Chakrat apuna tasapainon löytämiseen

Chakrat apuna tasapainon löytämiseen

 

Olet ehkä kerran tai toisen kuullut meidän puhuvat täällä tai podcastissa chakroista. Mitä ne siis oikein ovat?

Chakrat ovat kehomme voimakeskuksia, jotka kulkevat kehon keskilinjalla. Keskuksia on seitsemän ja usein puhutaan myös kahdeksannesta, joka on kehoa ympäröivä energiakenttä, eli aura.

 

Energiakeskuskset juontavat juurensa Intiaan ja ovat osa itämaista vanhaa traditiota. Tarkka syntymis- tai löytämisajankohta on epäselvä, mutta ensimmäiset pyhät filosofiset tekstit, Vedat, joissa puhutaan chakroista ovat syntyneet 1500-500 eaa.

Veda-kirjallisuudesta löytyy myös ensimmäiset maininnat joogasta, vaikka puhutaan, että se on syntynyt jo noin 3000 eaa.

 

Energiakeskusten tunnistaminen voi auttaa meitä säätelemään kehomme energiatasapainoa. Jokaiseen chakraan liittyy erilaisia ominaisuuksia ja niiden balanssi vaikuttaa sekä meidän henkiseen että fyysiseen terveyteen.

Erinäisistä syistä johtuen chakroihin voi muodostua tukkeumia, ne voivat olla liian avoimia tai ylikuormittuneita, jolloin koemme vaivoja kropassa tai mielessä.

 

Länsimainen lääketiede ei ole koskaan voinut todistaa chakrojen olemassaoloa, mutta isoin ahaa-elämykseni joogaopettajakoulutuksessa oli se, miten paljon niillä on yhteistä meidän umpieritysjärjestelmän, eli hormonirauhasten kanssa. Siispä lisäsin ne jokaisen chakra-kuvauksen alle.

 

 

Meidän voimakeskukset: 7 chakraa

 

Juurichakra – maadoittuminen, punainen (häntäluun alueella)

Liittyy turvallisuuden tunteeseen, merkityksellisyyteen ja eteenpäin pyrkimiseen. Itsetutkiskelu ja itsensä hyväksyminen auttaa tasapainottamaan. Kun chakra on tasapainossa ihmisen on helppo ottaa ja antaa. On turvallinen olo, eikä takerru ulkoisiin asioihin, kuten statukseen tai ulkonäköön.

Umpieritysjärjestelmä: lisämunuaiset

 

Sakraalichakra – seksuaalisuus, oranssi (navan alapuolella)

Henkisellä tasolla sakraalichakra liittyy ihmissuhteisiin, romantiikkaan ja elämästä nauttimiseen. Fyysisellä kyse on seksuaalisuudesta. Intohimo, luovuus ja nautinto ovat avainsanoja luomisen keskuksessa. Tasapainoisen sakraalichakran myötä ihminen on viehättävällä tavalla itsevarma, eikä pelkää uusia asioita.

Umpieritysjärjestelmä: munasarjat ja kivekset

 

Solar plexus -chakra – itsetunto, keltainen (navan alueella)

Tämä chakra liittyy tahtoon ja itseluottamukseen. Kun sisäinen aurinkomme on tasapainossa, ihminen on itsevarma ja elämännälkäinen. Pitää muistaa palkita itsesi onnistumisista. Jos epäonnistut, mieti, miten virhe kehittää sinua.

Umpieritysjärjestelmä: haima

 

Sydänchakra – myötätunto, vihreä ja vaaleanpunainen

Keskellä rintakehää sijaitsevaa sydänchakraa kutsutaan sielun portiksi. Kun energiakeskus on tasapainossa, ihminen pystyy rakastamaan ehdoitta. Hän suhtautuu itseensä ja muihin lempeästi ja arvostavasti.

Umpieritysjärjestelmä: kateenkorva

 

Kurkkuchakra – kommunikaatio, sininen

Kaulassa sijaitseva kurkkuchakra vittaa kommunikointiin, itseilmaisuun ja oman totuuden mukaiseen elämään. Tasapainoisessa chakrassa ihminen elää rehellisesti kaikin puolin omien arvojensa mukaisesti. Vahva kurkkuchakra tekee ihmisestä myös luovan ja itsenäisen. Heikko haluaa miellyttää muita ja elää muiden odotusten mukaan.

Umpieritysjärjestelmä: kilpirauhaset

 

Otsachakra – intuitio, indigonsininen

Otsan keskellä sijaitsee otsachakra, eli meidän kolmas silmä, joka ohjaa intuitiota ja mielen voimaa. Se tuo tasapainoa ja rauhaa oman mielen ja ympärillä tapahtuvien asioidel välille. Kun otsachakra on tasapainossa, niin mieli on kirkas ja keskittynyt, eikä tarvetta itsen korostamiseen.

Umpieritysjärjestelmä: aivolisäke

 

Kruunuchakra – yhteys elämänenergiaan, tumman violetti, kulta ja valkoinen

Kehon ylin chakra sijaitsee päälaella ja se liittyy viisauteen, epäitsekkyyteen ja valaistumiseen. Kruunuchakrassa ei ole yleensä tukoksia, vaan se on joko enemmän tai vähemmän kehittynyt. Elämänkokemuksista oppiminen, empatia ja sivistys kehittävät kruunuchakraa. Vahvan kruunuchakran omaava ihminen on avulias, avoin ja empaattinen.

Umpieritysjärjestelmä: käpyrauhanen

 

Yksittäinen chakra voi olla aktiivinen,  jolloin se on tasapainossa. Tai se voi olla passiivinen, jolloin siinä on tukos. Taikka chakra voi olla yliaktiivisia, jolloin energiakeskus käyttää liikaa voimaa. Tällöin energia on usein pois jostain muusta chakrasta.

Kun kaikki chakrat ovat tasapainossa, niiden läpi virtaa energiaa vaivattomasti, mieli on tyyni ja olemme myös fyysisesti terveitä.

Chakrajärjestelmän ollessa epätasapainossa, se voi ilmetä sairautena tai muuna epätasapainotilana kehossa tai mielessä.

 

Chakrojen tasapainottamiseen auttaa jooga, meditointi ja erilaiset energiahoidot. Näin länsimaalaisena sanoisin, että yksi isompia korjaavia tekijöitä on uni. Keho korjaa itse itsensä levon ja unen aikana, ja näin ollen korjaa myös energiakeskukset.

Myös chakrojen läpikäyminen ja analysointi voi auttaa niiden tasapainottamiseen. Mikäli kokee ongelmia kurkkuchakrassa, voi voi ilmetä toistuvina tai kroonisina kurkkukipuina. Silloin voi olla hyvä kysyä itseltään, osaanko kommunikoida ja ilmaista itseni oman totuuteni mukaan? Elänkö omien arvojeni mukaan?

Mikäli taas vatsan alueella, eli solar plexuksessa ilmenee ongelmia, niin olisi hyvä kehittää suuntaan tai toiseen omaa itsevarmuuttaan ja tahtoaan. Surkastunut solar plexus kertoo olemattomasta itsevarmuudesta, kun taas yliaktiivinen voi ilmetä liiallisena itsevarmuutena – ylimielisenä. 

 

Miten sinä tasapainotat chakrojasi? Entä kiinnnostaisiko teitä yes girlejä syventyä kuhunkin chakraan vai riittääkö tämä pintaraapaisu?

Uudessa podcast-jaksossa puhumme pain bodysta, eli kehoon patoutuneista tunteista ja traumoista. Keskustelemme siinä myös chakrojen roolista pain bodyssa. Kuuntele jakso tästä.

 

 

Kuvat: Daniel Taipale

Kuva chakroista: Yoga by Lily

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!