Noora Fisher: Miksi ja miten vähentää muovin käyttöä?

Noora Fisher: Miksi ja miten vähentää muovin käyttöä?

 

 

Monet meistä miettivät, ja saatamme myös vedota siihen, että onko yksilön teoilla ja valinnoilla oikeasti merkitystä? Historia kuitenkin osoittaa meille, että kaikki hyvät tai pahat asiat ovat alkaneet siitä, kun yksilöt tekevät jotakin tai jättävät jotakin tekemättä.

Pari viikkoa sitten Somessa pyöri video, jossa mies sukeltaa järjettömän muovimassan keskellä Balilla. Kyyneleet nousivat silmiin. Kalojen sijasta miehen ympärillä leijui muovijätettä, pulloja, erilaisia kääreitä ja mikromuovia.

Muovin käytöstä ja sen käytön vähentämisestä puhutaan paljon, onneksi. Muovia on joka puolella, ylen käytämme sitä ja se aiheuttaa suunnattoman suuret ongelmat rakkaalle maapallollemme; merille, rannikoille ja muulle ympäristölle sekä eläimille.

Ilman meriähän ei ole elämää. Ne ovat maapallomme keuhkot. Time to make the change!

Tuotamme muovia yli 300 miljoonaa tonnia vuodessa. Huhhuh mikä määrä! Ja vielä puolet tästä määrästä käytetään vain kerran. Käytämme 100 miljardia muovista juomapulloa vuosittain ja yli 500 miljardia muovipussia.

Yli 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriimme vuosittain. Eläimille tämä muovi on hengenvaarallista; Paljon merieläimiä kuolee vuosittain.  Ne myös syövät vahingossa osan tästä muovista luullen sitä ruuaksi. Kalojen syömä mikromuovi voi päätyä myös meidän elimistöömme.

Suomessa muoviset pullot kierrätetään, ja meillä on mahdollisuus myös muiden muoviastioiden kierrätykseen. Kierrättäminen ei ole kuitenkaan tarpeeksi, koska se vie huimat määrät energiaa ja loppujen lopuksi kierrätetty muovi päätyy usein muotoon jota ei voida kierrättää.

Niinpä, haluan rohkaista jokaista miettimään omaa muovin käyttöä ja mahdollisuuksia vähentää sitä. Erityisesti ulkomailla tulee usein käytettyä todella paljon muovia. Vaikka lomalla haluaakin ottaa rennosti, pienellä tietoisuudella ja vinkeillä, jotka jaan pian, on helppoa jopa puolittaa oma muovin kulutus.

Let’s do this!

 

 

Hifistelyä ei tarvita, jo pienillä muutoksilla on suuri vaikutus.

 

Turhien muovipakkauksien käytön vähentäminen onnistuu ostamalla kasvikset ja hedelmät toreilta tai marketeista, josta saa helposti valittua halutun määrän omiin pusseihin tai kasseihin. Tuoreimmat ruuat ja hedelmät löytyvät juuri toreilta!

 

Kierrätä muovipussit! Käytä ne roskapusseina tai muista ottaa seuraavalla kerralla kauppaan mukaan ja käytä ne uudestaan, ja uudestaan.

 

➸ Muovipussien kierrättämisen lisäksi kannan itse aina mukana ainakin yhtä kangaskassia. Ne menevät pieneen tilaan ja sen lisäksi näyttävät kivoilta. Varsinkin rentoon loma- tai beach lookkiin yhdistettynä!

 

Pidä mukanasi omaa kahvikuppia, esimerkiksi bambusta tehtyä ekologista Keepcupia. Lentokentillä tulee usein ostettua useita takeaway kahveja. Oma kuppi ei vie paljon tilaa ja mahtuu varmasti matkaan mukaan! Monissa paikoissa voi saada myös pienen alennuksen, jos mukana on oma kuppi.

 

Pillit ovat maapallon suuri harmi. Muoviset pillit käytetään aina vaan kerran ja heitetään menemään. Aikamoista tuhlausta eikö? Jos pillit ovat kuitenkin oma lemppari, on niitä nykyisin saatavilla esimerkiksi metallista, paperista tai lasista tehtynä. Näitä pillejä voi pakata helposti myös reissuun mukaan! Ja sitten reissussa kantaa mukana kahviloihin ja baareihin. Voi kieltäytyä muovipillistä ja käyttää omaa ekologista pilliä sen sijaan. Työntekijät saattavat olla ihmeissään aluksi, mutta so what?!

 

Muoviset juomapullot ovat myös yksi isoimmista ongelmista. Monissa paikoissa hanavettä ei voi juoda, joten muovipulloja joutuu ostamaan jatkuvasti. Sen lisäksi useissa paikoissa muovia ei kierrätetä. Toivottavasti tähän löytyy uusia, parempia ratkaisuja pian. Ja muutoksia on onneksi alkanutkin jo tapahtumaan. Esimerkiksi Koh Lanta saarella Thaimaassa toimii Trash Hero-niminen yritys, joka järjestää rantojen siivouksia. Kun ostaa heidän teräksisen juomapullon, saa sitä täyttää ilmaiseksi juomavedellä tietyissä ravintoloissa ja kahviloissa ympäri saarta. Huikea idea!

 

➸ Jos haaveilet muovittomasta elämästä, on muitakin pieniä tai isoja muutoksia joita voit tehdä; pussiteen sijaan hörpi irtoteetä. Pussit ovat usein tehty muovista. Jätä muoviset, kertakäyttöiset sheiverit ja sijoita sheiveriin joka kestää pidempään. Vähennä purkan käyttöä! Kyllä, purkka on tehty muovista. Naiset: kuukuppi on ekologisin kuukautissuoja. Muissa vaihtoehdoissa on lähes aina käytetty muovia.

 

 

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa positiivisesti muutokseen ja tehdä parhaamme!  Se on tarpeeksi <3

Lots of small changes add up to a big difference.

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.