IF NOT NOW THEN WHEN

IF NOT NOW THEN WHEN

Tiedätte varmuudella jo että tytöillä on spesiaali paikka yes girlin sydämessä.

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää ja haluamme siksi omistaa muutaman sanan tytöille.

Tyttöjen oikeudet eivät kuitenkaan liity vaan tyttöihin itseensä, vaan koko maailmaan. Se että tytöillä olisi oikeus päättää tulevaisuudestaan, on paitsi tyttöjen, myös luonnollisesti koko maailman etu.

Tämä päivä muistuttaa siitä syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat ikänsä ja sukupuolensa vuoksi ympäri maailmaa. Lisäksi tarkoituksena on kiinnittää huomiota tyttöjen voimaan ja potentiaaliin. Koska sitähän meillä piisaa!

Faktat ovat kuitenkin karuja.

Joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana ja kaksi miljoonaa tyttöä synnyttää alle 15-vuotiaana. Tyttöihin kohdistuu muun muassa seksuaalista väkivaltaa ja ihmiskauppaa. Samat seikat kohdistuvat toki poikiin, mutta prosentuaalisesti ollaan aivan eri tasolla.

 

Tästä meille ja maailmalle tärkeästä aiheesta voisi kirjoittaa loputtomiin, mutta me tuomme nyt muutaman yes girl -pointin esille.

KOULUTUS

Tämä tulee aiheena meille molemmille mieleen ensimmäisenä. Kaikista tärkeintä nykymaailmassa olisi tyttöjen pääseminen kouluun. Koulutus on avainasemassa siihen, että lapset ja erityisesti tytöt paitsi oppivat uusia taitoja, saavat tietää oikeuksistaan. Sillä tätä kautta he voivat myös oikeuksiaan puolustaa. Kehitysmaissa köyhyys periytyy sukupolvelta toiselle. Jos perheessä tyttö saa koulutuksen, niin hän voi sen avulla auttaa katkaisemaan köyhyyden kierrettä. Yhteiskunnat eivät voi kehittyä kunnolla, jos naiset eivät ole niitä täysivaltaisesti mukana rakentamassa.

PALKKA

Miksi rahasta puhumista pitäisi hyssytellä? Palkkojen epätasa-arvoon eli siihen kun nainen ja mies tekevät samaa työtä mutta saavat eri palkkaa, tulisi saada muutos. Meillä Pohjoismaissa olisi oiva mahdollisuus näyttää esimerkkiä muulle maailmalle. Naisten ja miesten väliset palkkaerot Suomessa koko työmarkkinoilla ovat noin 16 prosenttia, miehen euro on naisen 84senttiä. Tähän lukuun päädytään silloin, kun verrataan keskimäärin säännöllisen työajan perusteella maksettuja palkkoja. Kehitysmaissa palkkaerot miesten ja naisten välillä ovat valtavat, tämä ei varmaan yllätä ketään. Tuntuu silti käsittämättömältä, että esimerkiksi Sri Lankassa naiset tienaavat vain 30 prosenttia siitä mitä miehet, miehen euron ollessa siis naisen 30 senttiä. 

PERHE

Jälleen pohjoismaat saavat näyttää mallia muulle maailmalle, mutta on meilläkin vielä tekemistä. Etenkin perheen perustamisvaiheeseen liittyy puutteita, sillä kodin ja lastenhoidon tuoman kuorman pitäisi jakautua tasaisemmin vanhempien välillä. Moni isä haluaisi myös viettää enemmän aikaa lastensa kanssa kotona, mutta yhteiskunnan rakenteet eivät kannusta tähän. Jos asiaa saataisiin vietyä eteenpäin, tasottaisi tämä varmasti samalla tyttöjen ja naisten tietä koulutukseen ja työelämään. 

 

 

Olemme onnekkaita siitä, että saamme elää Suomessa, jossa asiat ovat hyvin. Tähän on kuitenkaan turha tuudittautua, sillä tasa-arvon eteen on meilläkin tekemistä.

IF NOT NOW THEN WHEN?

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.