Noora Fisher: Suorituspaineet

Noora Fisher: Suorituspaineet

 

Mitä odotat itseltäsi? Mitä ajattelet, että muut odottavat sinulta? Ja mitä muut oikeasti odottavat sinulta? Koetko ympäriltä tulevaa painetta toimia tietyllä tavalla tai suorittaa elämää? Suorituspaineet voivat koostua näiden asioiden summasta.

Tavoitteletko itse aina täydellisyyttä ja sen takia ajattelet, että muutkin odottavat sinun suoriutuvan täydellisesti? Tai ehkä haluat näyttää osaamisesi työ-tai koulukavereillesi?

Myös mediasta välittyy jatkuvasti kuva, jonka perusteella jokaisen meistä pitäisi olla ”goal” ja tavoite toisensa perään olla täyttämässä niitä ja kehittymässä joka suuntaan, jokaisella saralla.

 

 

Suorittaminen kasvattaa stressitasoja, ahdistaa, väsyttää, turhauttaa ja luo kärsimättömyyttä, ja riittämättömyyden tunteita. Suorittaja ja perfektionisti usein myös pelkää kritisoinnin kohteeksi joutumista ja pyrkii elämänsä kontrollointiin perfektionismin avulla.

Silloin on vaikea iloita ja nauttia saavutuksista ja tavoitteiden täyttymisestä, kun mielessä siintää jo seuraava proggis ja tehtävä. Tai ehkä oma suoriutuminen ei ollut niin hyvää kuin olisi halunnut, ja mieli saattaa täyttyä itseen kohdistuvista negatiivisista ajatuksista. Uuvuttavaa.

 

Täydellisyys on tarpeeksi hyvän pahin vihollinen. Hyvä, ja oma parhaansa on oikeasti tarpeeksi, jokaiselle meistä.

 

 

Mitä jos tänä syksynä jokainen meistä tekisi pienen kompromissin? Päästettäisiin irti täydellisyyden tavoittelusta ja suorittamisen mindsetistä.

Sen sijaan keskityttäisiin olemiseen, ja tekemiseen olemisen kautta. Keskityttäisiin itsensä kuunteluun ja itsensä laittamiseen etusijalle.

On ok, että kaikkeen ei pysty, eikä kaikkea ehdi. Joinain päivinä tavoitteet voivat olla yhtä kuin lepääminen, rentoilu, ystävän näkeminen ja hyvä ruoka. On enemmän kuin ok ottaa aikaa itselle, levätä, laittaa asioita tärkeysjärjestykseen – sen mukaan mitä sydän sanoo ja mistä tulee hyvä olo.

 

 

Mitä tekeminen olemisen kautta tarkoittaa?

Itsensä kuuntelua. Sitä, että oma toiminta lähtee sisäisestä motivaatiosta. Esimerkiksi halu menestyä koulussa hyvin arvosanoin sen takia, että tuntee syvää kutsumusta ja halua kasvattaa omaa tietoutta ja oppia asioista. Tai esimerkiksi sen takia, että tietää sen tuovan itsen lähemmäs tulevaisuuden haaveita ja unelmia. Kun motivaatio on sisäistä, omat arvot, normit ja tietous itsestä ovat yleensä myös erittäin balanssissa. Silloin ulkoinen paine, asenteet tai odotukset eivät pääse horjuttamaan tai vaikuttamaan itseen samalla tavalla kuin silloin, kun motivaatio on ulkoista ja elämää ohjaa suorittaminen.

 

Median sisältöä voi oppia filteroimaan itselleen hyödyllisellä tavalla. Ehkä sieltä hohkaa paine ja odotukset urheilla, edetä uralla, rauhoittua, perustaa perhe, matkustaa, syödä terveellisesti, pukeutua muodikkaasti, mitä vielä?

Kun tuntee itsensä, tietää mitkä edellä mainituista asioista ovat tärkeitä itselle. Mitkä saavat sinut voimaan hyvin ja onnelliseksi. Silloin voi inspiroitua ja motivoitua keskittymään niihin asioihin ja unohtaa muut.

 

Ja ei hätää, jos sisäinen motivaatio ei meinaa löytyä tai kesän jälkeinen levoton olo ei ota vielä helpottaakseen, se ei haittaa. Tai jos joitakin asioita tuntuu yhä helpommalta suorittaa. Kirjoituksen tarkoituksena ei ole luoda lisää stressiä ja suorituspaineita suoritusvapaasta elämästä, vaan muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on olla armollinen itselle ja kuunnella itseä.

Sekä olla pieni reminder siitä, että hyvä on tarpeeksi – ihan aina.

 

 

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

Share:

2 Comments

 1. 23 elokuun, 2018 / 11:31 am

  Tärkeä aihe ja herätys 💛 Kiitos inspiraatiosta!

  • Guest Author
   24 elokuun, 2018 / 1:11 pm

   Kiitos Mariam. Ihanaa, että osui ja upposi. Kaikki me tarvitaan aina välillä muistutuksia tästä. <3

   T. yes girlit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!