Luonnon oma BOTOXI: Kollageeni

Luonnon oma BOTOXI: Kollageeni

Tiesittekös tätä: noin 25-30 vuoden iässä elimistö alkaa menettää kykynsä tuottaa kollageenia? Ja 40 vuoden hujakoilla kollageenintuotanto lakkaa täysin.

Jahas, mutta mitäs se kollageeni siis oikein onkaan? Hyvä kun kysyitte!

Wikipedia sanoo näin: Kollageeni on tukikudoksen yleisin säiemäinen proteiini. Kollageenia esiintyy muun muassa luussa, rustossa, jänteissä, ihossa sekä elinten ympärillä. Noin 40 % elimistön proteiinien kokonaismassasta on kollageenia.

Sana kollageeni tulee kreikan sanasta kólla, joka tarkoittaa liimaa. Uuu, interesting! Kollageeni on kirjaimellisesti aine, joka pitää meidät yhdessä. Se vähentää nivelongelmia, parantaa suoliston toimintaa, vahvistaa hampaita ja kynsiä. Ja ennen kaikkea, kollageenilla on tärkeä rooli meidän isoimman elimen, ihon terveydelle, sillä sitä on kiittäminen ihon joustavuudesta.  Se myös auttaa kehomme kykyä tehokkaasti korjaamaan ja korvaamaan vanhoja ihosoluja.

Kyseessä on siis luonnon oma botoxi!

Nuoren ihmisen ihossa kollageenia on jopa 75%. Koska kollageeni vaikuttaa merkittävästi ihon täyteläisyyteen, sen hupeneminen saa ihon veltostumaan. Tuloksena rypyt, juonteet ja muita ikääntymisen merkkejä kuten pienten verisuonien katkeilua. Kun asiaa ajattelee, niin tämähän on todella järkeenkäypää. Joten; eikös kollageenin tulisi olla hyvinvoinnin hoitokeinona ihan no brainer – onko siis turha tuhlata rahaa esimerkiksi kalliisiin voiteisiin, jotka hoitavat ihoa lähinnä vain ulkoisesti sen pinnalta?

Ja mistä sitä kollageenia oikein saa? Entäs nämä kaikki markkinoille ryminällä tulleet ravintolisät?

Noh, ruuasta kollageenia on melkoisen hankala saada. Sitä saa luista, rustoista, nahasta, sidekudoksista, kalanruodoista, eli siis kaikesta sellaisesta, joka yleensä menee roskiin. Länsimaisen ruokavalion ei voi missään määrin sanoa olevan kovin hyvä kollageenin lähde.

Koska rustojen rouskuttajaksi meistä ei ole, on yes girlin ratkaisu kollageenilisät.

Kollageenia on saatavissa ravintolisänä sekä eläinkollageenina että kalakollageenina – pahoittelut siis vegaaneille ja osalle vegeistäkin, kollageeni ei teille sovi. Eläinkollageeni tehdään useimmiten naudan nahasta. Kalakollageeni on kalan ihosta (suomuista) ja tukikudoksesta eristetty proteiini. Molemmat kollageenityypit on yleensä hydrolysoitu eli suomeksi: ne on pilkottu niin, että jopa yli 90 % kollageenista imeytyy elimistöön.

Kollageeni 1:n eli tuon naudasta valmistetun kollageenin sisältämien aminohappojen lukumäärä ja järjestys vastaa parhaiten ihmisen aminohappojen määrää ja järjestystä. Kollageeni 2 eli viljellyistä kalalajeista valmistettu kollageeni taas imeytyy hieman monimutkaisemmin ohutsuolen kautta.

 

Luontaistuotemyymälöistä ja esimerkiksi Ruohonjuurista löytyy hyviä kollageenivaihtoehtoja. Kuvissa näkyvä Puhdas+ Beauty Kollageeni-jauhe on kalakollageenia ja sitä kaikista korkealuokkaisinta ja parhaiten imeytyvää sellaista. Itse kala käytetään eettisesti kokonaan (sen liha syödään ja nahasta eristetään kollageeni).

Tämä jauhe on kotimainen, eikä siihen ole lisätty mitään keinotekoista. Usein kollageenituotteissa on mukana aromeja, täyte-, säilöntä- ja lisäaineita ja makeutusaineita, joita et halua nauttia. Tarkkana siis näissä! Kysy vaikka ammattilaiselta myymälässä apua.

Jauhoa tulisi nauttia 1-2 ruokalusikallista päivässä ja se on helppo sekoittaa lasilliseen vettä, smoothien tai vaikka puuronkin joukkoon.

Toinen kollageenijauhe, josta olemme kuulleet hyvää on tämä Karita Tykänkin käyttämä tuote. Jauhe on nautapohjainen eli mikäli välttelet sitä, niin huomioi se valinnoissasi. Karita kirjoittaa, että kyseessä on yksi harvoista kauneudenhoitotuotteista josta ei koskaan luovu! yes girl on samoilla linjoilla!

Jos jauhe ei kuulosta sun jutulta, niin aina on olemassa pillerivaihtoehdot.

Ja muistakaa myös, että kollageenin paras kaveri on C-vitamiini! Kollageenia ei nimittäin synny ilman C-vitamiinia. Koska C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, pitää sitä saada lisää joka päivä. Kasviksia, kasviksia ja vielä vähän lisää kasviksia!

 

Kollageeni on tärkeää myös nivelten terveydelle!

Ruston sisältämästä proteiinista on 50% tyypin 2 kollageenia, joten tässäkin on helppo ymmärtää sen vähenemisen heikentävän rustoa ja estävän sen uudistumista. Tuloksena on kipuilevat nivelet sekä niiden paukkuminen ja rutina. Mikäli rustoa ei ns. voidella tarpeeksi kollageenilla, on vaarana nivelten yhteen hankautuminen, kiputilat ja tulehdukset.

Kollageenin vihollisia on ainakin sokeri, tupakka ja aurinko. Ja tietysti yksipuolinen köyhä ravinto.

Mainio uutinen on, että voimme taistella ikääntymistä vastaan kollageenin avulla. Se että kollageeni hoitaa kehoa monipuolisesti sisältä ulos päin on parasta yes girl -approved kamaa!

Vaikka ruuista kollageenia onkin nykyään vaikea saada, jaamme aiheeseen liittyen yhden lempparireseptimme myöhemmin tällä viikolla! Vinkkinä: höyryävän kuumaa ja ihanan alkukantaista!

Sillä välin voit pitää mielessä ravintolisien lisäksi, että esimerkiksi kananmunista, tomaateista, chiasta ja valkosipulista sanotaan löytyvän kollageenia. Sitrushedelmät eivät kollageenia sisällä, mutta niiden korkean C-vitskupitoisuuden vuoksi nekin ovat tärkeässä roolissa kollageenin buustaamisessa. Eiköhän tästedes aloiteta aamut isolla lasillisella sitruunavettä kollageenilusikallisella!

 

 

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!