Noora Fisher: Häpeä ja haavoittuvaisuus

Noora Fisher: Häpeä ja haavoittuvaisuus

  What we don’t need in the midst of struggle is shame for being human -Brene Brown

 

Kun tunnet olevasi viallinen, jäädyt, etkä saa sanaa suustasi,

kun haluat vain piiloutua ja kadota, tai kun sanot ja teet asioita, joita et ikinä muuten tekisi. Kun sinusta tuntuu, että et ole tarpeeksi hyvä. Tai tarpeeksi…? You name it.

Jos saat potkut, etkä uskalla kertoa siitä ystävällesi. Jos et mahdu vanhoihin farkkuihisi. Jos epäonnistuit small talkissa, tai et tajunnut vitsiä. It’s shame talking. Et välttämättä osaa tunnistaa mistä on kyse, joten kerron; syy on häpeä.  Se piinallinen ja epämukava, kuitenkin niin inhimillinen ja universaali tunne, josta kukaan ei halua puhua. Vaikka ihan jokainen meistä kokee häpeää. Kuinka tehdä siitä vähemmän tabu?

 

 

Puhumalla siitä.

Häpeä on syvästi satuttava tunne tai tuntemus siitä, että on paha tai huono, eikä ansaitse hyväksyntää tai rakkautta, ja on täysin yksin. Se voi olla sydäntä raastavaa. Häpeä kasvaa, jos siihen vastataan tuomiten, salaillen ja vaieten.

Naiset tuntevat eniten häpeää silloin, kun kokevat etteivät täytä sosiaalisia odotuksia tai normeja. Kuka minun pitäisi olla, mitä minun pitäisi olla ja miten minun pitäisi olla? Siellä missä on perfektionismia, on myös häpeää.

 

 

Monet sekoittavat häpeän ja syyllisyyden, vaikka ne ovat kaksi täysin eri tunnereaktiota. Kun kokee häpeää, ajattelee ”olen paha tai huono”, ja kun kokee syyllisyyttä, ajattelee ”tein jotain pahaa”. Häpeä voi olla niin voimakas tunne, että se saa aivot siirtymään ”fight, flight, or freeze”-tilaan, joka on ollut merkki esi-isillemme mahdollisesta tarpeesta puolustautua tai hyökätä. Tämä selittää häpeän aikaansaamat ennalta arvaamattomat reaktiot tai tunteet, joita on vaikea ymmärtää tai tunnistaa.

Vaikka onkin tärkeää, että koemme kaikki tunteemme työntämättä mitään syrjään,

on olemassa keinoja, joiden avulla voi opetella sietämään ja ymmärtämään omaa häpeää hiukan paremmin. Ensin, kysy itseltäsi ja kirjoita ylös:

Miltä häpeä tuntuu fyysisesti?

Entä psyykkisesti?

Miten ja millaisena haluaisit muiden näkevän sinut?

Millaisena et halua muiden näkevät sinua tai mitä et halua muiden ajattelevan sinusta?

Opiskele omaa häpeääsi. Voit oppia, että millaisissa tilanteissa se iskee ja miten se vaikuttaa sinuun ja sitä kautta käsittelemään sitä.  Kenties tarvitset hetken omaa aikaa, jotta se menee ohi. Ehkä pari syvää hengitystä riittää? Tai onko ajatus siitä, että olet hyvä omana epätäydellisenä itsenäsi tarpeeksi nujertamaan häpeän?

 

Jaa häpeän kokemuksia muiden kanssa, kerro niistä ja keskustele.

Se on vaikeaa, tiedän. Mutta niin palkitsevaa, koska häpeä ei kestä puhutuksi tulemista.

Se nimittäin katoaa, kun siihen vastataan aidosti empatialla. Empatia on toisen tunteiden ymmärtämistä, tuomitsematta, ja toisen asemaan asettumista.

 

 

Kaikkein tärkeintä on se, että kertoo toiselle ymmärtävänsä. Pari sanaa on riittävästi, kuten ”tiedän miltä sinusta tuntuu”, ”ei haittaa” tai ”se on täysin normaalia” ja häpeä on poissa.

Uskalla näyttää oman herkkyytesi ja haavoittuvaisuutesi ja muutoksia alkaa tapahtua.

Oman haavoittuvaisuuden tunnistaminen ja sen näyttäminen on todellista rohkeutta. Se tekee meistä kauniita. Se on rohkeutta olla epätäydellinen ja kertoa oma tarina koko sydämestä.

Se yhdistetään usein väärin; heikkouteen. Yhteiskunnan normit sanovat meille, että meidän tulisi olla kovia ja vahvoja, ja kaikki epämiellyttävät tunteet tulisi työntää syrjään. Mutta haavoittuvaisuus ei ole heikkoutta, ikinä!!

Se on arkipäivän tilanteita, kuten avun pyytämistä tai sitä, että sanoo ”rakastan sinua” ensin, tai, ensimmäisille treffeille pyytämistä.

Haavoittuvaisuus ei ole helppoa eikä mukavaa, mutta se on välttämätöntä, jotta voimme elää merkityksellistä elämää.

Kuinka houkuttelevaa olisi se, että odotamme ja odotamme, niin kauan, että olemme täydellisiä ja virheettömiä,

mitä by the way ei tule koskaan tapahtumaan,

Ja vasta sitten astumme esiin, tai teemme aloitteen tai etenemme urallamme.

Forget that!

Siellä missä on rakkautta, iloa, luovuutta, innovaatiota ja aitoa yhteenkuuluvuutta, siellä on myös epätäydellisyyttä, herkkyyttä ja haavoittuvaisuutta.

Uskalletaan siis rohkeasti!

Uskalletaan harjoitella rohkeutta kokea ihan kaikki tunteemme aidosti ja koittaa ymmärtää, että mitä ne kertovat meille omista arvoistamme.

Uskalletaan harjoitella myötätuntoa ensin itseämme ja sitten, muita kohtaan. Muistetaan, että olemme vahvoja ja meidät on luotu kohtaamaan haasteita ja vaikeuksia elämässämme.

Uskalletaan olla oma itsemme ja unohtamaan se, että millaisia meidän tulisi olla!

Uskalletaan kohdata häpeämme, ja muistetaan, että olemme vain ihmisiä.

Silloin kukoistamme ja loistamme. <3

 

Only when we are brave enough to explore the darkness will we discover the infinite power of our light. -Brene Brown.

 

 

 

Kuvat: Sara Lepistö

 

 

 

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *