Noora Fisher: Kateellisuudesta

Noora Fisher: Kateellisuudesta

 

Kateellisuus, se hävettävä tunne? Nope. Kateellisuus on universaalia ja kaikki tuntevat sitä. Mutta jokainen itse päättämme, kuinka annamme sen vaikuttaa itseemme ja kuinka siihen reagoimme.

Comparison is thief of joy.

Vertailu on myös tuttua meille kaikille. Se synnyttää kateellisuutta. Yleensä tähän liittyy ajatuksia siitä, että jollakin toisella on jotakin mitä itsellä ei ole, mutta mitä kuitenkin haluaisimme. Tämä johtaa kateellisuuteen, ja epämukaviin ja kivuliaisiin ajatuksiin ja tunteisiin, kuten ahdistukseen, stressiin, alakuloisuuteen, vihaan tai suruun.

Kateellisuus siivittää meidän ajatukset ja keskittymisen uudestaan ja uudestaan siihen mitä meillä ei ole. Saatamme ajatella, että meissä on jokin vialla, kun meidän tulisi olla onnellisia toisen puolesta, mutta koemmekin ehkä kateellisuutta ja toivomme heidän epäonnistuvan. Tällaiset ajatukset on vaikea myöntää, ja usein saatamme siksi kamppailla niiden kanssa ihan yksin ja ajatella, että olemme myös yksin näiden tunteiden kanssa.

Meille olisi hedelmällisempää ja hyödyllisempää laittaa kaikki tämä aika ja energia toteuttaaksemme sitä, mitä me oikeasti haluamme. Voimme saavuttaa kaiken sen.

Kuinka käsitellä ja työstää kateellisuuden tunteita niin, että ne motivoivat meitä kehittämään itseämme ja saavuttamaan unelmamme?

 

 

On aika haastaa omat kateelliset ajatukset, jotka muodostuvat olettamusten ja automaattisten ajatusten ympärille.

Kuten: ”ihmiset ajattelevat, että olen ihan luuseri, koska hän menestyi ja minä en. ” Todellisuudessa, emme voi tietää mitä muut ihmiset ajattelevat. Usein ihmiset ovat kiireisiä miettimään ja hoitamaan omia asioitaan ja näkevät tilanteen neutraalina tapahtumana.

Toinen esimerkki on kaikki tai ei mitään ajattelu: ”Mikään mitä teen, ei tule koskaan toimimaan. ” Lyhyesti; et ole ennustaja. Ja menneisyydessäsi on varmasti ollut asioita, joissa olet menestynyt ja onnistunut ja niin tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Älä siis usko kaikkia ajatuksiasi ja pidä niitä automaattisena totena. Kyseenalaista omat ajatuksesi ja ole tietoinen niistä. Way to go.

 

 

Parhaimmillaan kateellisuus voi olla oikea motivaation ja inspiraation lähde, josta saamme positiivista energiaa ja halua kehittyä.

Opettele näkemään kateellisuus tunteena, josta voi oppia jotakin. Älä pelkää sitä, vaan tutkiskele ja pyri ymmärtämään. Se voi olla meidän opettajamme ja auttaa meitä löytämään jopa kutsumuksemme.

Mitä meidän tulee tietää ja tehdä?

Mikä on oikeasti merkityksellistä ja tärkeää meidän elämässämme? Ole utelias.

Inspiroiva ja motivoiva kateellisuus voi olla todella voimaannuttavaa. Kehu ja ihaile toista, ole rehellinen ja avoin. Seuraa toisen tekemisiä ja ota oppia siitä. Voit myös pyytää opettamaan ja kertomaan. Sinulle tulee hyvä mieli, kuten satavarmasti myös kehujen ja feedbackin kohteelle.

Toisen ihmisen menestys ei ole sinulta pois. We all can make it.

 

 

Ja koska isoin osa kateellisuudesta saa alkunsa vertailusta, meidän kannattaa kiinnittää huomiota ja tiedostaa muutama muukin asia:

Kiitollisuus. Voisin oikeastaan sanoa kiitollisuuden olevan yksi nykypäivän superpowereista. Muista aina kaikki se mitä elämässäsi on jo nyt, kaikki mikä on nyt jo hyvin ja mitä kaikkea olet saavuttanut. Hengitä syvään kiitollisuutta ja onnekkuutta kaikesta mitä on elämässäsi. Mitä kiitollisempi olet ja mitä enemmän sitä harjoitat, sitä vähemmän tulee tarvetta vertailla itseä muihin. Kiitollisuuden harjoittaminen auttaa myös ymmärtämään ja oppimaan, että on tarpeeksi juuri sellaisena kuin on.

-Ole tietoinen tilanteissa, jotka saattavat saada sinut vertailemaan itseäsi muihin ja sitä kautta synnyttää kateellisuutta. Tunnista omat vertailua laukaisevat tekijät. Ehkä sosiaalinen media laukaisee vertailuvyöryn? Silloin voi opetella käyttämään sitä merkityksellisemmin ja miettimään, että ketä oikeasti haluaa seurata? Ketkä oikeasti inspiroivat elämään paremmin, entistä rakastavammin ja kiltimmin, tavalla jolla on oikeasti merkitystä?

-Muista, että et voi oikeasti tietää mitään toisesta ihmisestä pelkän ulkokuoren ja someprofiilin perusteella. Ihmisten elämä voi olla ihan jotain muuta miltä ulospäin näyttää. Muista tämä.

-Nosta ajatuksesi uudelle levelille ja käytä vertailua motivaationa kehittyä asioissa, joilla on sinulle oikeasti väliä. Löydä ja opi taso, jossa vertailu on inspiroivaa sekä positiivista.

 

 

Kuvat: Sara Lepistö


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *