MIKSI LIIKUNTA KUUKAUTISTEN AIKANA KANNATTAA?

MIKSI LIIKUNTA KUUKAUTISTEN AIKANA KANNATTAA?

Kaupallinen yhteistyö: Vuokkoset

 

Monet saattavat skipata treenit kuukautisten aikana, mutta omien kokemustemme mukaan tämä ei todellakaan kannata.

 

And here’s why:

 

Super kivuliaiden kuukautisten aikana itsensä salille raahaaminen voi välillä tuntua liikaa pyydetyltä, mutta silloinkin on muita vaihtoehtoja kuin hikinen salirääkki. Kevyt kävelylenkki tai iltavenyttely lemppari Netflix-sarjan parissa saattaa tehdä ihmeitä. Mieliala kohenee ja kivutkin voivat lievittyä. Ai miten niin, sporttailu muka kivunlievitystä? Kyllä, kaikenlainen urheilu ja liikunta parantavat verenkiertoa, myös lantion seudulla ja täten myös kivut vähenevät.

 

Ja jeesustelu sikseen, kovimpien kipujen aikana minkäänlainen liikunta on TÄYSIN mahdotonta. Kokemusta meilläkin löytyy. Silloin ”eloonjääminen” ja tulehduskipulääke menevät etusijalle.

 

 

Liikunnasta voi olla apua myös kuukautisten aiheuttamaan turvotukseen. Ei ole mitenkään epätavallista, että kehomme vesimäärä lisääntyy kierron aikana 2,3–4,5 kg. Siis aika monta kiloa! Mutta treenatessa (etenkin hikoillessa) kehosta poistuu vettä ja turvotus vähenee.

 

Kuukautiskierron aiheuttamat hormonivaihtelut vaikuttavat väistämättä myös meidän liikuntamotivaatioon. Toisena päivänä voisi rikkoa omia ennätyksiä, kun taas toisena tekisi mieli hautautua sohvan perukoille ahtamaan kotiinkuljetuspizzaa naamaan.

 

Tärkein neuvomme onkin kuunnella itseäsi. Olet oman kehosi ja erityisesti mielesi paras asiantuntija. Jos tiedät, että väsyneestä ja tahmaisesta olosta huolimatta lenkille lähtö tuottaa lopputuloksena energiaryöpyn ja maailman parhaan fiiliksen, niin homma on selvä. Mars liikkeelle! Jos taas koet että kuukautisten ekana päivänä kotona viltin alla teen litkiminen tuo lohtua, niin hyvä näin. Ihailemme ihmisiä, jotka osaavat kuunnella kehonsa viestejä, sillä se on myös meille usein melko haastavaa.

 

yes girlin menkka- ja liikuntavinkit

-Koska kertaus on opintojen äiti, toistamme tämän: kuuntele itseäsi! Jos paras ystäväsi pinkoo puolimaratoneja kuukautisista huolimatta, ei se tarkoita, että sinun tulisi. Ehkä oma valintasi on vaikkapa saunahetki tai energisoiva banaanismoothie. yes girlin lempparit menkkojen aikana ovat vesimeloni ja raakasuklaa!

-Välttääksesi pahinta turvotusta, muista juoda vettä!

-Skippaa tiukat (treeni)vaatteet! Meidän päällä kuukautisten aikaan on aina mukavia ja tarpeeksi löysiä treenivaatteita.

-Pyri välttämään alkoholia suurissa määrin ennen kuukautisia. Krapula + kuukautiset + liikunta ei ole hyvä kombo!

-Vältä myös taas liikaa sokeri sekä kofeiinia. Ne voivat jopa pahentaa oloa.

-Vältä kovimpia vatsa- ja keskivartalotreenejä. Tiukat vatsarutistukset todennäköisesti vain pahentavat oireita. Voimakkaimmillaan kipuoireet ovat useimmilla meistä kuukautisten alettua, joten ota tällöin salilla astetta chillimmin.

-Muista rauta! Jos olet taipuvainen matalaan hemoglobiiniin tai menkkasi ovat tosi runsaat, voi olla tarpeen syödä normaalia enemmän rautaa. Saat rautaa muun muassa lihasta, pinaatista, nokkosesta, pavuista ja täysjyväviljoista.

-Ole itsellesi lempeä juuri ennen menkkojen alkua ja pari ekaa päivää! Mutta kun näistä päivistä on selvitty, olet vahvimmillasi niin henkisesti, kuin fyysisesti, joten pidäthän tämän mielessä etenkin vaikeimpien päivien aikana!

-Kuukautisten jälkeen kannattaa treenata kovaa! Naishormonitasot nousevat ja tekevät meistä vahvempia ja hyväntuulisempia. Tästä seikasta kannattaa vinkata myös esimerkiksi perheelle tai poikaystävälle 😉 Itsetunto nousee ja mielialat tasoittuvat. Tässä vaiheessa kiertoa kannattaa panostaa koviin ja haastaviin treeneihin, sillä nyt kropassa on rutkasti energiaa!

-Liika on liikaa! Liian rankka treeni voi sekoittaa hormonit. On hyvä muistaa, että aina ei kannata treenata hullun lailla. Jos treenaat jatkuvasti liian kovaa, keholle ei jää aikaa palautua. Tällöin munasarjojen toimintaa säätelevä aivolisäke ei toimi normaaliin tapaan ja munasarjojen toiminta voi häiriintyä niin pahasti, että ovulaatiota ei tapahdu ja kuukautiset jäävät pois. Huippu-urheilijoista löytyy tästä monia eläviä esimerkkejä. Muista myös, että kovaa treenaaminen ei ole ainoa stressiä tuottava tekijä, vaan kaikki muutkin stressorit voivat johtaa tähän samaan.

 

yes girlin lempparitavat liikkua kuukautisten aikana ovat kevyt jooga, kävelylenkit ulkona (kesät talvet) ja erityisesti uinti. Kumpikaan meistä ei ole mikään Michael Phelps, vaan tykkäämme pulikoida sen minkä kulloinkin jaksamme. Pikku allasjumppa kimpassa tehtynä on aina hauska! Olemme ottaneet tavaksi tsempata (välillä puoliksi pakottaa, heh) toinen toisemme kylmäaltaisiin tai avantoon. Tämä jos joku jeesaa kipuihin ja turvotukseen! Ja freesaa se samalla mieltäkin. Myös cryo-hoidosta olemme saaneet apua niin menkka- kuin lihaskipuihin.

 

 

Kuukautissuoja vai tamponi liikkuessa?

 

Vuotoja on yhtä paljon kuin naisia. Joten vastauksemme on sen mukainen.

 

Jotkut eivät tykkää käyttää tamponeita lainkaan, mutta meille se on ylivoimaisesti paras vaihtoehto liikunnan aikana. Kaikista olemassa olevista vaihtoehdoista tamponi on varmin ja hygieenisin. Kotimainen Vuokkoset on lanseerannut ikioman Organic Tampon –linjan, joka on 100% luomupuuvillaa. Lisäksi se on kaupan hyllyn ainut laatuaan; se on allergiamerkitty, mikä tarkoittaa sitä, ettei tuote sisällä hajusteita, klooria tai muita sinulle haitallisia kemikaaleja.

 

Vuokkoset Organic Tamponit ovat täysin biohajoavia ja tamponin voikin käytön jälkeen kompostoida. Aika todella cool!

 

Me yes girlit haluamme antaa jättiläisaplodit tälle kotimaiselle yritykselle, joka uurtaa uraa näin tärkeän ja niin monia meistä koskevan asian puolesta. Sillä miksi kukaan haluaisi laittaa suoraan limakalvoilleen muuta kuin parasta ja puhtainta?

 

 

Miten te tykkäätte liikkua kuukautisten aikana? Lisävinkkejä otetaan mieluusti vastaan!

 

Ja P.S. Onneksi ihanat uikkarit ovat nyt muodissa, niin turvonneen masunkin saa helpommin piiloon uintireissuilla.

 

 

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!