4x keinoa rauhoittaa ahdistunut ja levoton mieli

4x keinoa rauhoittaa ahdistunut ja levoton mieli

Olemme viimeisen viikon ajan pyrkineet ottamaan oppia yhdeltä meidän vieraskirjoittajaltamme, yes girlin rakkaalta siskolta Kiiralta.

Kirjoitamme Kiiran juuri julkaistusta kirjasta varmasti pian, mutta oppinamme on nyt jo se, että vaikeista(kin) asioista on hyvä puhua. Aiheista joista tulee helposti vaiettua, pitäisi puhua paljon paljon enemmän.

Vaikka olemme Kriseldan kanssa perusluonteeltamme tosi positiivisia ja ulospäinsuuntautuneita, niin asia joka vaivaa meitä molempia aika ajoin on ahdistuneisuus. Ainakin lievä sellainen. Olemme kaiketi osa suurempaa joukkoa, koska tilastojen valossa ahdistuksesta kärsii yhä useampi.

Hetkellisesti ahdistus lisää suorituskykyä. Voimakas ahdistus kuitenkin vaikuttaa päinvastoin, lamaannuttaen ja aiheuttaen ongelmia. Jos ahdistus kestää yhtäjaksoisesti yli 6kk puhutaan jo ahdistuneisuushäiriöstä, joka sekin on yleinen, sillä joka neljäs suomalainenkin kärsii siitä jossain elämänsä vaiheessa.

Onneksi aikuisina tiedämme, että elämää saa ajettua oikeaan suuntaan omilla toimillaan. Ei mieluusti mitään äkkinäistä, vaan pieniä korjausliikkeitä. Niin fyysisiä kuin psyykkisiä.

Jokainen on varmasti joskus tavalla tai toisella ahdistunut, pelkkä työstressi voi johtaa tähän. Joillekin meistä syntyy valitettavasti asiasta suurempi taakka, ja mieli voi romahtaa isomminkin.

Tärkein vinkki jonka asiaan liittyen voimme antaa, on asiasta puhuminen. Vaikkei kellään ehkä olekaan suoraa parannuskeinoa mielesi sopukkoihin, kannattaa aina puhua. Jos puhuminen tuntuu liian haastavalta, kokeile ensin kirjoittaa asia auki itsellesi.

 

Olemme Kriseldan kanssa pohtineet omia tuntemuksiamme ja niiden syntyperää. Niin mahtavaa kuin yrittäjinä olo onkin ollut, on se myös selkeästi kasvattanut aivokapasiteetin ylikuormittumista. Tämä johtaa arkiaamuisin tai iltamyöhään läppärillä työmaileihin vastatessa ylimääräisiin sydämen tykytyksiin, ärtyisyyteen, sumuiseen fiilikseen ja haasteisiin lähimuistin kanssa. Lepo jää usein liian vähiin. Saisimme luultavasti paljon enemmän aikaan vähemmillä tunneilla, jos alla olisi tehokkuutta edesauttavaa lepoa.

Toki elämiimme mahtuu muitakin syitä levottomiin hetkiin, mutta tällä hetkellä työ ja arjen pyöritys (vaikkei meillä ole lapsiakaan huolehdittavina) on ehkä raskauttavimmat tekijät. Olemme terveitä ja onnekkaita monella tapaa, ja siksi tuntuu joskus jopa epäreilulta ”valittaa” asiasta. Se on kuitenkin juuri sitä puhumista, jota peräänkuulutamme.

Alalla kuin alalla, arvostamme assareita suuresti. He auttavat pitämään esimiestensä aivot kasassa, ja lisäävät samalla myös tehokkuutta. Win win!

yes girlin tavoitteena onkin joskus saada kultainen assistentti mukaan tiimiimme.

Sen lisäksi että mieltä painavista asioista kannattaa puhua, listasimme alle luonnollisia keinoja vaivan jeesaamiseen. Ja muistathan että jos mikään ei tunnu auttavan, ja ahdistus jatkuu, on ammattiavun pyyntö ehdottomasti paikallaan.

Muista ettet todellakaan ole ainoa!

 

DIFFUUSERI JA ETEERISET ÖLJYT

Öljydiffuuserit toimivat viime talven terapeutteinamme. Lemppariöljyjämme ovat eukalyptuksen, yuzun, laventelin ja ylang ylangin yhdistelmät. Näistä kaikilla on rauhoittavia ominaisuuksia ja saavat huoneen tuoksumaan uskomattomalta. Diffuuseria kannattaa höyrytellä etenkin ennen nukkumaanmenoa. Kun jokin päivä saamme hankittua yes girlille ihka oman toimiston, on diffuuseri meidän prio-listan kärjessä. Se on erinomainen tapa hallita stressiä työpaikalla, mutta on toki haastavammin toteutettavissa avokonttoreilla.

Kun haistat eteerisen öljyn tuoksun, aromi siirtyy keuhkojesi kautta verenkiertoon. Tämän uskotaan olevan yksi mekanismeista, joka aiheuttaa aromaterapian fysiologisen vaikutuksen. Tuoksut myös vaikuttavat aivojen limbiseen järjestelmään, joka hallinnoi sekä muistoja että tunteita. Monilla eteerisillä öljyillä on antibakteerisia, antifungaalisia ja antiviraalisia ominaisuuksia. Tiedemiehetkin ovat osoittaneet, että tuoksut voivat oikeasti vaikuttaa hermoston biokemiaan. Muistathan että eteeriset öljyt sisältävät biologisesti aktiivisia ja helposti haihtuvia yhdisteitä erittäin tiiviissä muodossa ja tämän vuoksi öljyn laatu on tärkeää. Käytä vain puhdasta öljyä, älä synteettisiä tuoksuöljyjä tai parfyymeja.

UNI

Ahdistuneisuuden oireista ensimmäiset liittyvät usein uneen. Joko et saa unta, tai nukut liikaa. Tämä vinkki voi tuntua itsestäänselvältä, mutta ystävällisesti muistutamme: vähän unta= enemmän ahdistuneisuutta. 7-8 h olisi talvella minimi ja pimeimpinä kuukausina herätyksissä kaipaamme apua kirkasvalolampulta. Iltaisin pitäisi pyrkiä olemaan ilman puhelimia ja läppäreitä mutta tämän ohjeen annossa emme itse voi todellakaan sanoa näyttävämme esimerkkiä. Petraus on isosti tarpeen, työmailit saavat luvan odottaa aamuun. Ota iltaan aikaan rauhoittuaksesi. Älä häsää ärsyyntyneenä rästihommia ja painele unihiekat silmissä hampaiden pesulle. Olet ansainnut rauhallisen fiiliksen ennen  hyvän yön unia.

 

JOOGA

Tämä on vinkeistämme ehkä se kliseisin. Jooga todella on auttanut meitä muun muassa parisuhde-eroissa ja muina vaikeimpina aikoina. Joogaan liittyvä vapautus, se aika omalla matolla, on jotain korvaamatonta. Muista että joogamuotoja on monia erilaisia, eli älä dumaa hommaa yhden tai kahden kokeilun jälkeen vaan testaa avoimesti erilaisia tunteja tai videoharjoituksia. Aivan samat sanat pätevät meditaation maailmaan.

 

RAVINTO

Folaatin, B12 vitamiinin, magnesiumin ja omega-3: n tiedetään taistelevan stressiä ja ahdistusta vastaan. Koska liiallinen lisäravinteiden popsiminen ahdistaa, käännymme jääkaapille. Vihannekset, avokado, sitrushedelmät, kokojyvät, kaura ja rasvaiset kalat ovat kaikki mainioita valintoja. Tylsän hommasta tekee se, että kahvia tulisi välttää. Se on itse asiassa yksi pahimmista asioista, joita voit kehollesi tehdä, jos kärsit ahdistuksesta. Vaihda kaffe ainakin iltapäivä- ja ilta-aikaan yhteen lemppariteebrändimme eli Yogi tea:n -tuotteisiin. Kahvin lisäksi myös karkkia ja överimääriä alkoholia tulisi välttää. Makeannälkään suosittelemme tummaa suklaata tai meidän omppupaistosta. Viinihimoon puolestaan kannattaa testata kombuchaa.

 

 

Vikaksi haluamme muistuttaa sinua tekemään asioita joista nautit. Tee mitä ikinä lystäät, olipa se sitten yhdet afterwork-lasilliset ystävän kanssa tai Youtuben toljotusta, kunhan mielesi on hyvä ja rentoutunut tämän jälkeen.

Olemme aiemmin kirjoittaneet aiheeseen liittyen myös brainfogista eli aivoumusta eli nämäkin vinkit kannattaa tsekkaa täältä.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!