Noora Fisher: Rakkaus, läheisyys ja parisuhteet

Noora Fisher: Rakkaus, läheisyys ja parisuhteet

Kuuntelin äskettäin amerikkalaista podcastia, jonka aiheena oli rakkaus, läheisyys ja parisuhteet. Podcastin aikana oivalsin monta asiaa, ja ajattelin, että voisin kirjoittaa tästä aiheesta, koska kyseessä on universaaleja parisuhteisiin ja rakkauteen liittyviä asioita. Podcastissa haastateltiin ”parisuhdeguru” Stephan Labossierea; en ole kuullut hänestä aiemmin, mutta hän on kirjoittanut useamman kirjan ja löytyy eri somekanavilta nimellä Stephan Speaks. 

Parisuhde voi olla joko asia, mikä on meidän esteenä ja jarruttaa meitä. (toivottavasti kenenkään ei tarvitse olla tällaisessa parisuhteessa, tai jäädä siihen.) 

Tai sitten se voi olla mahtavin ja suurin vaikuttaja muun muassa siihen, että uskallamme jahdata unelmiamme ja edetä elämässämme, koska meillä on joku rinnallamme, joka uskoo meihin 100% ja ymmärtää. Ei meistä kukaan tietenkään tarvitse ketään rinnalle, mutta parisuhde voi voimaannuttaa, ja siitä voi saada paljon tukea. Oikeastaan oli kyseessä mikä tahansa ihmissuhde:

Hyvät ja toimivat suhteet vaikuttavat positiivisesti elämän jokaiseen osa-alueeseen, joten niiden hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeässä roolissa meidän jokaisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista puhuttaessa.

Faktahan on se, että romanttiset parisuhteet voivat olla yksi jollakin tapaa hankalimmista ja vaikeimmista asioista nykypäivänä. Vaikka niin ei pitäisi olla. Saatamme luovuttaa liian helposti ja vertaamme aitoja, oikeita ihmisiä siihen ”täydelliseen potentiaaliin” niissä ihmisissä ketä emme ole edes tavanneet vielä, vaan ehkä ainoastaan nähneet sosiaalisen median välityksellä? 

What’s the point?

 Emme ehkä aina muista, että parisuhteet tarvitsevat jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa kukoistaakseen, kuten mikä tahansa muukin asia.

Podcastissa puhuttiin kolmesta asiasta, joiden ympärille hyvä parisuhde rakentuu: yhteys (connection), tasapaino (balance), ja vetovoima/viehätys(attraction). 

Yhteys on syvää ymmärrystä, vuorovaikutusta, toisen kuuntelemista, samaan hiileen puhaltamista. Sitä, että se toinen oikeasti ymmärtää ja haluaa ymmärtää sinua, niin hyvin kuin vaan mahdollista. Se usein joko löytyy tai sitten se ei löydy; siihen voi saada osviittaa jo ensimmäisillä treffeillä. Yhteys ei ole sama asia kuin kohtaavat kemiat, koska kemioiden toimivuutta voi rakentaa ja sitä voi opetella. 

Sen sijaan, kun toisen kanssa on yhteys, syntyy kemiaa. Maailmassa on meille jokaiselle useampi kuin yksi sopiva tyyppi, mutta aidon ja syvän yhteyden löytäminen voi olla harvinaista. Se on todella kaunista ja ainutlaatuista. Tämän yhteyden ylläpito edellyttää jatkuvaa vuorovaikutusta, asioista keskustelemista, ja joka päiväistä kuulumisten vaihtoa, sitä että muistetaan huolehtia siitä, ettei parisuhde jää arjen jalkoihin. Erityisen tärkeää on kuunnella ja yrittää ymmärtää toista, sekä kertoa selkeästi omat halut ja toiveet, ettei ne jää toisen arvailujen varaan. 

Tasapaino parisuhteessa on toinen avain asia. Se sisältää tasa-arvoisuuden, sen miten toimitaan yhdessä, miten tasapainotetaan toista, miten sovitaan yhteen ja miten kehutaan toista. Tasapaino löytyy, kun taustalla on selkeä ja syvä yhteys, jonka mainitsin juuri aiemmin. Tasapaino tarkoittaa muun muassa myös sitä, miten parisuhteen osapuolet täydentävät toisiaan. Hyvässä parisuhteessa osapuolet haluavat olla parhaita versioita itsestään, toista sekä itseään varten, jatkuvasti motivoiden ja inspiroiden toisiaan. Parisuhteessa puhalletaan yhteen hiileen ja ollaan ”samalla puolella”.

Vetovoima ja viehätys on kolmas ”key element.” Sillä tarkoitetaan sitä, että tuntee fyysistä vetoa kumppania kohtaan. Ilman vetovoimaa ja viehätystä parisuhteessa ollaan periaatteessa vaan kämppiksiä ja hyviä ystäviä. Vetovoiman ja viehätyksen ylläpitämiseksi pitää tehdä myös töitä, jatkuvasti. Sitä pitää hoitaa niin, ettei fyysinen vetovoima toista kohtaan hiivu pitkässäkään suhteessa, koska kaikki ihmiset kaipaavat ja haluavat läheisyyttä. 

Yksi läheisyyden muodoista on seksi, joka on suuressa osassa. Se ei ole ainoastaan nautintoa ja mielihyvää, vaan se on yhtä lailla yhteisen ”siteen” ylläpitoa ja entistä syvemmän yhteyden löytämistä. Se, että tietää ja tuntee toisen vartalon, toisen halut ja toiveet, syventää yhteyttä ja koko suhdetta valtavasti.

 Seksielämästä huolehtiminen vaatii myös sitoutumista. Päätöksen siitä, että sille löydetään aikaa-koska se on tärkeää- koska suhde on tärkeä. Jokainen meistä on vastuussa omasta haluamisestaan; silloin kun meillä on hyvä olla, haluamme enemmän. Joten huolehditaan siitä, että elämässämme on meille mieleisiä asioita; asioita, joista nautimme ja joita kohtaan koemme intohimoa. Eikö kumppanikin ole viehättävimmillään juuri silloin, kun hän tekee omaa juttuaan ja nauttii? Silloin usein tunnemme eniten vetoa toista kohtaan.

Vinkkejä parisuhteen ylläpitoon ja hoitamiseen:

♡ Puhu ja kuuntele. 

♡ Kun ongelmia tulee esiin, keskustele niistä heti. 

♡ Keskustele ja puhu ymmärtääksesi, älä vastataksesi. Pyri syvään ymmärtämiseen ja toisen huomioimiseen. 

♡ Kerro selkeästi omat halut ja toiveet, myös se perimmäinen toive. Tämän löytäminen voi välillä vaatia itsen tutkiskelua ennen kuin sen osaa kertoa myös kumppanille.

♡ Jos asioista ei puhuta, negatiivinen energia tulee ulos jotakin muuta kautta. Esimerkiksi turhina riitoina jostain pienistä asioista. (Eli taustalta löytyisi jotakin isompaa ja patoutunutta)

♡ Pysy uskollisena ja rehellisenä itsellesi. Omille tunteillesi ja ajatuksillesi. Tunne itsesi ja se, että mitä sinä haluat. Älä tyydy mihinkään. Listen your gut feeling. 

♡ ”Miten me voimme tehdä tästä parempaa yhdessä?”

Mielestäni koko podcastin eniten ajatuksia herättäneet ohjeet jokaiseen parisuhteeseen olivat:

 Muista, että sillä MITÄ sanot ei ole merkitystä, vaan sillä että MITEN sanot sen. 

 Jos toisella on jotain ikävää sanottavaa, tai hän reagoi voimakkaasti, tai purkautuu, koita itse välttää tunteellista ja äkkipikaista reaktiota. Sen sijaan pyri ymmärtämään ja muista, että syy reaktioon tai käyttäytymiseen löytyy aina jostain syvemmältä, eli se ei lähes ikinä liity millään tavalla sinuun. Esimerkiksi elämän aiemmista tapahtumista jääneistä tunnelukoista tai muista käsittelemättä jääneistä asioista. (Podcastissa puhuttiin tästä paljon enemmän, joten harkitsen toisen postauksen tekemistä ”healing” prosessin tärkeydestä.)

 Toiselle huutaminen ja toisen lyttääminen ei tee ikinä mitään hyvää. Kun sen kerran tekee, se on ihan liian helppoa tehdä jatkossakin. Sen sijaan paras asia mitä tehdä tilanteissa, joissa mielipiteet eroavat olisi; rauhoittuminen.

 Ehkä tarvitset omaa aikaa siihen, joko musiikkia kuunnellen tai vaikka pienen happihyppelyn muodossa? Sen jälkeen onnistuu asiallinen ja rauhallinen keskustelu, jossa kuunnellaan ja ymmärretään toista, jossa osapuolien välinen yhteys korostuu. Kunnioitetaan toista ja opetellaan yhdessä käymään keskustelut arvostavassa ja rakastavassa ilmapiirissä. Jokainen meistä tekee virheitä, eikä kukaan ole täydellinen, mutta mielestäni nämä ajatukset olivat todella kauniita, ja käyvät täysin järkeen. Muistetaan myös, että rakkaus ei satu. Yksinäisyys sattuu, torjuminen sattuu, toisen menettäminen sattuu ja mustasukkaisuus sattuu. Nämä saatetaan usein sekoittaa tai rinnastaa rakkauteen, mutta oikeasti rakkaus on ainoa asia maailmassa voi viedä kivun ja pahan olon pois. Rakkaus itseä, sekä toisia kohtaan. <3 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!