6 vinkkiä: Vähemmän kiirettä ja enemmän aikaa

6 vinkkiä: Vähemmän kiirettä ja enemmän aikaa

 

Me yes girlit, jos ketkä tarvitsisimme vähemmän kiirettä ja enemmän aikaa päiviimme. Viimeksi tänään tuli taas todistettua, millaista hässäkkää meidän arki on, kun yritimme löytää yhteistä työaikaa tällä viikolla. Eli ihan jo itsekkäistä syistä päätimme koota tähän note-to-self -henkisesti pro-tipsit arjen ajankäyttöön.

Pidemmittä puheitta mennään suoraan asiaan! Huomasitteko, heti tässä alussa laitetaan teidänkin minuutteja pankkiin. 😉

 

1. Opettele delegoimaan.

Ihan kaikkea ei voi sysätä työkaverin tai puolison vastuulle (harmi), mutta joissain kohti kannattaa tehdä reality check ja harkita apua. Tänä syksynä olisi vihdoin tarkoitus delegoida siivoushommat ammattilaiselle, koska a) he tekevät työn niin paljon paremmin, b) ei tarvitse stressata siivousvuorosta puolison kanssa ja c) jää enemmän aikaa yes girlille. Unelmana olisi myös oma yes girl -kokki, joka tekisi viikon safkat valmiiksi.

 

2. Suunnittele, osta ja tee viikon safkat etukäteen.

Siihen asti, kunnes saadaan se oma yes girl -kokki, kaik’ on tehtävä itte. Viikko sujuu mukavammin, kun tietää, että jääkaapista löytyy valmiiksi tehty ruoka tai edes ainekset. Rahaa (ja vyötäröä) säästyy, kun ei tilaile viisi kertaa viikossa Woltista tai ei tarvitse käy kaupassa niin usein. Ruokakoriin tarttuu helposti ylimääräisiä juttuja, kun käy ostamassa päivän safkat joka kerta erikseen.

Pro-tip: Suosi pelti- ja vuokaruokia. Sillä aikaa kun ruoka kypsyy uunissa, voit tehdä jotain järkevää (lukea yes girliä) ja kerralla syntyy isompi satsi ruokaa.

 

3. Käytä kahden minuutin sääntöä.

Käytännössä sääntö meinaa sitä, että jos tehtävän suorittamiseen menee kaksi minuuttia, niin se kannattaa tehdä saman tien. Esimerkiksi, jos yhden sähköpostin kirjoittamiseen menee kaksi minuuttia, niin käytä aika ja näppäimistölyönnit mieluummin meilin kirjoittamiseen sen sijaan, että ensin valitat siitä kollegallesi ja sen jälkeen kirjoitat siitä itsellesi muistiinpanon loputtomaan to do -listaan. Siinä ajassa olisit jo saanut homman tehtyä.

 

 

4. Unohda to do -listat ja käytä sen sijaan käytä kalenteria.

Guilty as charged: rakastamme listoja. Puhelimesta löytyy ainakin neljä eri appiä, josta löytyy meidän to do -listat ja sen lisäksi meillä on paperinen kalenteri ja muistivihko, jonne kirjoittelemme listoja muistettavista asiosita. On ehkä sanomattakin selvää, että aikaa menee tuhottomasti hukkaan, kun teemme näitä päättömiä listoja. Luimme joskus jostain, että asioille kannattaa asettaa deadlinet ja ne kannattaa kirjoittaa suoraan kalenteriin. Silloin haastavimmatkin jutut (ne joihin menee yli 2 minuuttia) tulee tehtyä kohtuullisessa ajassa.

 

5. Tee etätöitä niin paljon kuin mahdollista ja käytä työmatkat järkevästi.

Olemme kummatkin kiitollisessa asemassa, kun voimme tehdä töitä mistä päin maailmaa vaan, eikä meidän tarvitse istua päivittäin aamuruuhkassa. Pelkästään se, että tekee töitä etänä voi säästää viikossa monta tuntia.

Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta etätöihin, joten työmatkat kannattaa käyttää fiksusti: kuuntele podcastia tai äänikirjaa, soita mummille, vastaa vihdoin niihin ryhmäviesteihin, laita silmät kiinni ja meditoi. Nämä tietenkin, jos liikut julkisilla. Älä laita silmiä kiinni, mikäli ajat autoa 😀 Se ei ole kauhean järkevää se.

 

6. Be a no girl.

Vaali aikaasi ja sano enemmän ei. Kaikkiin tapaamisiin ja kissanristiäisiin ei tarvitse vastata myöntävästi. Jos jotain kammoksumme, niin turhia palavereita. Opettele priorisoimaan aikaasi ja ennen kaikkea, opettele pitämään huolta itsestäsi ennen kuin täytät muiden kupit. Kirjoittelin omaan blogiin työhyvinvointiin liittyvän postauksen, jossa puhun enemmän ei:n sanomisesta. Voit tsekkaa sen täältä.

 

Näillä kohti hässäkkätöntä syksyä. Seesteistä syyskuuta pupuset!

 

P.S. Loppuun vielä Eino Grönin kappale, jonka ristimme syksyn tunnariksi. Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6DFBMjAZIyw]

 

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.