BYEBYE turvotus – Vältä näitä ruokia

BYEBYE turvotus – Vältä näitä ruokia

A post shared by Illustrator (@reallifelines) on

Pms-oireet, huonosti nukutut yöt, hotkiminen, stressi, diabetes, isot ateriakoot, liika kofeiini, olematon ateriarytmi… lista on loputon. Muun muassa tämänkaltaisiin tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota jos olo on kuin pallokalalla tai vatsasi on jatkuvasti huonolla tuulella.

Turvotus on, noh ei kai tässä tarvitse kierrellä tai kaarrella, ihan perseestä.

💩💩💩

Pehvasta puheen ollen, turvotukseen liittyy yleensä myös sellainenkin ihana asia kuin ilmavaivat. Hello haisevat pierut! Syynä näille kaasuille on se, että meiltä ihmisiltä puuttuu entsyymi, joka hajoittaa raffinoosia eli sellaista monimutkaista sokeria, jota esiintyy monissa vihanneksissa. Kun nämä vihannekset päätyvät peräsuoleen, fermentoituvat ne tuottaen samalla metaania, hiilidioksidia ja vetyä, mikä sitten johtaa kaasuun. Tästä kohta pari sanaa lisää.

Yllä olevien seikkojen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin ruokiin, sillä ne saattavat olla syynä inhottavalle pömppövatsallesi. Samaan hengenvetoon todetaan kuitenkin myös, että täysin litteä vatsa päivästä toiseen ei ole normaalia.

Bummer!

Syömämme ruoka ja juomamme neste nimittäin vievät väkisinkin tilaa vatsastamme ja suolistostamme mikä tarkoittaa niiden laajentumista.

TURVOTTAVIA RUOKIA

parsakaali

Parsakaali (ja monet muut kaalit kuten kukkakaali ja keräkaali) ovat ristikukkaisia ​​vihanneksia, jotka sisältävät juurikin sitä yllä mainittua raffinoosia – sokeria, joka jumittuu suoleen kunnes bakteerit käynnistävät käymisprosessin. Tämä tuottaa suolistoon kaasua, joka puolestaan ​​saa aikaan turvotusta. Mutta me yes girlissä ei suostuta elämään ilman parsakaalia eikä kannata teidänkään, sillä loppujen lopuksi näin ravinnerikkaiden ja terveellisten ruokien jatkuva syöminen johtaa vahvempaan ja terveellisempään ruoansulatusjärjestelmään, joka on vähemmän altis turvotukselle.

palkokasvit

Tämä ei luultavasti ole mikään uutinen, mutta pavut, linssit ja herneet ovat turvotusta aiheuttavia ruokia. Nämä pikku kaverit ovat pohjimmiltaan proteiineja, mutta ne sisältävät myös sokereita ja kuituja, joita kehomme ei osaa sulattaa. Joten kun palkokasvit päätyvät paksusuoleen, suolistosi bakteerit ottavat ohjat käsiinsä ja tämä taas johtaa kunnon alapömppöön.

Joten syödessäsi palkokasveja, yhdistä ateriaan helposti sulavia täysjyviä, kuten riisiä tai kvinoaa. Tässäkin pätee sama kuin yllä, eli kehosi kyllä tottuu papuihin pikku hiljaa.

maito

Jos muutama juustoviipale tai maitokahvi saa vatsasi sekaisin, saatat olla laktoosi-intolerantti, mikä tarkoittaa että kehossasi ei ole välttämättömiä entsyymejä laktoosin (maitotuotteiden sokeri) hajottamiseksi. Tämä aiheuttaa mitä luultavimmin niin turvotusta kuin ilmavaivoja. Ja vaikka sietäisit maitotuotteita paremmin, kannattaa niiden kulutus pitää silti kurissa.

yes girl loves kasvimaidot!

kuivatut hedelmät

Kuivatut hedelmät voi olla erinomainen ravintoaineiden ja kuitujen lähde, paitsi niille, jotka kärsivät fruktoosin huonosta imeytymisestä (eli kun keholla on vaikeuksia absorboida luonnollista sokeria). Älä siis ahmi kuivattuja hedelmiä sellaisenaan, vaan valitse vaikkapa mysli jonka seassa on hieman lemppari kuivattuja hedelmiäsi.

suola

Suola sotkee verisuonten ja soluvälitilan osmoottisen tasapainon. Kun natriumpitoisuus verisuonissa nousee, alkaa natriumia tihkua soluvälinesteeseen, mikä entisestään kiihdyttää nesteen karkaamista verisuonista solunesteeseen.  yes girlin ykkösvinkki onkin suosia tuoretta ruokaa, sillä prosessoiduissa valmisruuissa on paljon suolaa joka kertyy kroppaan inhottavaksi pöhötykseksi. Ruokiin saa suolan sijaan hyvin makua esimerkiksi sitruunalla, valkosipulilla ja erilaisilla yrteillä kuten rosmariinilla, korianterilla ja mintulla.

 

alkoholi ja limppari

Runsas alkoholinkäyttö sotkee elimistön nestetasapainon – alkoholi aiheuttaa turvotusta sen hajoamistuotteista johtuen. Drinksuttelun yhteydessä annetaan monesti periksi myös suolaisille mieliteoille (hello hampparit ja lähigrillin makkaraperunat!). Alkoholi kuivattaa kehoa ja se pahentaa tilannetta, sillä kuiva keho haluaa pitää kaiken nesteen sisällään. Muista siis alkoholin nauttimisen lomassa juoda samalla runsaasti vettä!

 

 

Sen lisäksi että katsot mitä pistätä suuhusi, niin muista varmistaa että saat riittävästi unta ja että liikut päivittäin. Hyötyliikuntakin on aina iso plussa! Liikunnan ansiosta neste liikkuu kehossasi paljon paremmin.

Hormonitkin on hyvä pitää mielessä: naisille estrogeenin ja keltarauhashormonin määrän lisääntyminen ennen kuukautisia voi lisätä kehon nestemäärää ja aiheuttaa näin turvotusta. Älä siis turhaan ahdistu kiristävistä farkuista menkkojen aikana! Tai paremmin muotoiltuna: unohda ne kireimmät housusi kuukautisten aikana kokonaan!

Ja lopuksi; kerro meille kommenttiboxiin että mikä sinua turvottaa? Kuulemme mielellämme myös muita vinkkivitosia teidän suunnasta. Onko teillä esimerkiksi lempi teetä, jonka avulla saatte pömpön laskemaan?

Nyt ne vinkit jakoon!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *