6 vinkkiä työpaikalle kun tasapainoilu ahdistaa

6 vinkkiä työpaikalle kun tasapainoilu ahdistaa

Me yes girlit puhutaan usein balanssin eli tasapainon puolesta. Elämä on monin verroin mieluisampaa kun unohtaa ehdottomuuden ja sen sijaan pyrkii tasapainoilemaan arjen kiemuroissa.

Olemme kuitenkin huomanneet, että nykyinen ”find your balance” -mentaliteetti voi ahdistaa useita. Monikaan meistä ei pysty pidemmän päälle tasapanoilemaan elämän kaikkien osa-alueiden välillä, ainakaan niin että kaikessa vallitsisi toivottu laatu. Laadukas ruoka, työt, koulu, riittävät yöunet, harrastukset, läheiset ystävät ja kaikki muut ihanat ja ei niin ihanat velvollisuudet… Päivän aikana joku näistä osa-alueista kärsii helposti ja sen sijaan että pyrimme ottamaan kaiken täydellisesti haltuun, pitäisi ehkä keskittyä täpöillä esimerkiksi vain kolmeen asiaan.

Joku päivä se saattaa olla nukkuminen, työt ja perhe. Joku toinen taas ruoka, harrastukset ja kodinhoito.

Ahdistus, aivojumi ja aivosumu valtaavat meidät herkästi jos lautasella on k o k o ajan liikaa.

The key to keeping your balance is knowing when you’ve lost it. 

Niin totta.

Alta löydät meidän vinkit eritoten työpaikalla käytettäviksi jos balanssointi on vienyt voimasi. Meillä kaikilla on varmasti esimerkiksi aikatauluttamisen kanssa tekemistä, kalenterit kun on helposti täpötäynnä tavaraa.

 

 

DELEGOI

Delegointi on meille monelle vaikeaa. Muistamme joskus kuuleneemme ravintoloitsija Tomi Björkiltä, että vasta toisen ravintolan avaaminen opetti hänelle delegoinnin tärkeyden. Tällöin hän huomasi, että joutuu antamaan vastuuta muille koska ei voi kloonata itseään. Jos olet työpaikallasi usein viimeisten joukossa tai vaikkapa jo esimiesasemassa, niin pyri opettelemaan oikeanlainen vastuunjako. Kun kommunikoit toiveistasi, niin muutkin kuin sinä osaavat varmasti hoitaa asian. 

 

OTA TAUKOJA

Ei, emmekä tarkoita 30min höpölöpötaukoa työkavereiden kanssa kahvihuoneessa. Tauota fiksusti. Puhumme alla lisää aikatauluttamisen tärkeydestä, mutta työn luonteestasi riippuen, voit testata vaikkapa 50 min 10 min -taktiikkaa. Tee keskittyneesti töitä 50 min ja pidä taukoa 10min. Jos sinun tulee tsekata päivän keli tai varata aika kampaajalle, voit käyttää tätä 10 minuuttia tähän. Lounastauon pyrimme pitämään ns. oikeana taukona. Jos juokset useinkin seuraavaan palaveriisi lounassmoothie kädessäsi, niin nyt on aika katsoa peiliin. Jos tauot ja oikeanlainen ravinto jää meiltä yes girleiltä huomiotta, huomaamme sen h e t i mielentilassamme. 

 

RAJOITA E-MAILEIHIN VASTAAMISTA

Me yes girlit olemme sähköposti-ihmisiä. Puhelut ovat toki persoonallisempia mutta niihin menee tuhottomasti aikaa, ja siksi preferoimme maileja. Mutta kuten kaikessa, löytyy tästäkin iso sudenkuoppa. Mailien lähettämiseen käytettyä aikaa tulee rajoittaa, sillä palaverissa tekemäsi multitaskaaminen (eli pyrkimys osallistua itse palaveriin sekä samalla hätäisesti muutamaan mailiin vastaaminen) vie lopulta terävimmän keskittymiskykysi. Päivistäsi riippuen, allokoi itsellesi esimerkiksi muutama tunnin slotti, jotka pyhivät vain maileille. Tehokkuus nousee ihan eri tasolle!

 

OPI SANOMAAN EI

Tässä me yes girlit olemme kehittyneet kovasti viimeisen vuoden aikana: olemme opetelleet sanomaan ei. Yksi tapa välttää burn out on keskittyä ensisijaisesti omiin tavoitteisiisi. Tämä saattaa tarkoittaa kohteliaasti kieltäytymistä, silloin kun muut ihmiset kysyvät neuvoa tai apua heidän töihinsä. Työpaikan ulkopuolelle puolestaan saatat joutua sanomaan ei kivoillekin vapaa-ajan asioille, jos pääpainosi jollekin päivälle on vaikkapa töiden ja perheen parissa. Huomaathan että vastaamalla muille kerta toisensa jälkeen kyllä saatat tehdä töitä heidän tavoitteidesi eteen vs. omiesi. Tämä ei tarkoita sitä, että tulisi rakentaa muuri ympärillesi, mutta muista että mitä paremmin omat työsi teet, sitä enemmän pystyt sen kautta auttamaan myös toisia.

 

ASETA ITSELLESI DEADLINEJA

Jos annat itsellesi rajattoman määrän aikaa tehdä työsi, saatat myös ottaa rajattoman määrän aikaa työsi tekoon. Tämän vuoksi aikatauluttaminen on kaiken A ja O. Olemme huomanneet, että kun asetamme minuutti-, tunti- tai päiväkohtaisen rajan, on todennäköisempää että olemme tehtävässä täysillä mukana ja annamme kaikkemme. Tämä tarkoittaa sitä, että unohdamme muut häiriötekijät huomattavasti helpommin, jolloin kröhöm, esimerkiksi turha FB- ja Instagram-selailu vähenevät merkittävästi. Hallelujah!

 

KÄY ULKONA

Kaikki tietää sen velton fiiliksen, joka seuraa kokonaan sisällä vietetystä päivästä. Käy 10 minuutin tauollasi ulkona haukkamassa happea, mieluusti ilman puhelinta. Ulkoile työpäivän päätteeksi, hello hyötyliikunta ja töihin pyöräily. Ulkoilma ja etenkin vehreiden puistojen näkymä auttaa tutkimusten mukaan tasaamaan verenpainettasi sekä stressihormoni kortisolin määrää jo muutamassa minuutissa. ”Luonnon vaikutusta mielenterveyteen vähätellään. Sitkeästi uskotaan, että vain ihmisten välinen vuorovaikutus hoivaa mieltä, vaikka tosiasiassa myös ympäristöllä on syvällisiä terapeuttisia vaikutuksia”, sanoo ekopsykologi Kirsi Salonen. 

 

Ja vielä viimeiseksi bonusvinkkinä haluaisimme muistuttaa, että hyvä olo ja onnellisuuden tunne riippuu paljolti ajatuksiemme laadusta. Olipa se työpaikalla tai arjessa, niin suosittelemme ottamaan niinä lyhyinä taukoina pieniä hengitys- ja läsnäoloharjoituksia. Hengittele siihen tahtiin kun tuntuu luonnolliselta ja mieti mistä olet kiitollinen. Tästä on taas paljon helpompi jatkaa askareiden pariin.

 

Mitkä on teidän tapoja oikeanlaisen tasapainon löytämiseen? Kuinka saatte itsestänne irti eniten, pitäen samalla huolta niin fyysisestä kuin psyykkisestö hyvinvoinnistanne. Kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita.

 

 

 

Pics: 2 ensimmäistä kuvaa: @kirakosonen & @juliatoivola

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!