Näin väistät veemäisen jetlagin

Näin väistät veemäisen jetlagin

Mr. Jet Lag on veemäinen tyyppi!

Loma voi mennä snadisti penkin alle jos kehon omaa kelloa ei meinaa saada raiteilleen. Päikkärit, etenkin ne 3h mittaiseksi venyneet, on vihoviimeinen juttu ja usein vaan pahentaa ongelmaa.

Yes girlin tammikuussa on riskinä jos jonkinmoinen aikaeroväsymys, koska luvassa on niin häämatkaa kuin lomamatkaa palmujen katveeseen.

Halleluja! Aurinkoenergia tulee todella tarpeeseen!

Kokosimme siis itsekkäistäkin syistä ylös parhaat vinkkimme jetlaakin päihittämiseen. Näitä noudattamalla on jo hyvät mahkut onnistua unirytmin kanssa niin kohteessa kuin kotimaahankin palattua.

 

Valmistaudu tulevaan! Kun matkakohde on tiedossa, aloita kehon säätämistä aikavyöhykkeelle halutessasi jo vaikka viikon verran etukäteen. Jos olet Euroopassa ja matkustat länttä kohti, mene myöhemmin nukkumaan, kun taas Japanin reissua varten nukkumaanmenoa ja heräämistä kannattaa aikaistaa. Kun lennetään itään päin, rasitus tulee selvemmin esille ja kestää pidempään kuin länteen päin mentäessä. Tämä johtuu siitä, että sisäisen kellon on helpompi jätättää kuin edistää käyntiään.

Unohda kotimaan aika! Aseta kellosi lentokoneessa siihen aikavyöhykkeeseen johon matkustat ja asennoidu toimimaan sen mukaan. Huijaa kehoasi ja mieltäsi unohtamaan ”mitä kello on kotona”. Älä siis nuku koneessa jos et nukkuisi tulevalla aikavyöhykkeelläkään. Eli jos lennät yön yli mutta saavut kohteeseen illalla, niin pyri olemaan lennon ajan hereillä. Katso leffoja ja tee vaikka töitä läppärillä tai puhelimella, niiden keinotekoinen valo pitää sinua hereillä. 

*Jos oleskelet kohdemaassa alle kaksi vuorokautta, oma kello on syytä pitää visusti kotimaan ajassa. Näin lyhyessä ajassa sisäinen kello ei ehdi sopeutua uuteen paikalliseen aikaan.

Vältä liikaa kofeiinia! Matkustuspäivänä kannattaa juoda paljon kahvia! VÄÄRIN! Jos tiedät että kofeiinilla on pitkäaikainen piristävä vaikutus teikäläiseen, kannattaa kahvin lipitys pitää minimissä.

Vältä liikaa alkoholia! Jos nautit lentokoneessa alkoholia, pidä määrä minimissä. Nimim. kokemusta vastakkaisesta toimintatavasta on.  Jo 3 lasillista kuohuvaa saa kehon kuivumaan ja yläilmoissa alkoholi vaikuttaa vielä voimakkaammin.

Muista juoda! Vettä. Veskihätä saattaa häiritä tämän vuoksi koneessa useaan otteeseen, mutta sekin on hyvä, sillä raajat saa liikuntaa ja verenkierto tykkää tästä. 

Lepää kun on sen aika! Jos taas on aika yrittää nukkua tai tiedät, että sen aika lähestyy, aloita rentoutuminen äläkä tuijota enää puhelintasi. Pitkäveteinen kirja toimii tässä myös hyvin, HA! Bonusvinkkinä unimaski sekä laadukkaat vastamelukuulokkeet. Rauhoittavia biisejä voi kuunnella vaikkapa aplikaatiosta nimeltä relax melodies.

Kuuma & kylmä suihku! Jos olet yhtä OCDC kuin me yes girlit, suosittelemme purkamaan matkalaukun sisällön heti majapaikkaan saavuttuasi. Olosi on heti kotoisampi! Tämän jälkeen on vuorossa suihku, jossa kropasta saa huuhdeltua lentokoneen ällöttävät pöpöt (ja hikiset kainalot). Kuuma suihku rentouttaa, mutta tämän lisäksi suosittelemme köyhän miehen cryo-hoitoa eli jääkylmää suihkua. Tämä antaa ihanan potkun verenkierrolle ja jalkojenkin mahdollinen turvotus laskee!

Muista syödä! Lentokoneen ja kenttien ruoka on välillä tosi syvältä. Pidä huoli siitä että syöt ja ota halutessasi jo koneeseen mukaan eväitä. Jos olet perillä kohteessa aamulla, syö aamupalaa, lounasaikaan tilaa lounasta jne. Nauti ateria jota paikallisessa aikavyöhykkeessä muutenkin söisit. Syö ja juo vettä! 

Ulkoile ja hikoile! Tutustu uuteen ympäristöön pienen kävely- tai juoksulenkin muodossa. Jos hiki pukkaa pintaan, niin sitä parempi! Aurinko auttaa kehoa uuden aikavyöhykkeen kanssa ja siksi hotellihuoneesta kannattaa siirtyä ulos.

Turvaudu tarvittaessa melatoniiniin! Kun matkustat useamman aikavyöhykkeen yli, voit helpottaa unen saantia melatoniinilla. Muista ottaa tämä kaksi tuntia ennen toivottua nukahtamista. Varsinaisia unilääkkeitä emme suosittele jet lagin hoitoon!

Älä anna periksi! Älä lankea päikkäreille, jos aika ei ole sille suotava! Tätä ei voi korostaa tarpeeksi! Don’t be a baby! Sinnittele paikallisten rytmissä eka päivä ja teet tulevien päivien elämästäsi paljon helpompaa.  

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!