7 + 1 ruokaa, jota ei kannata säilyttää jääkaapissa

7 + 1 ruokaa, jota ei kannata säilyttää jääkaapissa

Optimaalinen jääkaapin lämpötila on 3-5-astetta ja olemme tottuneet laittamaan lähes kaiken kauppakassista suoraan kylmään. Lähtökohtaisesti luulemme, että ruoka kannattaa säilyttää jääkaapissa, mutta on olemassa myös joukko ruokia, jotka tykkäävät lämpimästä. Sitä varten ne kaikki upeat vadit ja korit sisutuskaupoissa ovat!

Toki osa ruokaryhmistä kannattaa pitää kylmässä, kuten maito- ja lihatuotteet, mutta monissa ruuissa hyvien entsyymien kehitys pysähtyy kylmässä. Samalla niiden alkuperäinen maku kärsii – eron huomaa kenties parhaiten tomaateissa – jonka takia ne kannattaa pitää off-limits jääkaapista!

 

A post shared by alison wu (@alison__wu) on

 

Muistathan, ettei suora auringonpaiste myöskään tee hyvää, mutta sitä vaaraa ei tähän aikaan vuodesta onneksi olekaan.

Listasimme 7 + 1 ruokaa, jotka kannattaa jättää koristamaan keittiön tasoa ensi kerralla:

 

1. Tomaatit rakastavat lämpöä ja ne kypsyvät mitä maukkaimmiksi huoneenlämmössä. Kylmässä tekstuuri muuttuu jauhomaiseksi.

 

2.Yrtit. Oletko koskaan laittanut basilikaruukkua jääkaappiin? Sitten ehkä tiedät saman kuin mekin 😉 Kuten tomskut, yrtit viihtyvät hyvin lämmössä, jolloin niiden maku säilyy. Hennot lehdet kuihtuvat kylmässä!

 

3. Harvemmin kaupasta löytyy täydellisiä avokadoja ja silloin kun löytyy, niin ne ehtivät ylikypsyä matkalla kotiin. Kuinka moni muu harrastaa avokadojen puristelua kaupassa? Kannattaa valita pehmeitä, mutta selvästi raakoja avokadoja ja säilytä ne huoneenlämmössä. Toki jääkaapin avulla voit pidentää avokadon ikää (yhdellä päivällä), mikäli sen laittaa juuri oikealla hetkellä kylmään. Niinkin on käynyt meillä, kun on laittanut semi ookoon avokadon jääkaappiin, niin se on jäänyt sisältä aivan kovaksi ja päältä se on ylikypsynyt liikaakin.

 

4. Ruokaöljyt, eli oliivi- ja kookosöljyt. Oliiviöljy säilyy parhaiten huoneenlämmössä ja pimeässä (!), näin maku ja tekstuuri pysyvät hyvinä. Kylmässä öljy kovettuu. Kookosöljy taas muuttuu juoksevaksi vasta 25-asteessa, eli harvoin Suomessa.

 

A post shared by alison wu (@alison__wu) on

 

5. Uskokaa tai älkää, mutta sipulit ja valkosipulit menevät huonoksi jääkaapissa. Niihin syntyy helpommin hometta, kuin kuivassa ja huoneenlämmössä. Myös niiden rakenne kärsii, jolloin niistä tulee kumimaisia.

 

6. Trooppiset hedelmät, kuten banaanit ja ananas ovat herkkiä kylmälle. Matalat lämpötilat heikentävät niitä, eivätkä entsyymit pääse kehittymään, jolloin maku häviää. Tähän listaan menee kymmeniä (ellei satoja) hedelmiä, mutta listaamme yleisimmät ruokakaupassa myytäviä: mango, papaija, persimon ja passionhedelmä.

 

7. Perunat ja bataatit aina lämpöön. Tärkkelys muuttuu kylmässä sokeriksi, joka taas vaikuttaa perunan tekstuuriin ja keittäessä se synnyttää akryyliamidia, joka voi aiheuttaa syöpää. Rakastamme perunaa ja bataattia, joten niiden oikeinsäilyttäminen on meille kaiken A ja O. Parhaiten ne säilyvät pimeässä keittiönkaapissa multaisina (ah, mummin perunakori kylmäkaapin lattialla ♡). Muutenkin multa on pop kaikissa juureksissa!

 

One more: Kananmunat säilyvät noin kuukauden muninnasta ja kennoissa olevat parasta ennen -päiväykset ovat laitettu sen mukaan, mikäli niitä säilytetään huoneenlämmössä. Monet pitävät kananmunia jääkaapin ovessa, jossa ne hölskyvät ja niiden rakenne menee huonoksi. Eviran mukaan ihanteellinen munien säilytyslämpötila on 12-14-astetta. Tähän on kahta eri koulukuntaa, siispä toivoisimme pientä gallupia: pidätkö munasi kylmässä vai lämpimässä?

Ja kiinnostaa myös tietää, mitä ruokia sinä säilytät mielummin lämpimässä?

 

P.S. Mites nämä Alison Wu:n upeat ruokateokset? Goals!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!