Noora Fisher: Go with your gut! Charmikas suolisto

Noora Fisher: Go with your gut! Charmikas suolisto

”Suolisto = toiset aivomme. ” Monet ovat varmasti kuulleet tämän sanonnan. Sanonta perustuu siihen, että suolistossa on suuri määrä hermoja, enemmän kuin koko selkäytimessä?! Say WHAAT.

Tämän lisäksi suolisto on jatkuvassa yhteydessä aivoihin! Tätä monimutkaista yhteyttä tutkitaan ja yritetään ymmärtää koko ajan paremmin.

 

Muutamia asioita on tiedossa jo nyt; aivot ja suolisto käyvät jatkuvaa keskustelua keskenään, hermoimpulssien välityksellä. Tästä informaatiomäärästä jopa 90% kulkeutuu suolistosta aivoihin, ja vain loput 10% aivoista suolistoon. Suolisto on aivojen tärkein ja suurin (levitettynä 40 kertaa suurempi alue kuin ihomme) tiedonlähde. Tämä ruuansulatuselimistön osa kertoo aivoille, kuinka kropalla menee! Ovathan aivot aika eristyksissä muusta kropasta, suolisto sen sijaan keskipisteenä.

 

Suolistossa syntyy kaksikymmentä erilaista hormonia, muun muassa serotoniini, se niin sanottu mielihyvähormoni. Vagus-hermo toimii serotoniinin high wayna suolistosta aivoihin.

Myös kaksi kolmasosaa immuunipuolustuskyvystämme on lähtöisin suolistosta.

Tämän lisäksi siellä on yli 100 triljoonaa bakteeria, tuhansia eri lajikkeita. Tätä kokonaisuutta kutsutaan mikrobiomiksi. Bakteerit ovat elintärkeitä, ne huolehtivat meidän hyvinvoinnistamme. Suolisto tarvitsee hyviä bakteereja, sekä tietyn määrän huonoja bakteereja toimiakseen ihanteellisella tavalla; suojaten suoliston seinämiä, jotta ne pystyvät imemään itseensä ravintoaineita ruuasta sekä pitämään myrkyt poissa verestämme. Niinpä liiallinen ja jatkuva siisteys ja siivoaminen ei ole optimaalista terveyden kannalta, koska silloin emme altistu ja totu huonoihin bakteereihin ollenkaan.

 

 

Esimerkkinä suoliston ja aivojen yhteystyöstä on se, kun jännittyneenä tai hermostuneena saattaa kärsiä vatsavaivoista, tai jos on illalla syönyt jotain todella raskasta tai sopimatonta, seuraavana aamuna olo voi olla myös henkisesti epämiellyttävä ja raskas. Suolistolla on ollut rankka yö. Aivot kokevat sympatiaa suolistoa kohtaan.

Tutkimusten avulla on myös pystytty todistamaan, että jos kärsii jostain suolistovaivoista tai -sairauksista, kuten ärtyneen suolen oireyhtymästä, on suurempi riski kärsiä myös esimerkiksi masennuksesta tai ahdistuksesta. Sen hyvinvointi vaikuttaa ratkaisevasti myös mielialoihin.

 

Syy iho-ongelmiin, kuten akneen, ihottumaan tai jopa psoriakseen, voi löytyä suolistosta. Kun suolisto ja sen seinämät ovat tulehdustilassa tai voivat muuten huonosti, sillä voi olla vaikeuksia saada tarvittavat iholle tärkeät ravintoaineet imeytymään.

Muun muassa nivelkivut kuten niveltulehdukset, flunssa, päänsärky ja ruoka-allergiat. Syy näihinkin voi löytyä tästä monimutkaisesta ruuansulatuselimistön osasta. Se vaikuttaa myös vanhenemiseemme, sekä monien sairauksien syntyyn.

Ja arvatkaa mitä, silloin kun mahasta kuuluu outoja ja noloja murisevia ääniä, tietenkin vielä juuri silloin kun ei pitäisi, se puhdistaa ja siivoaa itseään ruokailujen välillä! Se huolehtii itsestään. Jep, aika siistiä!

 

 

On siis sanomattakin selvää, että suolisto on big deal. Kuinka sitten parhaalla mahdollisella tavalla huolehtia sen hyvinvoinnista ja sitä kautta omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista? Tips and tricks time!

 1. Nauti puhdasta, vähän käsiteltyä ja monipuolista ruokaa, joka sisältää reilusti kuituja ja kasviksia. Täysjyväviljoja, kasviksia ja juureksia. yes girlissä ollaan puhuttu kuitujen tärkeydestä aiemmin täällä ja täällä.
 2. Tarkkaile lisäaineiden, lisätyn valkoisen sokerin ja kovien rasvojen määrää ruokavaliossasi ja pidä ne minimissä 80% ajastasi.
 3. Probiootit ja prebiootit. Probiootit ovat monelle tuttu juttu. Niitä saa apteekista lisäravinteiden muodossa, ja niitä suositellaan matkoille mukaan ja esimerkiksi antibioottikuurin aikana. Luonnollisesti probiootteja saa hapatetuista, käymällä valmistetuista ruuista, kuten hapankaalista ja Kombucha-juomasta. Mutta mitä ovat prebiootit? Ne ovat liukenemattomia tai vaikeasti/hitaasti liukenevia kuituja, jotka liuetessaan muodostavat ruokaa suolistosta löytyville elintärkeille bakteereille. Prebiootteja saa helposti muun muassa banaanista, sipulista ja monista kasviksista, kuten parsakaalista.
 4. Huolehdi nesteytyksestä, juo paljon vettä.
 5. Pyri syömään rauhallisesti ja pureskellen ruokasi kunnolla. Muista, että vatsallasi ei ole hampaita!
 6. Give a break. Syö säännöllisesti. Silloin annat ruuansulatuksellesi ja vatsallesi tarvittavaa taukoa ruokailujen välillä.
 7. Kuuntele kroppaasi ja rakasta itseäsi. <3 Opettele aidosti kuuntelemaan kroppaasi, se kertoo, että mikä sopii sinulle ja mikä ei, ja että mikä saa sinut voimaan parhaiten. Muista myös levon ja liikunnan tärkeys.

 

 


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

 

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

 

1 Comment

 1. Suvi
  18 huhtikuun, 2018 / 5:36 pm

  Hei, suosittelen kaikkia asiasta kiinnostuneita lukemaan Giulia Endersin kirjan Suoliston salaisuus – Kaikki kehomme keskeisestä elimestä! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *