Ennenaikainen vanheneminen ja hormonit

Ennenaikainen vanheneminen ja hormonit

 

 

Sen lisäksi, että hormonit vaikuttavat mielialaamme, niillä on myös näppinsä pelissä kehon vanhenemisprosessissa. Elimistön vanhenemismuutokset alkavat näkyä 20-30-vuotiaana, kuitenkin viimeistään 40-50-vuotiaana. Silloin solujen toiminta muuttuu ja osa soluista tuhoutuu. Vanhetessa elimistö kuihtuu, kuivuu ja rasvoittuu.

Hormonien lisäksi vanhenemiseen toki vaikuttavat mm. periytyvät tekijät, stressi ja elämäntavat, kuten tupakointi ja päihteiden käyttö.

 

Jenkkiläinen lääkäri, Dr. Taz Bhatia on tutkinut hormonien vaikutusta mielialaan, painonhallintaan, energiatasoihin ja vanhenemiseen. Hänen mukaansa on olemassa viisi hormonia, jotka säätelevät vanhenemista. Ikääntymistä ei voi estää, mutta sitä voi hidastaa oikeanlaisella ravinnolla.

 

ESTROGEENI

 

Estrogeeni on nais- eli kauneushormoni. Sen tuotanto säätelee feminiinisiä ominaisuuksia, kuten kohdun ja limakalvojen toimintaa. Se tekee ihostamme pehmeämmän ja hiuksista kiiltävämmän. Se saa meidät tuntemaan itsemme naisiksi. Estrogeeniä voi kuitenkin erittyä liikaa ja sen liikatuotanto voi aiheuttaa migreenejä, rintojen arkuutta ja endometrioosiaa. Jos sitä taas tulee liian vähän, niin iho menettää elastisuuden, hiukset putoilevat ja luusto heikkenee. Hormonitasapaino on avain nuorena pysymiseen.

 

Syö näitä: pähkinävoita, avokadoja ja gheetä.

 

KELTARAUHASHORMONI

 

Progesteroni eli keltarauhashormoni on myös naishormoni, joka toimii yhdessä estrogeenin kanssa. Ne paitsi säätelevät kuukautiskiertoa ja raskaaksi tulemista, mutta myös vaikuttavat laajemmin koko kehoon. Keltarauhashormoni vaikuttaa mm. meidän kognitiiviseen suorituskykyyn ja energiatasoihin. Mikäli siis kärsit keskittymis- ja uniongelmista kyseessä voi olla epätasapaino keltarauhashormonin erityksessä.

 

Syö näitä: kurpitsansiemeniä, mustia papuja, manteleita ja muita magnesiumpitoisia ruokia.

 

 

INSULIINI

 

Ah, tuo hormoni joka säätelee sokerin määrää kehossamme. Sillä on valtava vaikutus painoon ja keskivartalolihavuuteen. Kun aineenvaihdunta hidastuu, insuliinin erittyminen hidastuu ja verensokeri elimistössä nousee.

Insuliinin tehtävä on alentaa verensokreia lisäämällä sokerin pääsyn lihassoluihin ja sokerin palamista energiaksi sekä edistämällä sokerin varastoitumista maksaan ja lihaksiin, ja rasvahappojen varastoitumista rasvakudokseen. 

 

Välttele näitä: Valkoinen (ja prosessoitu) sokeri, yliprosessoitu ruoka, alkoholi ja suola.

 

KORTISOLI

 

Niin kutsuttu stressihormoni eli kortisoli nopeuttaa vanhenemista enemmän kuin mikään muu hormoni. Normaali kortisolin eritys on hyvästä, se pitää meidät energisinä ja motivoituneina, mutta jos se on jatkuvasti koholla, niin elimistö menee krooniseen stressitilaan ja silloin oireina voi olla mm. verenpaineen nouseminen, huonosti nukutut yöt, suoliston oireilu ja ahdistuneisuus. Kortisolin jatkuva eritys aiheuttaa elimistössä on tulehdustilan, joka taas voi saada aikaan vakavampia sairauksia.

 

Muista nämä: Syö tasaisin väliajoin, 3-4 tunnin välein. Monipuolinen ja värikäs ruokavalio, joka sisältää paljon vihreää, protskua, hyviä rasvoja ja hiilareita. Pidä kofeiini ja sokeri minimissä. Muista B-vitamiini ja rauta, jotka pitävät energiat tasapainossa.

 

KILPIRAUHANEN

 

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta on ollut viime vuosina paljon puhetta ja sen yleisyys on hälyttävää. Oireina voi olla mm. väsymys, turvotus, hiustenlähtö ja mielialamuutokset. Oireet ovat melko arkisia, eikä niitä ole helppo yhdistää kilpirauhaseen.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat lähes jokaiseen soluun kehossamme ja sen vajaatoiminta voi vähentää aineenvaihduntaa jopa 50%. Ne myös säätelevät kehon proteiinin, rasvan ja hiilareiden käyttöä, sekä vaikuttavat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaan.

 

Syö näitä: parapähkinöitä, kananmunia, kalaa (luomua) ja merilevää. Punainen liha on myös hyvä ravintolähde ja monet vannovat paleo-ruokavalioon.

 

 

Elimistöllämme on melkoiset voimavarat ja mahdollisuudet tasapainottaa toimintojaan, kun syömme oikein. Ravinnolla on valtava vaikutus kehoomme ja sen lisäksi, että syömme monipuolisesti, niin täytyy myös muistaa juoda tarpeeksi vettä ja levätä! Tätä emme voi korostaa tarpeeksi.

Lisäksi monipuolinen liikunta, mielekäs ja merkityksellinen elämä vaikuttavat kokonaisvaltaisesti meidän hyvinvointiin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja langat ovat onneksi suurimmaksi osaksi meidän käsissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.