yes girlin tärkein ravintovinkki

yes girlin tärkein ravintovinkki

 

Muistatte varmaan ajan kun rasva oli se ruokakaupan pahis. Margariinit, juustot, jogurtit ja maidot – kaikki piti ostaa rasvattomana. Sittemmin on ollut hiilarikammoa, nyttemmin erityisesti gluteenikammoa. Sokeri on kirosana, punaisesta lihasta nyt puhumattakaan. Onneksi sentään ruuan alkuperään on alettu tänä päivänä kiinnittää huomiota yhä enemmän.

Kuten tiedätte, yes girl liputtaa terveellisen tasapainon puolesta. Täysi hiilarittomuus on meistä hullujen hommaa ja vaikka syömme todella kasvispainotteisesti, tykkää kehomme välillä kunnon pihvistä, pizzasta nyt puhumattakaan.

Jokaisen meistä pitäisi tehdä (ja syödä) juuri kuten parhaaksi koemme. SINUN ja MINUN paras voi olla todella erilainen.

Monen meistä kannattaisi kuitenkin esimerkiksi gluteenittomuusvillityksen sijaan (pois lukien keliaakikot ja gluteeniyliherkät) keskittyä kaveriin nimeltä kuitu.

Kuitu kuulostaa monesta tylsältä. Joillekin tulee siitä mieleen ainoastaan vatsan ja suoliston toimivuus. Vessapuheet nolostuttavat… Meilläpä on hyviä uutisia: yes girliä ei nolostuta, joten puhutaanpa hetki kuidusta ja siitä mitä se oikeastaan edes on.

Ravintokuidulla tarkoitetaan kasvikunnan tuotteista saatavia hiilihydraatteja. Kyllä, ne ovat siis osa paljon paheksuttuja hiilihydraatteja joita ruuansulatuskanavamme entsyymit eivät pysty sulattamaan. Tämän vuoksi kuvaan astuu paksusuoli, sillä sen mikrobit pystyvät hajoittamaan joitain kuidun aineisosista.
Imeytymätön kuituaines siirtyy siis paksusuoleen, jossa se imee itseensä vettä ja pehmentää ulostemassaa. Kuidun runsas syöminen edistää suolen toimintaa, ehkäisee ummetusta ja monia toiminnallisia vatsavaivoja. Jos ravinnossa on vähän kuitua, suoli ei veny riittävästi jolloin ulostusrefleksi tulee harvemmin. Tästä seuraa mitäs muuta kuin ummetusta.

Kuitu antaa kylläisyyden tunteen, mutta ei sisällä energiaa.

KUITU ON NIIN COOL!

Kuituja tulisikin syödä päivittäin noin 25-35 grammaa.

Mistä sitten sitä kuitua saa?

Chia-siemenistä, avokadosta, pähkinöistä, pavuista ja linsseistä, quinoasta ja kaikenlaisista siemenistä. Vihanneksista ja hedelmistä – omput, banskut ja pinaatti ovat yes girlin lemppareita. Vihannesosastolla ei saa koskaan säästellä pennosia!

Kuiturikas aamupuuro on kuin joka aamuinen terapiasessiomme, ihana rutiini, johon kuuluu mieluusti iso kasa marjoja. Nekin kuitupitoisia.

Kuitua saa tietysti hyvin myös viljasta. Leivässä panostamme laatuun ja nautiskelemme sitä viikonloppujen lisäksi myös viikolla. Leipä ei ole mikään iso paha susi! Arkena nakerramme myös mielellämme talvi-detoximme näkkäriä.

Mikäli tavoitteenasi on laihtua muutama kilo, suosittelemme keskittymään jokaisella aterialla proteiinin lisäksi myös kuidun saantiin. Sanomattakin on selvää että pitkälle prosessoitu safka ei saa täältä hurraa-huutoja.

Erinäisiin laihiksiin liittyy usein myös väliaikaisuus. Väliaikaiset ratkaisut = väliaikaiset tulokset. Lisäämällä kuitua ruokavalioosi saat ”helposti” aikaan pidempiaikaisia muutoksia ja tuloksia.

Tämän lisäksi vatsa turpoaa harvemmin, suoli toimii ja vatsa vaivaa ylipäänsä vähemmän.

Muista myös H2O! Koska kuitu imee itseensä vettä, on sitä hyvä juoda päivän mittaan reilummin kuin mihin ehkä normaalisti olet tottunut. Kuitu sitoo veden lisäksi myös ruoan mukana tulevaa kolesterolia, joka kulkeutuu pois elimistöstä ulosteen mukana – vähentäen näin elimistön kolesterolimäärää ja haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Sydämesi kiittää! ♥ Ravintokuidulla sanotaan olevan myös syöpää ja diabetesta estäviä ominaisuuksia.

Mitä vielä, unohdimmeko jotain? Kuitua ei voi liiaksi hehkuttaa!!

Nyt näkkärintekohommiin!

Palataan!

Petra & Kriselda

 

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmaista pizzaa ja viiniä!

Älä huoli, me inhoamme spämmejä yhtä paljon kuin sinäkin. Tilaamalla meidän uutiskirjeen saat pelkkää timanttista postia meiltä!