Noora Fisher: Mindfulness (osa 1)

Noora Fisher: Mindfulness (osa 1)

 

Tiedättekö sen tunteen, kun ahdistaa, koska puhelin jäi kotiin? Tai sen, että et tiedä mitä seurata, lukea ja katsoa, koska informaatio ja tietotulva on niin suuri, että pää räjähtää, mutta et kuitenkaan halua missata mitään? Been there, done that. Ratkaisu: Mindfulness.

Lähes kaikki meistä ovat varmasti kuulleet tämän trendikkään sanan jossakin yhteydessä, mutta mitä se oikeasti tarkoittaakaan?

Lyhyesti sanottuna mindfulness tarkoittaa tietoisuutta. Tietoisuutta omasta itsestä, omista ajatuksista ja omista valinnoista. Kykyä katsoa ja tarkkailla itseä ulkoapäin rakastavaisin ja ymmärtäväisin silmin. Mindfulnessia ei voi tehdä tai harjoittaa väärin, koska jokainen meistä tekee sitä omalla, yksilöllisellä tavallaan. Säännöllisesti ja tietoisesti harjoittelemalla siitä voi syntyä rutiini, jota lopulta harjoitamme joka päivä sen kummemmin miettimättä. Eikö olisikin siistiä? No joo, koska mindfulness on nykypäivän super power!

Mitä kaikkea mindfullness sitten sisältää? Sen voi ajatella sisältävän henkisen ja psyykkisen aspektin, sekä myös fyysisen, omiin valintoihin ja ulkoiseen elämään liittyvän puolen. Tietenkin kaikki tämä yhdistyy myös sosiaaliseen ulottuvuuteen.

Keskityn erityisesti henkiseen ja psyykkiseen puoleen.

Eikö olisikin ihanaa, jos jokainen meistä tytöistä ja naisista osaisi puhua itselleen rakastavin, ymmärtäväisin sanoin, olemaan itse myötätuntoinen ja näkemään meidän epätäydellisyyden kiinnostavana, persoonallisena ja omana vahvuutena? Mindfulness voi auttaa matkalla rakastamaan itseään edes vähän enemmän, siihen, että se oma pieni kriitikko tai perfektionisti, saadaan hiljennettyä, tai ainakin löytämään keinoja sen hiljentämiseen silloin kun elämä potkii.

Tietoisuutta omasta mielestä ja ajatuksista voi kehittää jo ihan vaan rauhoittumalla, tietoisesti ja tarkoituksella ottamalla aikaa omalle itselle sulkemalla kaiken ylimääräisen hälyn ja tapahtumat ympäriltä.

 


1. Sulje puhelin, tv, tietokone ja radio.

2. Mene kuumaan kylpyyn, istu joogamatolle mukavaan asentoon tai lähde esimerkiksi kävelylle.

3. Keskity hengittämiseen, ”sisään- ja ulos”…… Jos mielesi ei meinaa jättää sinua rauhaan, voit toistaa hiljaa tai vaan pääsi sisällä numerosarjaa hengityksen tahtiin.

4. Anna aistiesi kuljettaa sinua ja tutkiskele, että mitä kuulet, mitä näet, miltä maistuu ja miltä haisee.

5. Keskity ainoastaan tähän hetkeen, ole täysin läsnä.

Jes! Harjoittelit juuri mindfullnessia!

 

Säännöllinen jooga, meditaatio ja erilaiset rauhoittumisharjoitukset ovat myös tapoja harjoitella. Ne lataavat kroppasi ja mielesi uudelleen ja sopivat oikein hyvin tehtäväksi keskellä työ- tai koulupäivää. Jos tällainen tuntuu vieraalta ja vaikealta aloittaa, on olemassa puhelimeen ladattavia sovelluksia, kuten esimerkiksi HEADSPACE tai MIND. Sovelluksista löytyy rentouttavaa ja rauhoittavaa musiikkia, rauhoittavia ”iltasatuja” sekä monenlaisia ohjattuja meditaatio- ja rentoutumisharjoituksia. Saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta taatusti toimii!

Jo viikon jälkeen huomasin positiivisia muutoksia omassa ajattelutavassani, kuten rauhallisuus, keskittymiskyvyn parantuminen, parempi stressinsietokyky, parempi jaksaminen, kyky analysoida omia ajatuksia ja valintoja tuomitsematta. Nyt takana on yli vuosi. Olen löytänyt uutta potentiaalia ja motivaatiota, joiden olemassaolosta ei ollut harmainta aavistustakaan. Ihmissuhteeni ovat kasvaneet entistä merkityksellisemmiksi. Olen oppinut rakastamaan itseäni enemmän ja tiedän, että olen tarpeeksi juuri sellaisena kuin olen. Super powers??

Jokaisella meillä on mahdollisuus olla oman elämänsä supernainen! Tässä hetkessä eläminen ja läsnäolo ovat parhaita välineitä mindfulnessin löytämiselle ja tutkimiselle. Kun on läsnä, tietoisuus omasta itsestä kasvaa. Jätä puhelin kassin pohjalle tai takin taskuun. Ennen nukkumaanmenoa ja aamupalalla puhelimen scrollaamisen sijaan lue kirjaa tai hengittele syvään.

 

Kuvat: Sara Lepistö

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.