Sarah Grünn: Maailman vegaanipäivä ja miten tunnistat vegaanisen kosmetiikkatuotteen?

Sarah Grünn: Maailman vegaanipäivä ja miten tunnistat vegaanisen kosmetiikkatuotteen?

 

Tänään 1. marraskuuta vietämme maailman vegaanipäivää, kuinka mahtavaa! Parin viimeisen vuoden aikana vegaaneiden ruokavalikoima on kasvanut hurjasti ja aiheesta on muutenkin puhuttu enemmän, myös omassa kaveripiirissä. Vaikka en ole itse vegaani, on minulle tärkeää oppia tiedostamaan omien valintojeni vaikutus sekä kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Ruokakaupan hyllystä on melko helppo spotata vegaaninen tuote ja kokkailu onnistuu enemmän kuin usein ilman lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita käyttämättä. Kuitenkin iso kysymysmerkki nousee, kun kosmetiikkahyllystä tulisi löytää vegaaninen tuote. Miten vegaanisen kosmetiikkatuotteen tunnistaa ja mitä se oikein tarkoittaa? Tämän kirjoituksen tavoitteena on antaa lisäinformaatiota siitä, kuinka vegaanisen kosmetiikkatuotteen tunnistaa.

 

Maailman vegaanipäivä sai alkunsa The Vegan Society -yhdistyksen 50-vuotisjuhlassa 1994. Yhdistyksen logo on saattanut tulla tutuksi tuotteiden purnukoista, mutta kerron eri tunnuksista ja merkeistä enemmän hetken päästä. Tämän postauksen lopusta löydät myös minun, Petran ja Kriseldan go-to vegaaniset kosmetiikkatuotteet.

 

Kuten alussa mainitsin, vegaaniset kosmetiikkatuotteet ovat minulle tuntematonta aluetta, joten otin asiakseni opiskella aihetta. Pienen tutkimustyön jälkeen selvisi, että vegaaniselle kosmetiikalle ei ole olemassa virallista määritelmää. Sanoisin kuitenkin, että yhteinen näkemys on olemassa.

 

Pureudutaan siis ensin siihen, mitä yleisesti tarkoittaa kun kosmetiikkatuote on vegaaninen:

 • Tuotetta ei ole testattu eläimillä
 • Tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, kuten esimerkiksi mehiläisvahaa, etanaseerumia tai kollageenia
 • Eläinperäiset aineosat on korvattu niiden kasviperäisillä tai synteettisillä vastineilla

 

Esimerkiksi luomuksi merkattu tuote ei tarkoita, että tuote olisi vegaaninen. Tämä saattaa olla hassu juttu mainita, mutta kosmetiikkatuotteista puhuttaessa luonnollisuudesta tai luomusta tulee helposti mieleen täysin kasvipohjainen tuote. Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa voidaan käyttää hunajaa, mikä on eläinperäinen raaka-aine. Luonnonkosmetiikan tapaan vegaanisten tuotteiden valmistajat ajattelevat usein ympäristöystävällisesti, mutta se ei kuitenkaan takaa esimerkiksi tuotepakkauksien ympäristöystävällisyyttä.

 

 

”Vegaanisen kosmetiikkatuotteen tunnistaa helpoiten tunnusmerkistä.”

 

Monelle meistä tuotepurkkien raaka-aineiden lukeminen on sama kuin lukisi omaa horoskooppia tähtitaivaalta. Astronomisen vaikeuden lisäksi raaka-aineluettelosta ei aina tule esille, onko jotain raaka-ainetta joskus testattu eläimillä. Vegaanisen kosmetiikkatuotteen tunnistaa helpoiten tunnusmerkistä. Helpointa ja varminta on siis etsiä tiettyjä tunnuksia, jotka takaavat tuotteiden vegaanisuuden. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kaikilla vegaanisilla tuotteilla ei ole siihen kuuluvaa tunnusta, sillä se pitää erikseen hakea ja yleensä myös maksaa. Listaan vegaanisten brändien löytämistä varten muutaman linkin.

 

Cruelty Free & Vegan (PETA) -sertifikaatti

 

Maailman suurimman eläinten oikeuksia puolustavan People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) -järjestön Cruelty Free & Vegan -sertifikaatti vaatii eläinkokeettomuuden noudattamista tuotannon eri vaiheista. Yritys ei saa testata tai testauttaa valmista kosmetiikkaa tai sen raaka-aineita eläinkokein. Tuotteissa tai valmistusprosessissa ei käytetä tai ole käytetty mitään eläintuotteita tai eläinperäisiä sivutuotteita.

 

 

Vegan (The Vegan Society) -sertifikaatti

Vegaani-sanan luoneen ja maailman ensimmäisen vegaaniyhdistyksen The Vegan Society -sertifikaatti vaatii, että valmistajan ja/tai tuottajan tuotteissa tai valmistusprosessissa ei käytetä tai ole käytetty mitään eläintuotteita tai eläinperäisiä sivutuotteita. Sertifikaatti vaatii myös, että tuotteiden kehittämisessä ja/tai tuotannossa ei käytetä, tai olla käytetty minkäänlaista testausta eläimillä, joka suoritetaan yhtiön omasta aloitteesta tai kolmansien osapuolien toimesta, joita yhtiö voi kontrolloida. Lisäksi geenimanipuloitujen organismien (GMO) kehittämisessä ja/tai tuotannossa ei tule olla käytetty eläingeenejä tai eläimistä peräisin olevia substansseja. Tuotteet jotka sisältävät geenimanipuloituja organismeja (GMO) tulee aina merkitä tällaisiksi. The Vegan Society tarkistaa kaikki sertifikaatin saaneet tuotteet kerran vuodessa.

 

 

”Se, että tuotetta ei ole testattu eläimillä, ei tee siitä vegaanista.” 

Se, että tuotetta ei ole testattu eläimillä, ei tee siitä vegaanista. Eläinkokeettomuus on kuitenkin kriittinen osa päivän teemaa, joten haluan nostaa muutaman tuotteiden eläinkokeettomuutta takaavan sertifikaatin.

 

Leaping Bunny -sertifikaatti

 

 

Eläinkokeettoman kosmetiikan Leaping Bunny -sertifikaatti vaatii eläinkokeettomuuden noudattamista tuotannon eri vaiheista. Yritys ei saa testata tai testauttaa valmista kosmetiikkaa tai sen raaka-aineita eläinkokein. Raaka-ainetoimittajilta vaaditaan kirjalliset vakuudet eläinkokeettomuudesta. Sertifikaatti ei salli tuotteiden vientiä sellaisille alueille, jossa kosmetiikkaa jouduttaisiin testaamaan eläinkokein.

Sertifikaattiin liittyessä ja kolmen vuoden välein Leaping Bunny -kosmetiikkayritysten täytyy käydä läpi ulkopuolisen yrityksen tekemä eläinkokeettomuuden tarkastus, jonka tulosten perusteella sertifikaatti on mahdollista myöntää seuraavalle kolmelle vuodelle. Auditoinnin suorittava asiantuntijayritys vaatii usein tarkastuksesta maksun. Hyppäävää jänistä esittävän logon käytöstä pakkauksissa saatetaan myös periä nimellinen maksu. Leaping Bunny -sertifikaatti on käytössä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja useassa Euroopan valtiossa. Yhdysvalloissa Leaping Bunnya ylläpitää samanniminen organisaatio ja Suomessa Animalia.” Lainaus: https://www.houseoforganic.fi/category/298/leaping-bunny

 

 

Cruelty Free (PETA) -sertifikaatti

 

Maailman suurimman eläinten oikeuksia puolustavan People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) -järjestön Cruelty Free & Vegan -sertifikaatti vaatii eläinkokeettomuuden noudattamista tuotannon eri vaiheista. Yritys ei saa testata tai testauttaa valmista kosmetiikkaa tai sen raaka-aineita eläinkokein.

 

 

Koska kaikilla vegaanisilla kosmetiikkatuotteilla ei välttämättä ole tuotepakkauksessa tunnusta, tässä lyhyt listaus yleisistä eläinperäisistä raaka-aineista:

 • Etanaseerumi
 • Estrogeeni
 • Kollageeni
 • Kuningatarhyytelö
 • Elastiini
 • Mehiläisvaha
 • Hunaja
 • Keratiini
 • Kolesteroli
 • Allantoiini
 • Karmiini
 • Lanoliini
 • Silkkiproteiini
 • Tali

 

Varman tiedon tuotteen vegaanisuudesta ja eläinkokeettomuudesta saa kuitenkin kysymällä aiheesta itse yritykseltä tai katsomalla tuotepakkauksen sertifikaatteja. Koska tuoteselosteessa mainitun raaka-aineen alkuperää ei aina mainita, on hyvä tarkistaa valmistajalta raaka-aineiden alkuperä.

 

Voit myös tarkistaa näistä listoista onko tietty brändi vegaaninen:

Animalian kosmetiikkalista

Cruelty Free International kosmetiikkahaku

Leaping Bunny kosmetiikkahaku

Vegan Society kosmetiikkahaku

PETA kosmetiikkahaku

 

 

Kosmetiikka-aiheinen postaus vaatii tietenkin muutaman kosmetiikkatuotteen! Kävin mielessäni meikkipussini kultaisimpia aarteita ja yllätyin siitä, kuinka moni go-to kosmetiikastani on vegaanista! Tästä tuli niin iloinen mieli, sillä en osannut odottaa lempparituotteideni olevan vegaanisia.

Tämän hetken lempparit vegaaniset kosmetiikkatuotteet ovat: BH Cosmetics Carli Bybel -paletti, Sigma E35 -luomivärisivellin, The Balm Mary-Lou Manizer -korostuspuuteri , Urban Decay Primer Potion -pohjustustuote

 

 

Kriseldan vegaaniset go-to kosmetiikkatuotteet: Lumene Invisible Illumination tuotesarjasta Instant Glow -sävyvoide, huulihohde, poskipuna- ja hohdepaletti, Lumenen Nordic Chic kulmavaha ja Natural Glow -aurinkopuuteri.

 

Petran vegaaniset go-to kosmetiikkatuotteet: Estelle & Thild -ripsiväri ja sun powder brush, bareMinerals Gen Nude Liquid Lipcolor ja Lumenen Nordic Chic kulmavaha.

 

Jos haluat lukea lisää aiheesta, suosittelen tutustumaan näihin sivuihin:

http://www.vegaaniliitto.fi

http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/vegaaninen_kosmetiikka/

http://animalia.fi/muu-kuluttaminen/elainperaiset-aineet-kosmetiikassa/

http://animalia.fi/kosmetiikkalista/kosmetiikkatuotteiden-vegaanisuus/

http://www.vegaanituotteet.net/

 

Englanniksi:

https://www.leapingbunny.org/

https://www.vegansociety.com

https://www.peta.org/

 

Facebook-ryhmiä:

Vegaanikosmetiikka

Eläinkokeeton kosmetiikka

 

 

Ihanaa loppuviikkoa kaikille!

 

-Sarah

 


SARAH GRÜNN

Kauneuden ja muodin parissa työskentelevä PR- ja viestintäalan ammattilainen

 

Instagram: @sarahgrunn

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!