6 x positiivisen psykologian interventiota

6 x positiivisen psykologian interventiota

 

Kuten ehkä tiedätte jo, me yes girlit ollaan hurahdettu positiiviseen psykologian maailmaan ja opiskelut ovat tuoneet toisiamme lähemmäs. Me kaikki kolme opiskelimme sitä Joyllassa etäopintoina. Yrittäjän elämässä tällainen opiskelu on ehkä ideaaleinta!

 

Petra kirjoitti opiskeluiden aloituksesta täällä ja alusti, mistä koko tieteenalasta on kyse. Positiivinen psykologia ei nimestään huolimatta tarkoita pilvilinnojen rakentamista tai maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi katsomista (vaikka sekin on täysin ok!).

Se on psykologiaa täydentävä tieteen ala ja ihmismieltä hieman eri näkökulmasta tarkasteleva tutkimussuuntaus. Huomio suunnataan hyvinvointiin, vahvuuksiin sekä voimavarojen edistämiseen. Puhutaan niin sanotusta kukoistuksen kehyksestä, jonka osa-alueet ovat: myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Näiden avulla ihminen voi toteuttaa korkeinta itseään ja elää kukoistavaa elämää. ☺️

 

Interventiot kuuluvat vahvasti positiivisen psykologian harjoitteisiin ja niiden on tarkoitus herätellä positiivisia ajatuksia, tunteita ja ennen kaikkea käyttäytymistä. Ne vaativat sitoutumista sekä avointa mieltä.

Listasimme omia lemppari-interventioitamme, joista voit valita mieleisiä omaan elämäntilanteeseen.

Kaipaatko buustia töissä, parisuhteessa tai omassa arjessa?

Kaikki kuusi ovat positiivisen psykologian tutkimuksessa käytettyjä interventioita ja yksi suosituimmista lienee kiitollisuuspäiväkirja. Se löytyy listalta, vaikka olemme puhuneet siitä noin satakolkytseitsemän kertaa.😉

 

 

Kiitollisuuuspäiväkirja

Tämä lienee listan suosituin interventio, eikä sitä voinut jättää pois listasta. Se on helppo ja toimiva. Lyhyesti, ideana on kirjoittaa ylös asioita, joista on kiitollinen. Ne voi olla pieniä tai suuria juttuja, ne voi olla jo tapahtuneita asioita tai vastaavasti kiitollisuudella voi manifestoida tulevaa. Yleisin lienee viiden asian kirjoittaminen päivässä. Harjoituksesta voi myös tehdä itselleen rutiinin, jolla voi heti aamusta virittää positiivisen vireen päivään.

Kiitollisuuspäiväkirjasta on monia eri variaatioita ja lisäksi markkinoilla on olemassa erilaisia päiväkirjoja, joista me vannomme The Five Minute Journalin nimeen. Siinä on tarkoitus käyttää 3 minuuttia aamun kiitollisuusharjoitukseen ja 2 minuuttia iltaisin reflektoimiseen. Olemme kirjoittaneet siitä täällä.

P.S. Tutkimuksissa on huomattu, että intervention vaikutus lisääntyi, kun kiitollisuuspäiväkirjaa kirjoittaneet kertoivat kiitoksen aiheista läheisille ihmisilleen!

 

Kiitollisuuskirje

Nimensä mukaisesti interventiossa kirjoitetaan kirje ihmiselle, jolle ollaan kiitollisia. Kirjeessä kiitetään yksityiskohtaisesti miksi kirjoittaja oli kiitollinen kyseiselle ihmiselle ja miten tuo ihmisen käytös vaikutti kirjoittajan elämään. Lisäksi kirjeeseen kirjoitetaan, miten se vaikuttaa nykyisin ja miten hän usein muistelee tekoa. Tästä on myös paljon erilaisia versioita. Voi esimerkiksi kirjoittaa kerran viikossa kahdeksan viikon ajan yhdelle tai useammalle ihmisille kirjeen. Kirjettä ei välttämättä tarvitse lähettää, vaan se jää kirjoittajalle. Positiivisen psykologian isä, Martin Seligman, on käyttänyt tätä tutkimuksissaan ja kirjeen vieminen oli osa interventiota, jolloin harjoitusta kutsutaan kiitollisuusvierailuksi.

Kirjeen voi kirjoittaa kenelle tahansa, joka on vaikuttanut omaan elämään. Ja vain taivas on rajana! Täällä yes girlin päämajalla ollaan listattu piiiitkä lista, kenelle kaikille kirjeen voisi kirjoittaa.

 

Kolme hyvää asiaa

Tämä on myös yksi Seligmanin testaamista interventioista ja tarkoituksena on kirjoittaa päivittäin kolme asiaa, jotka menivät hyvin. Lisäksi kirjoitetaan selitys sille, miksi kukin asia tapahtui.

Harjoitus on hyvä tehdä esimerkiksi iltaisin ja kulkee käsi kädessä kiitollisuuspäiväkirjan kanssa. The Five Minute Journalin reflektio-osuudessa kirjoitetaan päivän kolme parasta asiaa. On ihanaa mennä nukkumaan, kiitollisena ja tietoisena päivän hyvistä tapahtumista. Se paitsi parantaa unen laatua, mutta myös asettaa jo vähän seuraavalle päivälle paremman fiiliksen. Harvemmin sitä herää väärällä jalalla, kun on nukkunut hyvät yöunet!

 

Kolme hyvää asiaa töissä

Tämän harjoituksen on todettu parantavan työnimua ja tyytyväisyyttä työssä. Harjoituksen voi tehdä esimerkiksi joka perjantai, työviikon jälkeen. Harjoituksessa kirjoitetaan ylös edellisviikon parhaiten menneet asiat. Lisäksi kirjoitetaan miksi ne menivät hyvin ja kuvataan omat tunteet onnistumisissa. Eräässä tutkimuksessa osallistujien piti myös kirjoittaa tunteista, joita kokivat reflektiota tehdessä.

Tämä on ihana harjoitus, jota voi tehdä vaikka yhdessä työporukalla! Työnimun ja työtyytyväisyyden lisäksi se parantaa ryhmähenkeä.

Parasta kolme hyvää asiaa -interventiossa on sen muuntuvuus ja että sitä voi harjoittaa kun lisää loppuun x-asian. Esimerkiksi: kolme hyvää asiaa töissä, puolisossa tai ystävässä!

 

Random acts of kindness

 Positiivisen psykologian tutkimuksissa interventiossa käytettiin viittä ystävällistä tekoa. Teot olivat sellaisia, että ne hyödyttävät vastaanottajaa tai tekevät hänet iloiseksi. Teon voi itse valita, se voi olla joku pienempi juttu, kuten vaikkapa kahvilassa tuntemattoman kahvin maksaminen tai ystävän auttaminen taikka kiitoskortin kirjoittaminen kollegalle. Se voi olla myös joku vähän isompikin juttu, kuten veren- tai elinluovutus. Ystävällisyys on tarttuvaa, ja aina voi lahjoittaa myös kehuja tai omaa aikaa!

 

Loving-kindness-meditaatio

Olemme kirjoittaneet aiemmin kolmesta helposta meditaatiotekniikasta ja tästä on muodostunut meidän ylivoimainen suosikki. Se on myös ollut menestys yes girlin tapahtumissa. Tarkoituksena on keskittää ajatukset omaan sydämeen ja visualisoida ihmiset, joille lähetetään rakkautta. Ensin aloitetaan lähimmistä ystävistä ja perheenjäsenistä (olivatpa he elossa tai ei). Rakkaimpien jälkeen lähetetään rakkautta niille, jotka ovat meitä joskus loukanneet tai satuttaneet. Eli sellaisille ihmisille, joihin meillä saattaa olla negatiivisempi suhde. Kolmanneksi visualisoidaan neutraalit ihmiset meidän elämässä, kuten lähikaupan työntekijä tai kahvilan barista. Lopuksi lähetetään rakkautta oman olinpaikan ihmisille ja viimeiseksi koko maailmaan.

Positiivisen psykologian tutkimuksessa rakastavan ystävällisyyden meditaatiossa suljettiin silmät ja kuviteltiin, että sekä osallistujan vasemmalla että oikealla puolella seisoo rakkaat ihmiset, jotka molemmat lähettävät osallistujalle rakkautta. Neljän minuutin kuluttua silmät avattiin ja rakkauden sekä myötätunnon tunteet tuli nyt suunnata neutraaliin vieraaseen ihmiseen, jonka valokuva esiteltiin näytöllä. Osallistujat toistivat sarjan lauseita, jotka oli suunniteltu antamaan huomiota kuvassa olevalle henkilölle ja toivottamaan hänelle terveyttä, onnea ja hyvinvointia.

Molemmat harjoitukset syventää ihmissuhteitamme ja kohentaa myös kinkkisimpiä suhteita. Meditoinnin jälkeen sydän pakahtuu onnesta ja rakkaudesta!

 

 

On ehkä sanomattakin selvää, että positiivinen psykologia on äärimmäisen mielenkiintoinen tieteen ala! Ja tässä on vain murto-osa tutkimuksissa käytettävistä interventioista.😊

Toivottavasti saitte näistä jotain inspistä omaan elämään sekä tulevaan vuoteen! Huikatkaa kommenttiboksiin, mikäli näiden suhteen herää kysymyksiä, me yes girlit yritämme parhaamme mukaan vastailla niihin!

 

xx,

yes girlit

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!