Noora Fisher: Proteiinit vegaanisessa ja kasvisruokavaliossa

Noora Fisher: Proteiinit vegaanisessa ja kasvisruokavaliossa

 

 

 

Itsekin erittäin aktiivisena ihmisenä tuli aluksi mietittyä, että saankohan tarpeeksi proteiinia, jos syön vegaanisesti? Tämä herätti ajatuksia ja kysymyksiä siitä, että kuinkakohan paljon proteiinia tarvitsen oikeasti? Olin silloin jo tietoinen proteiinitarpeen liioittelusta, ja markettien kasvavasta proteiiniboomista, erilaisten rahkojen ja muiden muodossa. Hain tietoa ja löysin sekä yllättäviä, että rauhoittavia vastauksia; minun ei tarvitse syödä monta purkkia papuja päivässä täyttääkseni proteiinintarpeeni. Vaikka pavuista tykkäänkin.

Itseasiassa, proteiinintarve täyttyy todella helposti, ruokavaliosta riippumatta.

Tärkeintä on se, että syö tarpeeksi paljon. Eli, että saa tarpeeksi energiaa ja kaloreita päivän aikana, sekä se, että ruokavalio on monipuolinen ja värikäs. Hiilihydraatit ovat kehon ja aivojen pääasiallinen energianlähde. Kehomme ei tarvitse itse proteiinia, vaan aminohappoja, joista proteiini koostuu. Osa aminohapoista syntyy kehossamme, mutta 20 erilaisesta aminohaposta yhdeksää meidän täytyy saada ruokavaliostamme, koska kehomme eivät osaa valmistaa niitä. Kasviproteiininlähteissä on usein joitakin näistä aminohapoista enemmän ja osaa vähemmän tai ei ollenkaan. Esimerkiksi metioniinia (yksi tärkeistä aminohapoista) on paljon riisissä ja vähemmän tofussa.

Ja kyllä, riisi on oikeasti hyvä proteiinin lähde. Riisissä on myös paljon leusiinia (toinen tärkeä aminohappo), jota on vain vähän pavuissa ja linsseissä.

Niinpä se, että pitää proteiininlähteet monipuolisena on paras vaihtoehto; tämä auttaa saamaan tarpeeksi kaikkia aminohappoja, mikä takaa sen, että kehomme pystyy muodostamaan proteiinia.

 

 

Proteiinia on oikeasti kaikissa kasviksissa, juureksissa, palkokasveissa, viljoissa, siemenissä, pähkinöissä ja pieniä määriä myös hedelmissä. Kuten jo sanoin, kun ruokavalio on monipuolinen ja värikäs, proteiinin tarve täyttyy kuin itsestään.

 

Tässä kuitenkin listattuna muutamia erittäin hyviä proteiininlähteitä:

♡ quinoa

♡ kaikki palkokasvit, sisältäen pavut, herneet, linssit sekä soijapavut; tofun ja tempehin.

♡ pinaatti

♡ chia siemenet ja hampunsiemenet

♡ pähkinät

♡ spirulina ja chlorella

♡ tumma riisi

♡ kaura

♡ ravintohiivahiutaleet

 

Nyhtökaura ja Härkis on myös hyviä proteiininlähteitä. Hinnakkaammasta päästä kuitenkin, joten itse valitsen useammin juuri pavut ja linssit.

Jos olette lukeneet aiempia vegaaniseen ruokavalioon liittyviä postauksiani, saatatte huomata, että tietyt ruoka-aineet toistuvat listauksissani. Muun muassa chiasiemenet, hampunsiemenet, kaura ja quinoa sekä pinaatti? Lista jatkuisi. Nämä ruoka-aineet ovat todellisia superfoodeja, ja erittäin ravintorikkaita. Mainitsematta spirulinaa ja chlorellaa.

 

Tiedättekö mitä muuta hyvää on kasviproteiineissa ja niiden käytössä? Saat kehoosi puhdasta ja korkealaatuista proteiinia ilman mitään ylimääräistä! Ylimääräisellä tarkoitan kolesterolia, kovia eläinrasvoja, antibiootteja tai hormoneja, joita on valitettavasti kaikissa eläinkunnan proteiineissa.

 

 

Voisin listata tähän vielä ”täydellisiä” (complete) proteiineja, eli ruokia ja ruoka-aineita, joista saa kaikkia tarvittavia, 20 erilaista aminohappoa.

♡ quinoa ja tattari

♡ hummus ja pitaleipä (ohh yess!!)

♡ soija! Papuna, tofuna tai vaikka tempehinä.

♡ riisi ja pavut. Oldie but goldie

♡ maapähkinävoileivät (ohh yess x2!!)

♡ spirulina pähkinöiden tai jyvien kanssa nautittuna esimerkiksi smoothiessa muodostaa myös täydellisen proteiiniyhdistelmän

 

Näiden syöminen siis kannattaa! Usein, tai joka päivä (maapähkinävoileivät & hummus ja pita here I come..)

 

 

Rakasta kehoasi niin paljon, että haluat antaa sille ainoastaan parasta. Se jaksaa joka ikinen päivä kaikesta huolimatta, kannatella sinua mahdollistaen niin monta asiaa. Kun nauttii 80% ajasta ravintorikasta, monipuolista ja värikästä ruokaa, voi 20% ajasta ”nourish your soul” eli mitä ikinä se jokaiselle tarkoittaakaan. Viiniä, pitsaa, hamppareita, irtokarkkeja tai suklaata? You name it. Tasapaino on avain onnelliseen ja nautinnolliseen elämään. <3

 

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!