Elämä ilman väkivaltaa. Kaikille naisille. #solidaarisuudesta

Elämä ilman väkivaltaa. Kaikille naisille. #solidaarisuudesta

Miltä teidän mielestä kuulostaa se, että Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille? Tässä tutkimuksessa meidät päihitti maailman onnellisimmat Tanskalaiset. Eikö kuulosta absurdilta?

Hullua on myös se, että joka kolmas suomalainen nainen on kokenut parisuhdeväkivaltaa. Kun miettii omaa ystävä- tai perhepiiriä, niin tätä on vaikea kuvitella todeksi. Sekin on aivan päätöntä, että tutkimusten mukaan jopa 47% suomalaisista naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen. Eli about puolet!

Me yes girlit emme lähtökohtaisesti halua tuomita, mutta kun naisiin kohdistuu väkivaltaa, niin meidän ihokarvat nousevat pystyyn. Meidän ei siis tarvinnut miettiä edes sekunnin sadasosaa, kun meitä pyydettiin mukaan Solidaarisuus-kampanjaan puhumaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Vaikka aihe on äärimmäisen arka ja väkivallan uhrit kokevat häpeää, pelkoa ja nöyryytystä, puhumattakaan henkisistä ja fyysisistä kivuista, niin aiheesta on välttämätöntä puhua.

Jokaisella naisella on oikeus elää turvassa omassa kehossaan.

Naisiin kohdistuva väkivalta on yhtä tuomittava ihmisoikeus- ja väkivaltarikos tapahtui se sitten naapurissasi tai maailman toisella puolella. Kokemus on sama, olipa kyseessä perheväkivalta tai sukuelinten silpominen.

Tyttöjen silpomista ei voi, eikä saa rinnastaa ympärileikkaukseen. Kyseessä on äärimmäisen julma ja alistava perinne, joka heikentää naisten tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeuksia. Lisäksi se aiheuttaa sekä terveydellisiä että sosiaalisia haittoja. Suomen rikoslaissa se katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Maailmalla joka minuutti 6 tyttöä joutuu silpomisen uhriksi. Joka vuosi luku on 3 miljoonaa.

Vaikka silpominen on kulttuurinen perinne, niin sitä tapahtuu myös täällä Suomessa. Joka vuosi jopa yli 3000 nuorta tyttöä on vaarassa joutua silpomisen uhriksi. Absoluuttinen luku on tuntematon, koska teko on laitonta. Se on ihmisoikeusloukkaus, joka on julmaa väkivaltaa, jossa vahingoitetaan tytön sukuelimiä pysyvästi.

Solidaarisuus keskittyy väkivallan vastaiseen työhön erityisesti Keniassa ja Somalimaassa, jossa silpomista harjoitetaan “tytön hyväksi”. Perinnettä käytetään vallan välineenä ja epätasa-arvo näkyy myös siinä, että esimerkiksi raiskauksen uhriksi joutuneet tytöt joutuvat yhteisönsä hylkäämiksi. On selvää, että seksuaalirikokset ovat erityisen vastenmielinen rikollisuuden laji, mutta silti hyvin usein raiskaajat välttyvät rangaistukselta. Tällaisissa tilanteissa tytöt joutuvat äärimmäisen nöyryytettäviksi.

Solidaarisuuden tavoitteina on edistää tasa-arvoa, valistaa yhteisöjä sekä saada aikaan muutoksia lainsäädännön tasolla. Yhtenä päämääränä on kieltää silpominen laissa Somalimaassa.

Tasa-arvotyötä on vielä tehtävä niin täällä Suomessa kuin maailmallakin. Naisten oikeuksista on valtavasti hyötyjä koko väestölle, ja jokaisella tytöllä ja naisella on oikeus elää elämää ilman väkivaltaa.

Me yes girlit olemme mitä kiitollisimpia, että saadaan olla mukana puhumassa Solidaarisuudesta. Auttaa voi lahjoittamalla tai tilaamalla Solidaarisuuspaidan, joka näkyy meidän päällä oheisissa kuvissa. Designin takana on Anna Salmi, joka on tehnyt kuvituksia mm. Stella McCartneylle, Gwen Stefanille ja TED Talkseille. Katso alta making of -video, jossa Anna kertoo mistä kuvituksesta ja vaimarista on kyse.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ugZCRqipXxU]

Paidan voi tilata lähettämällä viestin osoitteeseen solidaarisuus@solidaarisuus.fi tai soittamalla asiakaspalveluun: 010 5012120. Koot naisille: XS-XL, miehille S-L. Hinta 50€.

Mitä sinä tekisit #solidaarisuudesta väkivaltaa kokevia naisia kohtaan?

Kuvat: Salla Lummi

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!