Noora Fisher: Single tasking

Noora Fisher: Single tasking

 

Miksi multitaskingia arvostetaan yhteiskunnassa niin paljon? Sitä että pystyy tekemään ja suorittamaan monta asiaa samaan aikaan ja samalla kertaa? Niimenomaan, suorittamaan. Siitä puhutaan paljon ja se nähdään tavoiteltavana taitona. Ehkä se ei kuitenkaan ole sitä? Multitaskata voi eri tavoilla, jotka ovat:

  1. Kahden tai useamman asian tekeminen samaan aikaan.
  2. Kahden asian tekeminen samaan aikaan, siten että vaihtaa edestakaisin näiden asioiden välillä.
  3. Useiden asioiden nopea suorittaminen sarjassa.

 

 

Usein multitasking aiheuttaa sen, että asioita ei tehdä niin hyvin kuin pystyisi. Ainakin itse huomaan, että jos tavoite on saada asiat nopeasti tehtyä, saatan multitaskata ja sitä kautta en tee asioita ehkä niin hyvin mitä pystyisin. Tähän tietenkin vaikuttaa myös oma asenne ja tavoitteet. Onko tavoitteena juurikin saada mahdollisimman paljon aikaiseksi mahdollisimman lyhyessä ajassa, vai kaikesta huolimatta suoriutua niin hyvin kuin mahdollista? You name it. Usein nopein tapa tehdä asioita kaikesta huolimatta on yhden asian tekeminen kerrallaan, eli single tasking.

Multitaskingin tehokkuus? Onko sitä? Jos tietää, että pystyisi parempaan, kun keskittyisi yhteen asiaan kerrallaan ja sitten siirtyisi vasta seuraavaan? Vältyttäisiin turhilta virheiltä ja epämääräisiltä lopputuloksilta tai asioiden unohtelulta. Puhun single taskingin puolesta, erityisesti sen takia, että se auttaa meitä elämään tässä hetkessä. Single taskingilla on paljon muitakin hyötyjä, so let me tell you:

 

-Single tasking tekee meistä onnellisempia ja vähemmän stressaantuneempia? True dat. Kun To Do-listalta suorittaa yhden asian kerrallaan eläen siinä hetkessä murehtimatta tulevia asioita, stressaamme vähemmän. Jokainen varmasti tietää sen ylivoimaisen stressaantuneen ja ahdistuneen olon, kun mielessä on kymmenen tehtävää asiaa, mutta ei tiedä, että mistä niistä aloittaa, vai aloittaako kaikkia samaan aikaan.

Seuraavalla kerralla kirjoita nämä asiat ylös listaksi, ja lähde tekemään niitä yksi kerrallaan listan mukaan.

-Keskustelumme ja viestintämme paranee, kun opettelemme keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ja elämään hetkessä. Itse olen ainakin syyllinen siihen, että mieli lähtee vaeltelemaan tuleviin tehtäviin samalla kun ystävä kertoo omia kuulumisiaan. Sitten huomaakin, että puolet ystävän jutuista on jäänyt kuulematta. Nämä hetket nolottavat.

Samalla, kun suuntaa kaiken energian ja keskittymisen toisen ihmisen kuuntelemiseen ja antaa tälle aikaa, omat ajatukset pysyvät paremmin kasassa. Ole siis läsnä- omien tulevien juttujen aika on myöhemmin!

-Mites kaikki suhteemme? Parisuhde, ystävyyssuhde, perhe ja kaikki lähimmäiset. Mietitään hetkiä, jolloin olisimme voineet olla parempia single taskaajia ja inspiroidutaan näistä hetkistä. Seuraavalla kerralla aito kuuntelu, läsnäolo ja auttaminen tulevat ykkösenä, keskitytään niihin. Jos mieli meinaa karata itseä stressaaviin tulevaisuuden asioihin, onko parempaa kuin keskustella niistä esimerkiksi kumppanin kanssa?

 

 

-Single tasking vahvistaa meidän keskittymiskykyämme ja keinoja välttää häiriötekijöitä ja keskeytyksiä. Sitä kautta se voi myös kasvattaa itsekuriamme. Kun suoritamme tehtäviä tällä tavalla, ne ovat usein laadukkaampia ja paremmin tehtyjä.

-Ihmisten aivoja ei ole suunniteltu multitaskingiin, eivätkä ne oikeasti pysty siihen. Tuotteliaisuus on huipussaan, kun suuntaamme kaiken keskittymisemme yhteen asiaan kerrallaan. Samalla sitoutumisemme paranee, koska suorittaessamme yhtä asiaa kerrallaan, meidän täytyy laittaa itsemme likoon ja sitoutua kyseiseen asiaan. Esimerkiksi esseen kirjoittamisen aikana ei ole tarvetta tsekata instagramia tai lukea sähköpostia. Sitoutumien johtaa siihen, että asia valmistuu nopeammin ja sen jälkeen voi tehdä taas muita juttuja.

 

Olisikohan single tasking yksi nykypäivän supervoimista? Kuinka paljon se voikaan vaikuttaa joka päiväiseen elämäämme ja hyvinvointiimme? Kokemaamme stressiin, elämänhallintaan ja onnellisuuteen? Uskallan väittää, että sillä on ainoastaan positiivisia vaikutuksia elämäämme sen jokaisella osa-alueella.

 

 

 

Kuvat: Sara Lepistö

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *