Alkuvuoden sesonkikasvikset! + fermentoidut ruuat

Alkuvuoden sesonkikasvikset! + fermentoidut ruuat

Mitä kasviksia ja vihanneksia kannattaa nyt syödä?

Oranssi is the color! Bataatti ja sitrushedelmät, kuten appelsiinit ja veriappelsiinit ovat sesongissa. Myös avokadot ovat erittäin hyviä nyt. Ne kuitenkin kuljetetaan tänne Suomeen hyvin kaukaa, minkä takia niiden hiilijalanjälki on suuri. Kohtuudella! 🙂 Myös inkivääri on nyt sesongissa ja todella mehukasta. Jos tykkäätte tehdä mehuja tai smoothieita, testaa tällaisia komboja:

Mehu: veriappelsiini, tuore inkivääri, tuore kurkuma (inkiväärin kaltainen kirkkaan oranssi juuri), porkkana.

Smoothie: veriappelsiini, tuore inkivääri, tuore kurkuma, banaani ja kookosmaito, ripaus kanelia.

Maaliskuussa oranssi teema jatkuu, kun mangot ja mandariinit ovat parhaimmillaan, kuten myös erilaiset sipulit.

Fermentoidut ja hapatetut ruuat ovat olleet niin sanotusti pinnalla jo jonkin aikaa. Ja syystäkin.  Tutkimusten mukaan ne voivat parantaa suolistomme hyvinvointia ja ruuansulatustamme. Suoliston hyvinvointi ja tasapaino on suuressa roolissa meidän kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja terveydestä puhuttaessa. Kun suolisto on terve ja tasapainossa, sen bakteerikanta ehkäisee sairauksia ja meidän suorituskykymme on parhaimmillaan.

Kun suoliston tasapaino heittelee tai on päin prinkkalaa, voi olo olla väsynyt, voimaton ja kropassa voi olla tulehdustila. Suoliston epätasapaino on yhdistetty jopa diabetekseen, ylipainoisuuteen, masennukseen, ihottumaan ja ärtyneen suolen oireyhtymään.

Fermentoituneet ruuat voivat moninaisen elävän bakteerikantansa takia auttaa suoliston bakteeritasapainon palauttamisessa.

Fermentoitumisella tarkoitetaan kemiallista prosessia, jossa tietyt luonnolliset bakteerit (lactobacillus) saavat ravintonsa ruuan sokereista ja tärkkelyksestä ja tämän seurauksena syntyy maitohappobakteereja (lactic acid), jotka toimivat probiootteina. Vaikka bakteerin nimessä onkin ”maito” ei tämä tarkoita, että ruuat tai ruoka-aineet automaattisesti sisältäisivät maitotuotteita, mutta, sekä maitotuotteita sisältäviä ruokia tai täysin kasvisperäisiä ruokia voidaan valmistaa tällä tavalla. Tämä prosessi myös auttaa ruuan säilömisessä, sekä synnyttää hyödyllisiä entsyymejä, b-vitamiineja, omega-3 rasvahappoja ja jo aiemmin mainittuja probiootteja.

Fermentointi siis säilöö ruokien ravintoaineita, mutta myös pilkkoo ruuan helpommin sulatettavaan muotoon.

Muita hyviä syitä sisällyttää fermentoituja ruokia ruokavalioon?

➸ Probiootit! Tätä ei voi mainita liian monta kertaa, haha. Hyvää bakteerikantaa suolistoosi, joka samalla auttaa tasapainoittamaan bakteeritasapainoa. Probiooteilla on tietenkin myös muita terveysvaikutuksia kuten vastustuskyvyn parantaminen!

➸ Fermentoidut ruuat ovat melko edullisia, kuten hapankaali (sauerkraut). Vielä halvemmalla pääset, kun fermentoit ruokasi itse ja teet itse kombuchaa. En ole koittanut, mutta sen pitäisi olla tosi helppoa. Tämän lisäksi fermentoidut ruuat säilyvät hyvinä todella pitkään. Win Win!

Täytyy kuitenkin muistaa myös se, että fermentoidut ja hapatetut ruuat eivät sovi kaikille. Syy tähän on erittäin monimuotoinen, mutta pääsyy löytyy histamiinista, jota syntyy sivutuotteena fermentaatioprosessissa. Tämä kyseinen histamiini voi olla allergisoivaa ja muuten vaan epäsopivaa osalle ihmisistä. Tällöin fermentoidut ruuat saavat aikaan huonon olon, esimerkiksi pahoinvointia tai turvotusta, tai allergiaoireita, kuten silmien vuotamista ja tukkoisen nenän.  Silloin täysin ja enemmän kuin ok vältellä ja olla syömättä fermentoituja ruokia!

Testaamalla selviää sopivatko fermentoidut ruuat sinulle vai eivät.


NOORA FISHER

Opiskelija, bloggaaja ja barista

Instagram: @nooraeveliiina

Blogi: Noora Fisher

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!