Noora Fisher: Taito kuunnella

Noora Fisher: Taito kuunnella


Lähiaikoina olen pohtinut paljon kuuntelemisen merkitystä, kuunnella ja olla kuunneltavana. Kuinka suuri vaikutus sillä onkaan. Joskus, tai oikeastaan aika useasti se on paras asia mitä voi tehdä. Kuuntelemalla voi auttaa; helpottaa toisen oloa, osoittaa välittävän ja olevan kiinnostunut. Toisen kuunteleminen tuomitsematta, empaattisesti, voi yksinkertaisuudessaan jopa pelastaa toisen päivän, sillä voi olla elämää muuttava vaikutus.  Kuuntele ymmärtääksesi, sen sijaan että kuuntelisit vastataksesi. Kuinka usein kuuntelet antamatta mitään neuvoja? Joskus paras neuvo voi olla antamatta niitä laisinkaan, ainoastaan kuunnella.

Niin yksinkertaiselta kuulostava kuunteleminen ei kuitenkaan ole aina se helpoin asia. Jatkuva informaatiotulva ja erilaisten digitaalisten laitteiden kanssa ”kilpaileminen” vaikuttavat suuresti kykyymme olla läsnä. Keskittyminen herpaantuu herkästi, huomion kiinnittyessä johonkin muuhun. Jokainen varmasti tietää sen nolon hetken, kun tajuaa, ettei ole kuullut puoliakaan siitä mitä toinen meille kertoo… Tämä ei tarkoita automaattisesti sitä, että toisen asia ei kiinnostaisi tai ettei arvosta toista ja hänen asiaansa. Vaikkakin tältä se saattaa puhujasta tuntua. Oma mieli saattaa olla täynnä muistettavia asioita ja stressiä, jonka päälle lisätään vielä ulkoa tulevat ärsykkeet ja melu.

 

 

Mindfulness- ja meditaatioharjoitukset voivat auttaa meitä kehittymään tietoisena kuuntelijana, sekä olemaan läsnä. Voit oppia huomaamaan, kun ajatukset ovat karkaamassa, ja tietoisesti palata takaisin nykyhetkeen ja kuuntelemaan toista. On myös muutamia muita harjoituksia, jotka voivat parantaa omaa kuuntelutaitoa:

  • Täydellinen hiljaisuus joka päivä ainakin kolmen minuutin ajan auttaa ”nollaamaan” korvat. (Tähän on helppo yhdistää meditaatio- tai mindfulnessharjoitus)
  • Kuuntele tietoisesti esimerkiksi bussimatkalla tai kauppakeskuksessa. Kuinka monta erilaista ääntä pystyt kuulemaan? Esimerkiksi puhe, askeleet, musiikki, hissi jne.
  • Kuuntele erilaisia tavallaan piilossa olevia ”arkii” ääniä, kuten kahvinkeitin, pyykinpesukone tai imuri. Löydätkö niistä erilaisia rytmejä tai säveliä, muistuttavatko ne jotain soitinta tai muuta ääntä?
  • Harjoittele ja testaile erilaisia kuuntelupositioita, kuten aktiivinen tai passiivinen kuuntelija, vähättelevä tai kannustava, kriittinen tai empaattinen. Näiden tietoinen harjoitteleminen voi auttaa ymmärtämään sitä, että millainen kuuntelija olet, sekä millainen kuuntelija haluaisit olla.

 

 

Kuuntelua voi harjoitella. Mitä kannattaa pitää mielessä kuunnellessa? RASA (Receive, Appreciate, Summarize, Ask) Eli vastaanota, ymmärrä, referoi ja kysy on hyvä tukipilari tietoiseen kuunteluun ja sen harjoittelemiseen. Mikä muu on tärkeää kuunnellessa? Se mitä viestität toiselle. Kiinnitä huomiota omaan asentoosi, millä tavalla seisot? Katsekontaktiin, ja siihen että aina välillä referoit eli osoitat kuuntelevasi erilaisin ”hmm” tai esimerkiksi ”joo” ääntein tai nyökkäyksin.

Vuorovaikutus ympärillä olevien ihmisten kanssa on yksi voimaannuttavimmista asioista. Kun ympärilläsi on joku, joka arvostaa ja uskoo sinuun, hän auttaa samalla sinua uskomaan itseesi hitusen enemmän. Oman huomion antaminen toiselle on varmasti yksi parhaimmista ja ihanimmista asioista mitä toiselle voi antaa, koska ymmärtäväinen hiljaisuus ja kuunteleminen parantaa usein jopa enemmän kuin erittäin tarkkaan valitut sanat.

 

 

Kuuntelun avulla kehität myös itseäsi. Kun puhut, toistat jo sitä mitä tiedät. Toisaalta asioiden ääneen sanominen auttaa ymmärtämään itseä, joten en halua vähätellä puhumisen tärkeyttä. Se on tärkeää, vuorovaikutus on tärkeää.

Kuitenkin kun kuuntelet, saatat oppia jotakin uutta joka kerta. Joten kuuntele miettimättä, että mitä tulet vastaamaan. Kuuntele niin, että tavoitteenasi on ainoastaan oikeasti ymmärtää toista ja hänen asiaansa. Ymmärtäminen ei ainoastaan tarkoita sitä, että tajuaa mistä toinen puhuu. Syvälliseen ymmärtämiseen liittyy toisen asemaan asettuminen, empaattisuus ja toisen näkökulman huomioon ottaminen. Voimme jatkuvasti kehittää itseämme ymmärtämään toisia ja samalla itseämme. Mielestäni se on erittäin mielenkiintoista; Millaisia tunteita ja asioita on käyttäytymisemme ja sanomamme takana? Mistä jotkut ajatuksemme ja tunteemme kumpuavat? Mitä ne kertovat meistä?

Ole utelias ja kuuntele. Voimme oppia niin paljon vain kuuntelemalla, ja samalla muuttaa toisen päivän tai elämän. <3

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.