatonta vertaistukea, vaikka heillä on ollut ihan omat ilonsa ja haasteensa.

Olen tietysti saanut jo parhaan lahjan, jonka äiti voi elämässään saada, mutta sen lisäksi toivoisin äitienpäivälahjaksi ”äitimaailmaan” enemmän tilaa. Tilaa olla juuri sellainen äiti kuin itse kokee parhaaksi olla. Tilaa omille intuitiolle ja jos rahkeet riittää, tilaa tukea muitakin äitejä.

Ihanaa äitienpäivää meille kaikille, erilaisille äidille.

 

Kuvat: Hanna Kärppä

2 Comments

 1. Vvvvv
  12 toukokuun, 2019 / 4:47 pm

  Minusta on ihanaa kun kuvaat lasta meille muillekin, kun meinaan omat lapseni tekivät sellaisen oudon tempun, että kasvaa hurahtivat. Onneksi netissä saa seurata vauvaelämää!

  • Saranda Dedolli
   Kirjoittaja
   21 toukokuun, 2019 / 9:20 pm

   Hahah ihana. 🙂 Tätä kautta voikin sitten uudestaanelää vauvaelämää! Onhan vauvat aika <3.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!