Noora Fisher: Miksi valita sesonkiruokaa?

Noora Fisher: Miksi valita sesonkiruokaa?

 

Nykyisin melkein kaikkia vihanneksia ja hedelmiä on saatavilla ympäri vuoden. Miksi olisi kuitenkin tärkeää valita sesonkiruokaa? Terveellisen ja hyvää tekevän ruuan ei tarvitse olla kallista, kun tietää mitä valita.

Eikö olekin myös aika jännää ajatella, että kaikella tässä universumissa on paikkansa ja tarkoituksensa, niin myös sesonkituotteilla.

 

 

Eli siis, why?

 

Luonto tietää elimistömme tarvitsee.

Luonnollinen sesonkituotteiden kierto takaa meille tarvittavat ravinteet. For real. Kun rakentaa elämäntavan ja ruokavalion sesonkituotteiden ympärille, tukee elimistön luonnollista puhdistus- ja parantumisprosessia. Esimerkiksi kesäisin sesongissa on monia hedelmiä, marjoja ja esimerkiksi kurkku sekä vesimeloni. Nämä auttavat kroppaa viilentymään ja pitämään nesteytyksen kunnossa. Luonnon rytmissä eläminen omien mahdollisuuksien mukaan voi auttaa arvostamaan ja näkemään luonnon kauneuden ja ainutkertaisuuden. Omanlaistaan minimalismia: voimme luottaa siihen, että saamme ravintorikasta ruokaa ja vaihtoehtojakaan ei ole liikaa.

 

Ekologisuus.

Kausituotteet ovat suuremmalla todennäköisyydellä paikallisia ja lähellä tuotettuja. Ne ja niiden valitseminen omalta osaltaan vähentävät ympäristölle ja maapallollemme tulevaa kuormaa ja pienentävät hiilijalanjälkeä, koska tuotteita ei tarvitse kuskata tänne pitkiä matkoja muista maista. Tuet ja teet oman osasi kestävän kehityksen takaamiseksi. Pienillä valinnoilla on oikeasti merkitystä. <3

 

Maku ja ravintoaineet.

Jokainen varmasti tietää, kuinka hyvältä ja maukkaalta tuoreet, suomalaiset kausivihannekset maistuvat. Värissäkin voi nähdä joskus selkeän eron.  Kun kasvikset ovat saaneet kypsyä kunnolla ja luonnollisesti auringonvalosta nauttien ne sisältävät suuremman määrän antioksidantteja.

 

 

 

Talous ja ympäristö.

Kausituotteet ovat edullisempia, koska niitä on saatavilla paljon. Kun valitset kausituotteita, vaikutat ostopäätökselläsi niiden saatavuuteen myös tulevaisuudessa ja samalla säästät omissa ruokakuluissasi. Tuttu kysyntä ja tarjonta-kaavio.

Tuottajille on myös edullisempaa ja helpompaa tuottaa kausituotteita. Ne kasvavat luonnonvaraisemmin, eikä niihin tarvitse lisätä ylimääräisiä aineita turvaamaan tai nopeuttamaan niiden kasvua. Nämä ylimääräiset aineet voivat vaikuttaa negatiivisesti maaperään, veteen sekä tietenkin myös meidän kaikkien terveyteen. On myös mukava tietää, että mistäpäin ruoka tulee.

 

Ruuanlaitto, luovuus ja monipuolisuus.

Värikkäät ja tuoreet ruoka-aineet inspiroivat kokkaamaan enemmän itse kotona. Kun ruoka on tuoretta ja todella fressiä, ei tarvita ihmeempiä maukkaan ruuan aikaansaamiseksi. Sesonki raaka-aineet haastavat oman luovuuden monipuolisuudellaan testaamaan uusia erilaisia reseptejä ja komboja.

 

 

 

Syys- ja lokakuun sesonkituotteita ovat:

Omenat, metsäsienet, sipulit, porkkana, punajuuri, kurpitsat, ruusukaali, pinaatti, parsakaali, persikka, melonit, viinirypäleet, peruna, lehti-,puna,- ja valkokaali, lehtiselleri,  purjo, maa-artisokka, palsternakka, ananas sekä satsumat ja mandariinit.

 

Eikun shoppaamaan ja kokkaamaan ihania, syksyisiä ja lämmittäviä ruokia, joilla teet hyvää itsellesi sekä myös meidän rakkaalle maapallolle. <3

 

 

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

Share:

2 Comments

 1. Kepa
  20 syyskuun, 2018 / 8:18 pm

  Kiitos muistutuksesta ja vinkeistä, menee heti kauppalistalle! En pistä pahakseni jos sesongin vaihtuessa muistutellaan sen hetken tuotteista uudestaan 🙂

  • Guest Author
   21 syyskuun, 2018 / 11:51 am

   Upeeta Kepa! Ja ihan loistava idea! Laitetaan muistutuslistalle tämä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!